Ukraina: pasirašysime susitarimą tik su JT ir Turkija papildyta

Prieš 1 metus 81

„Ukraina nepasirašo jokių dokumentų su Rusija. Pasirašysime susitarimą su Turkija ir JT“, – tviteryje parašė prezidento padėjėjas Mychailas Podoliakas, pridūręs, kad Rusija pasirašys atskirą „veidrodinį“ susitarimą.

Jis pažadėjo Ukrainos „karinį atsaką“ į bet kokias Rusijos „provokacijas“ ir sakė, kad Maskvos laivai ir atstovai nebus įleidžiami į Ukrainos uostus, per kuriuos bus vykdomas eksportas.

Pasak M. Podoliako, visus būtinus krovininių laivų patikrinimus Turkijos vandenyse „atliks jungtinės grupės“.

Penktadienį į Stambulą atvyko Ukrainos delegacija pasirašyti susitarimo dėl milijonų tonų grūdų, įstrigusių Ukrainos uostuose nuo vasario 24 dienos, kai Rusija įsiveržė į šalį, atblokavimo.

„Ukrainos infrastruktūros ministro Oleksandro Kubrakovo vadovaujama šalies delegacija atvyko į Stambulą derėtis dėl grūdų klausimo sprendimo“, – „Telegram“ pranešė Ukrainos infrastruktūros ministerija.

Ji taip pat paskelbė delegatų susitikimo su JT vadovu Antonio Guterresu nuotrauką.

„Generalinis sekretorius dar kartą išreiškė paramą Ukrainos uostų atblokavimui ir patikino, kad saugumas yra neginčijamas JT prioritetas“, – rašoma ministerijos pranešime.

Iki 25 mln. tonų kviečių ir kitų grūdų Ukrainos uostuose užblokavo Rusijos karo laivai ir minos, kurias Kijevas padėjo, kad išvengtų baimės dėl amfibijos puolimo. Eksporto blokada sukėlė pasaulinių maisto kainų šuolį ir sukėlė bado pavojų, ypač skurdžiausiose pasaulio šalyse.

Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.

Skaityti visą pranešimą