Tyrimas parodė, kad kiti žmonės mylisi kur kas rečiau, nei jums atrodo

Prieš 1 metus 98

Tyrimai rodo, kad esame susidarę nuomonę, jog jauni žmonės daug dažniau mylisi nei tai vyksta iš tikrųjų, o vyrai ypač yra linkę pervertinti jaunų moterų seksualinį gyvenimą, rašo „Science Alert“. 

Vykdydami ilgalaikius „Ipsos“ klaidingo suvokimo tyrimus, kurių rezultatai suguls į naują knygą „Suvokimo pavojai“ (angl. „The Perils of Perception“), paprašėme Didžiosios Britanijos ir JAV gyventojų atspėti, kaip dažnai 18–29 metų jų bendrapiliečiai turėjo lytinių santykių per pastarąsias keturias savaites.

Tyrimo dalyviai abejose šalyse spėjo, kad vidutinis jaunas vyras per pastarąjį mėnesį lytiškai santykiavo keturiolika kartų, kai tikrasis lytinių santykių skaičius, remiantis išsamiais seksualinio elgesio tyrimais, Didžiojoje Britanijoje siekė penkis, o JAV – keturis kartus per mėnesį.

Toks spėjimas reikštų, kad jauni vyrai mylisi vidutiniškai kas antrą dieną – maždaug 180 kartų per metus, kai realybė yra kur kas proziškesnė – maždaug 50 kartų.

Tačiau tai nėra pati netikėčiausia spėjimų paklaida. Vyrai dar stipriau klysta, vertindami jaunų moterų seksualinį gyvenimą tiek JAV, tiek Didžiojoje Britanijoje.

Vyrai mano, kad jaunos britės ir amerikietės mylisi neįtikėtinai daug – 22 kartus per mėnesį Didžiojoje Britanijoje ir 23 kartus per mėnesį JAV.

Toks spėjimas reikštų, kad vidutinė jauna moteris užsiima seksu kiekvieną savaitės dieną, įskaitant du ar tris kartus per mėnesį menstruacijų laikotarpiu. Kai iš tiesų šis skaičius tesiekia maždaug penkis kartus per keturias savaites.

Kodėl mes taip klystame?

Kaip ir daugelio kitų klaidingų suvokimų atveju, viskas priklauso tiek nuo to, ką galvojame, tiek nuo to, kas mums sakoma.

Mūsų rūšies išlikimas tiesiogine to žodžio prasme priklauso nuo lytinių santykių.

Tačiau šis mūsų gyvenimo aspektas yra tapęs klaidingų suvokimų židiniu, nes skirtingai nuo daugelio kitų pagrindinių žmogaus elgesio sričių, kurias stebėdami galime geriau suprasti socialines normas, mylimasi dažniausiai už saugiai uždarytų durų (o seksas, kurį galima stebėti viešai, nėra pilnavertis ir tikslus normos atspindys).

Kadangi neturime prieigos prie didesnio kiekio realią situaciją atspindinčios lyginamosios informacijos, imame jos ieškoti kituose „autoritetinguose“ šaltiniuose – žaidimų aikštelės ar rūbinės pokalbiuose, abejotinose apklausose, šmaikščiuose žiniasklaidos straipsniuose ir reportažuose bei pornografijoje.

Tokiuose šaltiniuose randame ekstremalių pavyzdžių ir neaiškių istorijų, kurios iškreipia mūsų tikrovės suvokimą.

Toje pačioje apklausoje paprašėme trijų šalių gyventojų atspėti, kiek seksualinių partnerių jų bendrapiliečiai yra turėję iki 45–54 metų amžiaus. Šiuo atžvilgiu žmonės iš tikrųjų labai tiksliai atspėjo vidutinį vyrų nurodytą partnerių skaičių.

Realus skaičius Australijoje ir Didžiojoje Britanijoje yra vidutiniškai 17 partnerių, kol vyrams sukanka 45–54 metai. JAV – 19. Vidutiniai spėjimai yra daugiau ar mažiau tikslūs.

