Tyrimas: vienas avokadas per dieną gali sumažinti cholesterolio kiekį

Prieš 1 metus 132

Naujausios mitybos tendencijos ir dietos nuolat keičiasi, todėl gali būti sunku spėti su jomis koja kojon. Kai kurie ekspertai savo tyrimuose bando išsiaiškinti konkrečių maisto produktų naudą sveikatai. Vienas iš tokių maisto produktų yra avokadas, rašo „Medical News Today“.

Neseniai žurnale „Journal of the American Heart Association“ paskelbtame tyrime įvertintas teigiamas kasdien suvalgomo vieno avokado poveikis, palyginti su įprastine mityba.

Nors tyrėjai nenustatė didesnio skirtumo tarp kontrolinės ir intervencinės grupės, paaiškėjo, kad kasdien po vieną avokadą suvalgiusių tyrimo dalyvių kraujyje sumažėjo blogojo cholesterolio kiekis, pagerėjo jų mitybos kokybė.

Cholesterolis ir avokadų maistinė vertė

Cholesterolio žmonės gauna su maistu, be to, jį taip pat gamina mūsų organizmas. Yra du pagrindiniai cholesterolio tipai: mažo tankio lipoproteinai (MTL) ir didelio tankio lipoproteinai (DTL). Siekiant išvengti neigiamų padarinių sveikatai, pavyzdžiui, insulto ar vainikinių arterijų ligos, labai svarbu išlaikyti cholesterolio, ypač MTL (kartais dar vadinamo „bloguoju“ cholesteroliu), lygį žemesnį už numatytą kritinę vertė.

Tyrime nedalyvavęs mitybos ekspertas dr. Brianas Poweris „Medical News Today“ paaiškino, kaip cholesterolio kiekis kraujyje yra susijęs su širdies būkle.

„Įtikinami tyrimų duomenys rodo, kad cholesterolio kiekis kraujyje yra svarbus širdies sveikatai. Padidėjęs jo lygis yra svarbus širdies ir kraujagyslių ligų, įskaitant smegenų kraujagyslių ligas ir koronarinę širdies ligą, rizikos veiksnys,“ – aiškino dr. B. Poweris.

Vis dar tiriama, kokie veiksniai turi įtakos cholesteroliui ir kaip būtų galima keisti mitybą, siekiant išlaikyti sveiką cholesterolio kiekį kraujyje ir pagerinti bendrą racioną. Viena iš mokslininkus dominančių sričių yra tai, kaip konkretūs maisto produktai veikia sveikatą.

Pavyzdžiui, avokadų vartojimas gali padėti palaikyti sveiką cholesterolio kiekį. Avokaduose taip pat yra keletas naudingų vitaminų, tokių kaip vitaminas C ir K, be to, jie yra puikus skaidulų šaltinis.

Vieno avokado per dieną nauda

Aptariamame atsitiktinių imčių tyrime buvo analizuojama šešių mėnesių laikotarpiu kasdien suvartojamo vieno avokado nauda sveikatai. Tyrėjai norėjo išsiaiškinti, ar kasdienis avokado valgymas padėjo sumažinti visceralinių riebalų kiekį tiems dalyviams, kurių juosmens apimtis yra padidėjusi („≥ 89 cm moterims ir ≥ 102 cm vyrams“).

Jie taip pat nagrinėjo poveikį keliems kitiems sveikatos aspektams, įskaitant cholesterolio kiekį, kūno svorį, kūno masės indeksą ir su sveikata susijusią gyvenimo kokybę.

Tyrimui buvo atrinkti tik tie dalyviai, kurių juosmens apimtis yra didesnė už normą ir kurie reguliariai suvartoja du ar mažiau avokadų per mėnesį. Intervencinė grupė (505 dalyviai) kasdien valgė vieną avokadą, o kontrolinė grupė (503 dalyviai) maitinosi kaip įprastai. Tyrimo pradžioje ir vėliau 8-tą, 16-tą ir 26-tą savaitę tyrėjai surinko duomenis apie suvartojamų maisto produktų kiekį ir MRT aparatu ištyrė visceralinio riebalinio audinio arba kūno riebalų, gaubiančių pilvo ertmėje esančius organus, kiekį.

Buvo nustatyta, kad tarp kontrolinės ir intervencinės grupių nėra reikšmingesnių skirtumų. Vienintelė išimtis – cholesterolio kiekis. Intervencinėje grupėje stebėtas mažesnis bendras cholesterolio kiekis ir mažesnis „blogojo“ cholesterolio kiekis.

Taip pat buvo užfiksuoti nedideli raciono skirtumai tirtose grupėse – intervencinė grupė surinko aukštesnius sveikos mitybos indekso balus. Jai priklausę dalyviai vartojo daugiau skaidulų ir riebalų, mažiau angliavandenių ir baltymų.

Be to, mokslininkai taip pat nerado reikšmingų skirtumų tarp grupių, susijusių su svorio padidėjimu, o tai rodo, kad kasdienis avokado vartojimas neprisideda prie svorio augimo.

Tyrimo autorė dr. Alice H. Lichtenstein pažymėjo, kad vadinamojo supermaisto ar sveiko maisto įtraukimas į racioną nebūtinai duoda reikšmingos naudos sveikatai.

„Tyrimas parodė, kad tiesiog „sveiko maisto“ įtraukimas į racioną riebalų ir maistinių medžiagų pavidalu, šiuo atveju – avokado vartojimas, nedavė klinikinės naudos. Tačiau nebuvo jokio neigiamo poveikio, o tai jau savaime yra nauda, be to, pagerėjo bendra dietos kokybė,“ – aiškino dr. A. H. Lichtenstein.

Tyrimo ribotumai ir kas toliau

Šis tyrimas turi tam tikrų ribotumų. Pavyzdžiui, mokslininkai nerinko duomenų apie dalyvių vartojamus vaistus. Antra, dalyviai buvo stebimi tik šešis mėnesius, tuo tarpu ilgesnis laikotarpis galbūt būtų leidęs pasiekti kitokių rezultatų, ypač kalbant apie visceralinį riebalinį audinį.

Be to, mokslininkai šį tyrimą vykdė COVID-19 pandemijos, kuri galėjo turėti įtakos įprastam jo dalyvių gyvenimui, metu. Jiems pavyko išlaikyti nemažą dalyvių skaičių, tačiau ne visi pradėję šį tyrimą, jį baigė. Kai kurie duomenys, pavyzdžiui, susiję su mityba, buvo renkami apklausiant dalyvius, todėl reikia atsižvelgti ir į nemenką klaidų riziką.

Dr. B. Poweris pažymėjo, kad šis tyrimas dar kartą primena, jog sveikos mitybos požiūriu, nėra vieno viską ištaisyti galinčio produkto.

„[Šiuo tyrimu] siunčiama svarbi žinia, kad dėmesys vienam maisto produktui negali pakeisti sveikos mitybos įpročių kaip visumos. Vis dėlto, net ir nepaisant nedidelės įtakos cholesteroliui, viskas, kas skatina žmones į subalansuotą mitybą įtraukti daugiau vaisių ir daržovių, yra sveikintina“, – sakė dr. B. Poweris.

Skaityti visą pranešimą