Ukrainos bataliono vadas: per keletą metų bus atsiimtos visos Ukrainos valdos, tarp kurių ir Krymas

Prieš 1 metus 86

Ukrainos bataliono, esančio šalia Donecko, vadas, papulkininkis Pavlo Jurčikas sako, kad Ukrainos kariuomenė pajėgi atsiimti visas teritorijas, užimtas Rusijos, tik tai užtruks ilgai, gal net keletą metų. Jis patikina, kad joks karas ir jokie rusai negali sustabdyti ukrainiečių gyvenimo.

„Jau keletą savaičių priešas nieko nedaro, iš jų pusės paimta operatyvi pauzė ir jokių bombų ar stiprių apšaudymų tikrai nėra“, – teigia papulkininkis

Nors Rusijos gynybos ministras sako, kad operatyvinė pauzė yra baigta ir gautas įsakymas sustiprinti puolimą, Ukrainos bataliono vadas sako, kad tai tik gąsdinimai, o ne tiesa.


„Rusijos gynybos ministras sakė, kad ir Kyjivą per tris dienas užims, bet nepavyko. Kol kas mūsų fronte jokio sustiprinto puolimo nesijaučia. Gali būti, kad greitu metu tai ir įvyks, bet dabar nieko panašaus nėra“, – patikina P. Jurčik.

Bataliono vadas sako visai neseniai gavęs ginkluotės pastiprinimą iš Europos ir JAV, nors kai kurių ginklų atsargos buvo gausios dar iki karo. Šiuo metu artilerijos rezervas nuolat papildomas ir kaupiamas. Vadas džiaugiasi ir efektyviu ginklų veikimu.

P. Jurčik pasakoja, kad jo vadovaujamam padaliniui trūksta tik automobilių, kurių visi ratai būtų varomieji. Turimi sunkvežimiai pritaikyti civiliniam gyvenimui – važinėjimui asfaltu, tad pradėjus lyti, iškyla problemų gabenant ginkluotę ir karius.

Informacija apie bataliono karių netekčių statistiką yra slapta, bet bataliono vadas sako, jog netekčių yra ir jos labai jautrios. „Nors visos netektys yra atkuriamos. Po kelių dienų nuo netekties, nauji kariai atnaujina kariuomenės gretas. [...] Nors neturime tokių nesibaigiančių žmonių resursų, kaip turi rusai, bet mes nesielgiame su žmonėmis taip, kaip elgiasi jie – lengvai aukoja savo karinius padalinius. Mes taip daryti nenorime, todėl karas gali užsitęsti keletą metų, bet darysime viską, kad priešą sustabdytume ir priverstume atsisakyti savo planų, nors 80 proc. jis jau sustabdytas“, – pasakoja bataliono vadas.

Papulkininkis P. Jurčik įsitikinęs, kad Ukrainos vadovybė darys viską, kas įmanoma, kad išlaisvintų visas užimtas šalies teritorijas. Jo teigimu, bus atsiimtos visos Ukrainos valdos, tarp kurių ir Krymo autonominė respublika. Šį planą, anot jo, apsunkina tai, kad su Ukraina Krymą jungia tik du tiltai.

Donecko srities gyvenvietėse, kuriose dislokuoti P. Jurčik vadovaujami kariai, iki balandžio mėnesio, P. Jurčik teigimu, evakavosi apie 50 žmonių. Vėliau prasidėjo didesnio pajėgumo apšaudymai, net ir civilinių namų vietovėse, todėl išvažiuoti nusprendė dauguma. Liko apie 15 civilių, kurie nebeturi, kur važiuoti, arba jiems atrodo saugiau likti savo namuose, rūsiuose.

Kai kurie bataliono kariai šiuo metu susituokia ir gauna 10 dienų atostogas. Gyvenimas toliau tęsiasi ir kare, P. Jurčik sako, kad naujų šeimų kūrimas svarbus visuomet. „Joks karas ir jokie rusai mūsų nepalauš ir toliau visas ukrainiečių gyvenimas plėtosis kaip ir iki karo“, – užtikrintai teigia P. Jurčik.

Pokalbio su papulkininkiu klausykite LRT RADIJO laidos „60 minučių“ įraše.

Parengė Domantė Slavinskaitė.

Skaityti visą pranešimą