Ukrainiečių kontrpuolimas: iki Luhansko ribos teliko keliasdešimt kilometrų, bet viską sunkina rudens liūtys

Prieš 1 metus 81

Ukrainai tęsiant puolimą šalies rytuose, dalinių ir šarvuotosios technikos judėjimą sunkina vis dažniau iškrentantys rudeniniai lietūs. 

Susirėmimai tebevyksta ir ties Charkivo srityje esančiu Kupjansku. Į rytus Rusijos pajėgos tebėra įtvirtinusios gynybines linijas. Jei jas pavyktų pralaužti, tai Ukrainos pajėgoms padėtų pasiekti administracines Luhansko srities ribas, už kurių esančias okupuotas teritorijas Rusija ruošiasi aneksuoti.

Anapus Oskilo upės kylantis dūmų stulpas – ženklas, rodantis, kad kova dėl Charkivo srities dar nesibaigė.

Žaibiška kontrataka, ukrainiečių pradėta mėnesio pradžioje, dabar tapusi sekinančiu bandymu stumtis pirmyn, kurį sunkina įsibėgėjančios rudeninės liūtys ir nuožmus priešas, darantis viską, kad išlaikytų gynybines pozicijas.

„Kairiajame upės krante kartais pasiseka. Bet galimybei naudoti sunkiąją ginkluotę trukdo lietus. Galime naudoti tik asfaltuotus kelius“, – pasakojo Romanas Malyna, Ukrainos kariuomenės seržantas.

Vietos pareigūnai sako, kad įtvirtinti kontrolę aplink Kupjanską – anksčiau Rusijos naudotą kaip vieną karinio aprūpinimo mazgų – gali užtrukti.

Miesto gatves vis dar drebina artilerijos smūgiai, tačiau dauguma jų – paleisti ukrainiečių, dėl klampios žemės dabar priešą geriausiu atveju galinčių apšaudyti nebent iš tolo.

„Dėl prasto oro pirmyn judėti sunku. Taikomės į jų šarvuotąsias mašinas, amunicijos sandėlius ir gyvąją jėgą“, – pabrėžė R. Malyna.

Vakarietiška ekipuote ir kovine dvasia apsiginklavusių Ukrainos karių nuotaika gera. Vienas jų, slapyvardžiu „Mario“, prognozuoti kada pavyks įsitvirtinti kitame Oskilo upės krante nesiryžta.

Bet kupinas pasitikėjimo tikina – anksčiau ar vėliau taip nutiks.

„Jie traukiasi. Liks tik jų kūnai“, – sakė karys.

Keliasdešimties kilometrų pločio ruožas rytiniame Charkivo srities pakraštyje – tik tiek ukrainiečius skiria nuo rytinės Luhansko srities, kurią Rusija artimiausiomis dienomis ketina aneksuoti.

Bet, kaip sako Ukrainos kariuomenės seržantas, rezultatas priklausys ne tik nuo karių ir ginklų, kurių bent jau čia ukrainiečiams netrūksta, bet ir to, kaip elgsis priešas.

„Mūsų gynybinėje linijoje jie bando rasti silpnųjų taškų, kartais bando pulti mus naudodami tankus ir jūrų pėstininkus“, – nurodė R. Malyna.

Vykstant susirėmimams, mieste nutrūko elektros ir vandens tiekimas, o dauguma buvusių gyventojų iš miesto išvyko. Kiti sako trauktis neturintys kur, gyvena šaltyje ir yra visiškai priklausomi nuo savanorių pagalbos.

„Namie esu visiškai viena, su savo katėmis. Nieko čia daugiau neturiu. Esu visiškai viena“, – sakė Kupjansko gyventoja Liudmila Beluča.

„Vandens pastovėję eilėje įsipilame iš šulinio, kai kurie eina prie šaltinio. Maisto ir humanitarinės pagalbos mums atneša savanoriai. Dujų tiekimas nutrūkęs, tad maistą kepamės ant laužo“, – nurodė kita gyventoja Tatjana Djačenko.

Tačiau vėstantys orai – ženklas, kad kiekvieną naują savaitę ištverti darysis vis sunkiau. O vis dažnesnis lietus ukrainiečius skubins fronto liniją stumti kuo skubiau.

Skaityti visą pranešimą