Tyrimas: kas trečias darbuotojas renkasi tarp šeimos ir karjeros

Prieš 1 metus 76

Trečdalis šalies gyventojų po vaiko priežiūros atostogų keitė darbą, dažniausiai – dėl darbdavių nelankstumo. Darbo sąlygomis patenkintas tik kas penktas vaikų susilaukęs darbuotojas, rašoma Lietuvos Įvairovės chartijos asociacijos pranešime žiniasklaidai.

Naujausia reprezentatyvi Lietuvos gyventojų, kurie per pastaruosius penkis metus susilaukė vaikų ir buvo vaiko priežiūros atostogose, apklausa rodo, kad trečdalis respondentų po vaiko priežiūros atostogų keitė darbą, o dažniausia tokio sprendimo priežastis – darbdavių nelankstumas arba supratimo apie pasikeitusius darbuotojų prioritetus trūkumus.

Kas antras darbdavys (50 proc.) nesiteiravo sugrįžtančių darbuotojų apie pasikeitusius jų poreikius, darbo ir asmeninio gyvenimo derinimą, 45 proc. neturėjo galimybės dirbti lanksčiomis darbo valandomis. Beveik pusė darbuotojų (43 proc.) teigė nesulaukę iš darbdavio informacijos apie jiems priklausančius mamadienius arba tėvadienius.

„Neužtenka tik konstatuoti, kad kas trečias vaiko susilaukęs darbuotojas keitė darbą, svarbu suprasti ir to priežastis. Atliekant tyrimą paaiškėjo, kad laikotarpis prieš, per ir po vaiko priežiūros ypač susijęs su darbuotojų savijauta ir pasikeitusiais prioritetais, tačiau ne visi darbdaviai moka tai atliepti. Kalbantis su darbuotojais išryškėjo, kad jiems labiausiai trūksta emocinio palaikymo, lankstesnių darbo sąlygų“, – sako Rugilė Trumpytė, Lietuvos įvairovės chartijos vadovė.

Darbo keisti neketina tik kas penktas darbuotojas

47 proc. apklaustųjų atlyginimas grįžus į darbo vietą nesikeitė ir buvo toks pats, kaip ir iki vaiko priežiūros atostogų, t.y. prieš metus ar du. Atlygis augo dažniausiai tiems, kurie po vaiko priežiūros atostogų išėjo iš senosios darbovietės ir susirado kitą darbą.

„Darbo rinka yra labai dinamiška, todėl „įšaldyti“ darbuotojo atlyginimą ir karjerą tame pačiame lygyje kaip buvo prieš metus ar du nėra tikslinga, tačiau būtent su tuo susiduria nemaža dalis žmonių. Natūralu, kad jie ieško alternatyvų. Tokiu atveju darbdavys praranda darbuotoją ir siunčia signalą kitiems – jūsų poreikiai nėra girdimi. Tai – klaida“, – sako R. Trumpytė.

Nutylėti emociniai iššūkiai

Kaip pastebi tyrimą atlikusi Lietuvos socialinių mokslų centro Sociologijos instituto darbuotoja dr. Vilana Pilinkaitė Sotirovič, tyrimas išryškino dialogo tarp darbdavių ir darbuotojų stoką.

„Nesikalbėjimas veda prie nesusikalbėjimo ir nepasitikėjimo – o be to dirbti sunku. Ypač trūksta komunikacijos prieš grįžtant į darbą – daugiau nei pusė gyventojų (57 proc.) iš darbdavio nesulaukė jokios informacijos dėl grįžimo į darbą sąlygų, grafiko bei kitų klausimų ir turėjo kreiptis patys“, – sako V. Pilinkaitė Sotirovič.

Dauguma darbuotojų, grįžtančių į darbo rinką po vaiko priežiūros, yra moterys. Būtent jos kelia emocinio nesaugumo ir nerimo problemas. Išsamūs interviu atskleidė, kad moterys jautė asmeninę atsakomybę ir kaltę dėl nebaigtų darbų, nerimavo dėl karjeros galimybių. Kas trečias vaiko susilaukęs asmuo (28 proc.) jautė, kad turi rinktis – arba skirti laiko šeimai, arba rūpintis karjera.

Vaiko susilaukusių darbuotojų apklausa vyko 2023 m. sausio – vasario mėn., ją iniciavo Lietuvos Įvairovės chartijos asociacija ir VšĮ „MaMaDu”, kofinansavo AEIF Fondas (angl. Alumni Engagement Innovation Fund). Apklausą atliko sociologinių tyrimų bendrovė SPINTER. Joje dalyvavo 521 respondentas.

Skaityti visą pranešimą