Tačiau tampa daug įdomiau, kai palyginame vyrus ir moteris. Visų pirma, išryškėja faktinių duomenų skirtumai. Seksualinio elgesio apklausose moterų nurodytas partnerių skaičius yra daug, daug mažesnis nei vyrų.

Tiesą sakant, moterys teigia turėjusios beveik perpus mažiau seksualinių partnerių nei vyrai. Tai yra viena didžiausių seksualinio elgesio vertinimo mįslių – šį neatitikimą nuolat stebime kokybiškose lytinio gyvenimo apklausose, tačiau statistiškai tai yra neįmanoma.

Atsižvelgiant į tai, kad tiek vyrai, tiek moterys praneša apie santykiavimą poromis ir jų (tarp heteroseksualių gyventojų) yra maždaug po lygiai, skaičiai turėtų daugiau ar mažiau sutapti.

Siūloma daug šio neatitikimo paaiškinimų – pradedant tuo, kad vyrai naudojasi prostitučių paslaugomis, ir baigiant tuo, kad skirtingų lyčių atstovai skirtingai interpretuoja šį klausimą (pavyzdžiui, moterys nepriskaičiuoja tam tikrų seksualinių praktikų, kurias vyrai priskaičiuoja).

Tačiau greičiausiai tai būtų galima paaiškinti sąmoningu ar nesąmoningu vyrų polinkiu išpūsti skaičius, o moterų – priešingai – juos sumažinti.

Tuo labiau, kad JAV atliktas studentų tyrimas, kurio dalyviai, prieš paklausiant apie jų seksualinį elgesį, buvo suskirstyti į tris grupes, pateikia šio paaiškinimo įrodymų.

Viena merginų grupė buvo palikta ramiai užpildyti anketą kaip įprasta. Kitai buvo leista suprasti, kad jų atsakymus gali pamatyti eksperimento eigą prižiūrintis asmuo. O trečiosios grupės atstovės buvo prijungtos prie žaislinių melo detektoriaus aparatų.

Merginos, kurios manė, kad jų atsakymus gali pamatyti, nurodė vidutiniškai 2,6 seksualinio partnerio, pildžiusios standartines anonimines anketas – 3,4, o prie žaislinio melo detektoriaus prijungtos merginos teigė turėjusios 4,4 partnerio – tai atitiko tyrime dalyvavusių vyrų nurodytus skaičius.

Amerikiečiai, pasitikrinkite skaičius

Tačiau yra vienas nerimą keliantis JAV duomenų aspektas. Amerikiečiai vyrai ir moterys apie JAV moterų seksualinį elgesį spėja labai skirtingai.

Amerikiečiai vyrai mano, kad amerikietės vidutiniškai iki 45–54 metų būna turėjusios 27 partnerius, o amerikietės spėja, kad tik 13 ir tai yra daug arčiau tiesos – 12 partnerių, kaip kad nurodo pačios amerikietės.

Šį absurdiškai aukštą vyrų įsivaizduojamą JAV moterų partnerių skaičių lėmė nedidelė grupelė amerikiečių vyrų, manančių, kad JAV moterys turi neįtikėtinai daug partnerių.

Tiesą sakant, mūsų imtyje, kurią sudarė 1000 vyrų, buvo apie 20 amerikiečių, kurie nurodė 50 ar net dar didesnius skaičius, tokiu būdu iškreipdami duomenis.

Mūsų klaidingas suvokimas daug ką atskleidžia apie tai, kaip mes matome pasaulį. Jis leidžia pažvelgti į giliai mumyse įsišaknijusį šališkumą, nes mūsų spėjimai apie tai, kas yra „normalu“, yra labiau automatiški ir lengvabūdiški.

Šiame tyrime analizuoti spėjimai rodo kai kurias atvejais pakankamai bauginančiai klaidingą požiūrį į jaunus žmones ir ypač moteris.

Kaip ir kitų klaidingų suvokimų atveju, reikėtų ne šiaip užversti žmones dideliu kiekiu faktinės informacijos, kuri padėtų pakoreguoti klaidingas nuomones, bet bandyti spręsti pagrindinę problemą – tai, kas mums yra sakoma, ir tai, ką mes galvojame, nuveda mus labai klaidingu keliu.

Skaityti visą pranešimą