Tyrimas Australijoje atskleidė dramatiškai blogėjančią vietinių ekostistemų būklę

Prieš 1 metus 83

Kas penkerius metus atliekamame Australijos ekologinių sistemų tyrime nustatyta staigių pokyčių. Konstatuota, kad aplinkos būklė sukrečianti, o didėjančios ir netinkamai valdomos grėsmės sukels dar didesnį nuosmukį. 

Vyriausybės užsakymu parengtoje 2 tūkst. puslapių ataskaitoje nustatyta arba pakartota, kad devyniolika ekosistemų yra prie žlugimo ribos. Australijoje vietinių augalų rūšių yra mažiau nei atvežtinių, o šalyje išnyko daugiau rūšių, nei bet kuriame kitame žemyne.

Koala ir šalmuotoji kakadu yra tarp daugiau kaip 200 gyvūnų ir augalų rūšių, kurioms padidėjusi grėsmė nustatyta dar prieš šešerius metus, o daugelis šių rūšių yra unikalios.
Daroma išvada, kad šalyje nėra tinkamos aplinkos valdymo sistemos, finansavimas įvairovei mažėjo, kai rizika didėjo. Aplinkosaugininkai sako, kad vyriausybė perspėjama ne pirmą sykį, bet būtini skubūs veiksmai padėčiai taisyti.

„Ilgus metus kartojami perspėjimai, ignoruojami arba laikomi paslaptyje, duoti, bet neįvykdyti pažadai, gudravimas, menkinantis visuomenės pasitikėjimą, brutalus finansavimo mažinimas, tyčinis aplaidumas, įstatymai, kurie nepadeda saugoti aplinkos ar sklandžiai siekti protingo vystymosi – visa tai spartėjančio aplinkos naikinimo fonas“, – įsitikinusi Australijos aplinkosaugos ministrė Tanya Plibersek.

Anot politikės, būtina imtis veiksmų dėl gręsiančios ekologinės katastrofos, tačiau iššūkius įveikti įmanoma.

„Laikas tai pakeisti. Kaip rodo ši ataskaita, Australijos aplinka yra bloga ir blogėja, prireiks kelerių metų, kad būtų ištaisyta didžioji dalis aplinkos būklės ataskaitoje aprašytos žalos. Bet aš optimistiškai vertinu darbus, kurių galime imtis per ateinančius trejus metus“, – tvirtina T. Plibersek.

Vis dėlto aktyvistai nėra tokie optimistiški ir dėl blogėjančios ekologinės būklės kaltina valdžios neveiksnumą ir netinkamą įstatyminę bazę.

„Šioje ataskaitoje nėra nieko, ko nežinotume. Tai jau ketvirta ataskaita, ir kiekvienoje mums teigiama, kad aplinkos padėtis vis blogėja, nes nesiimame būtinų veiksmų, o turime nuostabiausią gamtą pasaulyje. Bet mūsų įstatymai mus žlugdo. Vyriausybė žada juos keisti, tobulinti, bet turime tai daryti kuo greičiau, kitaip dar mums gyvenant išnyks į pavojų patekusios gyvūnų rūšys“, – sako Australijos aplinkosaugos fondo atstovė Kelly O‘Shanassy.

Skaityti visą pranešimą