Tyrimai rodo, kad tokie maisto produktai, kaip mėsa, cukrus ir kava gali sukelti didesnius mėnesinių skausmus

Prieš 1 metus 112

Nuo brendimo iki menopauzės menstruacijos yra neatsiejama kiekvienos moters gyvenimo dalis. Ir daugeliui jų mėnesinės sukelia nepageidaujamą šalutinį poveikį, rašo „Medical News Today“ (MNT). 

Artėjant mėnesinėms, daugelis moterų patiria priešmenstruacinius simptomus, kurie gali turėti įtakos jų kasdieniam gyvenimui, pavyzdžiui, nuotaikų kaitą, galvos skausmą, pilvo pūtimą ir skausmus. Tada prasideda mėnesinės, ir didelei daliai moterų pilvo skausmai tampa dar stipresni.

Menstruacijų skausmai prasideda gimdoje, tačiau juos dažnai lydi simptomai kitose kūno vietose, įskaitant skausmą nugaros apačioje ir šlaunyse, pykinimą ir vėmimą, prakaitavimą, silpnumą ir galvos svaigimą, viduriavimą, vidurių užkietėjimą, pilvo pūtimą bei galvos skausmus.

Skausmą malšinantys vaistai, nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) ir kontraceptinės tabletės kai kurioms moterims gali palengvinti šiuos simptomus, tačiau ne visoms jie gali būti tinkami ar veiksmingi.

Reguliari mankšta, streso vengimas ir tabako atsisakymas taip pat gali padėti kovoti su menstruaciniais skausmais.

Šiaurės Amerikos menopauzės draugijos (NAMS) konferencijoje pristatyta nauja tyrimų apžvalga patvirtino, kad mitybos pokyčiai gali turėti reikšmingos įtakos menstruacijų skausmų intensyvumui.

„Ši dismenorėja sergančių paauglių metaanalizė parodė, kad priešuždegiminės dietos laikymasis gali būti siejamas su sumažėjusia dismenorėja. Jaunų žmonių skatinimas laikytis sveikos gyvensenos praktikos jauname amžiuje padės išlaikyti optimalią sveikatą vidutiniame amžiuje ir vėliau, ir gali padėti sulėtinti senėjimo procesą“, – „Medical News Today“ sakė tyrime nedalyvavusi NAMS valdybos narė, Čikagos universiteto Moterų integruotos sveikatos centro direktorė Monica Christmas.

Išsami apžvalga

Tyrimų apžvalgoje buvo analizuojami keli tyrimai, kuriuose buvo vertinama sąsaja tarp dietos ir mėnesinių skausmo.

„Dietos poveikio menstruacijų skausmui tyrimai prasidėjo nuo paieškų, kaip išvengti skausmo, kurį pati patyriau. Norėjau suprasti, kaip ši sąsaja galėtų būti moksliškai pagrįsta“, – MNT sakė Rutgerso universiteto studentė ir pagrindinė tyrimo autorė Serah Sannoh.

Savo analizėje tyrėjai daugiausia dėmesio skyrė paauglėms, nes menstruacijų skausmai yra dažni šioje amžiaus grupėje ir dėl jų dažnai praleidžiamos pamokos mokykloje.

Senesnis, 1981 m. atliktas tyrimas parodė, kad 14 proc. paauglių mergaičių Jungtinėse Amerikos Valstijose reguliariai praleidžia pamokas dėl menstruacijų skausmų. Kito tyrimo, paskelbto 2017 m., duomenimis, 13 proc. paauglių merginų Nigerijoje dėl mėnesinių skausmų tomis dienomis neina į mokyklą.

Tačiau menstruacijų skausmus kenčia ne vien paauglės – jie gali apsunkinti gyvenimą bet kuriame amžiuje. Todėl tyrimų apžvalgos išvados galėtų pasiūlyti holistinių būdų, kaip suvaldyti menstruacijų spazmus.

