Tyrimą atlikę mokslininkai perspėja: dauguma vartojančiųjų elektronines cigaretes, nemeta ir tabako gaminių

Prieš 1 metus 90

Nauji tabako gaminiai – elektroninės cigaretės, kaitinamasis tabakas įprastų cigarečių nepakeičia. Tai nustatė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) mokslininkai, tyrę rūkymo paplitimą ir įpročius. Tyrimo duomenimis, du trečdaliai apklaustųjų kartu su naujais tabako gaminiais vartojo ir įprastas cigaretes. Mokslininkai sako – tai rodo, kad rūkoma daugiau, ir ragina imtis griežtesnės kontrolės.

Kauno Jono Jablonskio gimnazijoje šiemet užfiksuoti keli atvejai, kai moksleiviai naudojo elektronines cigaretes ar kaitinamąjį tabaką, kai pernai – 15. Tai yra 8 kartus mažiau nei 2018-aisiais. Anot mokyklos direktorės Danguolės Miškinienės, situaciją kontroliuoti padeda sugriežtinta tvarka.

„Mes iš karto informuojame policiją, tik po to informuojame tėvus, nesudarome jokios galimybės atsiprašyti, užmiršti, atleisti – tada pasekmės vis tiek nėra malonios. Jei vaikas iki 16 metų, informuojamos Kauno vaiko gerovės komisija ir Vaikų teisių tarnyba. Jei vaikas vyresnis, jis būna administracinį pažeidimą padaręs ir gauna įspėjimą pirmą kartą, antrą kartą bauda“, – pasakoja ji.

Kauno Visuomenės sveikatos biuro duomenimis, kas penktas devintokas bent kartą per metus yra rūkęs. Specialistai pastebi, kad bandymai rūkyti prasideda jau 5 klasėje. Eksperimentuojant su elektroninių cigarečių skysčiais, bandomi ir pavojingi.

„Teko girdėti, kad ir žiurkių nuodų būna ir neaiškios kilmės priemaišų, cheminių ploviklių. Suprantame, kad prekeiviai bando pakeisti tą sudėtį, kad nereikėtų įsigyti kažkokių brangesnių medžiagų, o paaugliai suinteresuoti nusipirkti pigiau“, – svarsto Kauno Visuomenės sveikatos biuro skyriaus vedėjas Tautvydas Lukavičius.

Rūkymo įpročių tyrimą atlikę LSMU mokslininkai sako, kad elektroninių cigarečių ir kaitinamojo tabako vartojimas dažniausias tarp jaunimo. Didžiausia paskata – kitų pavyzdys bei įsivaizdavimas, kad žala mažesnė nei įprastų cigarečių.

„Galime teigti, kad tie naujieji gaminiai, kurie įvardijami kaip priemonės mesti rūkyti jauniems žmonėms, tai yra kelias pradėti rūkyti ir įprastus tabako gaminius“, – aiškina LSMU tyrėja dr. Justina Vaitkevičiūtė.

Per tūkstantį rūkančiųjų apklausę mokslininkai įspėja apie didėjantį rūkymo intensyvumą. Tyrimo duomenimis, elektroninės cigaretės ar kaitinamieji tabako gaminiai įprastų cigarečių nepakeitė. Priešingai – vartojimą patrigubino. Naujus tabako gaminius kartu su cigaretėmis vartoja daugiau kaip du trečdaliai rūkančiųjų.

„Pasimatė, kad žmonės likę kartu tuos produktus vartoti, o tai kelia papildomą nerimą dėl žalos ir rūkymo kiekio“, – sako LSMU Sveikatos tyrimų instituto vadovas prof. Mindaugas Štelemėkas.

Anot mokslininkų, siekiant mažesnio tabako vartojimo reikėtų efektyviau kontroliuoti nuo liepos įsigaliojusį draudimą pardavinėti elektronines cigaretes su kvapiosiomis medžiagomis, imtis kitų kontrolės būdų.

„Viena iš tų priemonių – pardavimo vietose nerodyti tabako gaminių, uždrausti tą rodymą, kad norintis žmogus nusipirkti ar įprastų tabako gaminių ar elektroninių cigarečių ar kaitinamojo tabako, turėtų prašyti“, – siūlo M. Štelemėkas.

Nustatę, kad beveik pusė respondentų elektronines cigaretes ar kaitinamuosius tabako gaminius vartojo namuose, mokslininkai įspėja, kad ir šių gaminių skleidžiamas kenksmingų medžiagų kiekis yra pakankamai didelis. Gali sukelti širdies ir plaučių ligas.

Skaityti visą pranešimą