Uždegimo vaidmuo

Menstruacijų skausmai atsiranda dėl prostaglandinų sukeliamų gimdos susitraukimų, kurių metu pasišalina gimdos gleivinė. Kai kurios moterys praktiškai nepastebi, kai tai vyksta, o kitoms šis procesas gali sukelti nemenką diskomfortą.

Prostaglandinai taip pat sukelia uždegimą, kuris gali paskatinti intensyvesnius mėnesinių skausmus.

Nuo seno žinoma, kad vieni maisto produktai sukelia uždegimą, o kiti jį malšina. Naujausias tyrimas parodė, kad uždegimą mažinantis maistas gali palengvinti ir menstruacijų skausmus.

Maistas, kurio vertėtų vengti

Tyrimų apžvalgoje buvo išskirta keletas maisto produktų, kurie intensyvina menstruacijų skausmą. Tai – mėsa, aliejus, cukrus ir druska. Kava taip pat gali būti priskirta prie tų produktų, kurie apsunkina mėnesinių simptomus.

„Rafinuotas cukrus, įprastas kepimui naudojamas aliejus, transriebalai, pieno produktai, perdirbta ir raudona mėsa, rafinuoti grūdai ir alkoholis laikomi itin uždegiminiais maisto produktais. Manoma, kad šie „uždegiminiai maisto produktai“ skatina prostaglandinų išsiskyrimą. Intensyvesnis prostaglandinų išsiskyrimas siejamas su dismenorėja dėl padidėjusios gimdos raumenis maitinančių kraujagyslių vazokonstrikcijos – sumažėjus į gimdą patenkančio kraujo kiekiui prasideda spazmai. Manoma, kad laikantis priešuždegiminės dietos prostaglandinų išsiskyrimas sumažėja“, – aiškino dr. M. Christmas.

Kokie maisto produktai padeda?

Tyrimų apžvalgoje pažymima, kad omega-6 riebalų rūgštys didina uždegimą, o omega-3 riebalų rūgštys jį mažina.

„Omega-6 riebalų rūgštys yra […] uždegiminės ir sukelia intensyvesnius menstruacijų skausmus, – teigė S. Sannoh. – Jų yra raudonoje mėsoje ir perdirbtuose maisto produktuose, pavyzdžiui, gruzdintose bulvytėse. Be to, uždegimą skatina cukrus, kava ir druska. Kita vertus, omega-3 riebalų rūgštys yra priešuždegiminės […]. Jų yra tokiuose maisto produktuose kaip lašiša, sardinės, linų sėmenys ir riešutai.“

Tyrimų apžvalgos išvados rodo, kad apribojus mėsos ir perdirbto maisto vartojimą, tuo pačiu padidinus suvartojamos riebios žuvies, sėklų ir riešutų kiekį, galima sumažinti mėnesinių skausmą.

Švieži vaisiai ir daržovės yra vienas svarbiausių priešuždegiminės dietos komponentų. Apžvalgoje nustatyta, kad moterims, besilaikančioms veganiškos ar augalinės dietos, rečiau pasireiškia uždegimas, o kartu ir menstruaciniai skausmai.

Aiški sąsaja tarp dietos ir dismenorėjos

Kaip ir bet kokio kito sveikatos sutrikimo atveju, prieš bandant keisti mitybą, išmintinga būtų pasikalbėti su sveikatos priežiūros specialistu, kad būtų atmestos kitos galimos mėnesinių skausmų priežastys, tokios kaip endometriozė.

Tačiau tyrimų apžvalgą atlikę mokslininkai teigia, kad egzistuoja ryšys tarp to, ką valgome, ir menstruacijų skausmų intensyvumo, todėl mitybos pokyčiai gali veiksmingai sumažinti skausmą.

Bet ar įmanoma valgyti tai, ko norisi, ir retkarčiais pasimėgauti puodeliu kavos, per daug neapsunkinant mėnesinių skausmų?

„Net jei nesilaikote griežtos priešuždegiminės dietos, sumažinus uždegimą sukeliančių maisto produktų vartojimą turėtų sumažėti uždegimas, sukeliantis mėnesinių skausmą“, – sakė S. Sannoh.

Skaityti visą pranešimą