Turizmo ir jaunimo centras Vilkiškėse oficialiai atidarytas!

Prieš 1 metus 121

Turizmo ir jaunimo centras Vilkiškėse – tai naujas objektas Šalčininkų rajono švietimo ir kultūros įstaigų struktūroje. Šiuolaikinis objektas istoriniame dvare tarnaus jaunimui, turistams ir visiems gyventojams.

Nepaisant to, kad įstaiga veikia kelis mėnesius, oficialus centro atidarymas įvyko šiandien, rugsėjo 29 d.

Meras Zdzislav Palevič neslėpė emocijų kalbėdamas apie tai, kaip svarbu jam buvo tokios vietos įkurimas Šalčininkų rajone. Jo teigimu, centras daro didžiulį įspūdį ir yra pasididžiavimo šaltinis visiems, kurie bent nedideliu darbu prisidėjo prie jo statybos.

– Ši diena įeis į istoriją. Per stebuklą pastatas atlaikė gaisrą. Dievo apvaizdos, ugniagesių ir statybininkų pastangų dėka pavyko jį išgelbėti. Esame naujos istorijos liudininkai ir kūrėjai. Tai nuoseklus ir konstruktyvus Šalčininkų rajono savivaldybės darbas, mūsų politinis pasirinkimas. Atidarome eilinį objektą, kuris bus mūsų skiriamuoju ženklu. Kultūros paveldo objektus prikeliame tam, kad mūsų žmonės didžiuotųsi, o svečiai džiugintų akis. Šis objektas bus turizmo ir jaunimo centru, todėl šiandien pakviečiau jaunimą, kad perduočiau šį pastatą. Tai vieta Jums! Veikite, kurkite, realizuokite save! O visiems linkiu kuo daugiau susitikimų, kad kartu galėtume džiaugtis bendra sėkme! – pasakė rajono meras Zdzislav Palevič.

Dėl eilinės sėkmės gyventojus ir savivaldos vadovus pasveikino europarlamentaras ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas Valdemar Tomaševski.

– Tai geriausias pavyzdys, kaip reikia rūpintis savo Mažąja Tėvyne. Gražiai sutvarkyti dvarai, muziejai, mūsų didvyrių kapai – visa tai turime perduoti ateinančioms kartoms. Ir mes taip darome, veikdami vieningai ir atkakliai, – kalbėjo LLRA – KŠS pirmininkas Valdemar Tomaševski.

Atvykusius į atidarymą svečius pasitiko Turizmo ir jaunimo centro direktorė Violeta Baranovska, kartu užtikrindama, jog padarys viską, kad dvaras būtų visiems atviras ir draugiškas.

Į iškilmingą įstaigos atidarymą atvyko europarlamentaras ir Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos pirmininkas Valdemar Tomaševski, vicemerė Ana Jesvilienė, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Josif Rybak, direktoriaus pavaduotojas Gžegož Jurgo, savivaldybės administracijos darbuotojai, kurie kelerius metus akylai stebėjo dvaro renovacijos procesą, įmonės „Statybų valdymas“, atlikusios darbus, atstovai.

Svečių būryje neatsitiktinai buvo nemažai Šalčininkų rajono gimnazijų mokinių, kuriems, kaip neatsitiktinai kalbėjo meras, šis pastatas yra skirtas, kaip galimybė savirealizuoti ir integruotis.

 
 
 
 
 

Naujas įstaiga atliks ne tik vietos, kurioje susitiks jaunimas, funkcijas, tačiau kartu čia turistai galės gauti svarbiausią informaciją apie turistinius rajono pasiūlymus, apie rajone vykstančius renginius, o taip pat dalyvauti ateityje organizuojamuose dvare renginiuose.

Ilgus metus apleistas ir be galimybės juo naudotis pastatas, verčia naują istorijos puslapį. Šalčininkų rajono savivaldybės pastangomis atnaujintas kultūros paveldo objektas praėjusios vasaros atostogų metu žengė pirmuosius žingsnius – realizuojant ES projektą čia surengtos kelios jaunimo stovyklos.

Objektas stebina savo išvaizdu ir pritaikymu. Buvęs drėgnas rūsys nustebins išsaugotomis nišomis, atidengtomis arkomis ir plytų skliautais. Pirmame aukšte įrengtos patalpos parodoms, seminarams, edukaciniams užsiėmimams, o taip pat administracinės patalpos. Mansarda skirta stovyklautojų apgyvendinimui. Dvaras atnaujintas su mintimi išsaugoti autentiškus elementus, tačiau nepritrūko ir šiuolaikinių sprendimų. Didžiojoje salėje išsaugota autentiška krosnis su karūna, lankytojus nustebins lubų rozetės ir karnizai, atnaujinti pagal autentiškus pavyzdžius. Patalpos pritaikytos neįgaliųjų poreikiams.

Iškilmių metu įteikti diplomai ir atminimo dovanos asmenims, prisidėjusiems prie dvaro renovacijos. Perkirpdami simbolinę juostą Turizmo ir jaunimo centrą atidarė europarlamentaras Valdemar Tomaševski, Šalčininkų rajonomeras Zdzislav Palevič,  Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Josif Rybak, centro direktorė Violeta Baranovska ir UAB „Statybų valdymas“ direktorius Arūnas Kairys. Dvarą pašventino Šalčininkų parapijos klebonas kun. Ruslan Vilkel ir Turgelių parapijos klebonas kun.Jan Mackevič.

Turizmo ir jaunimo centro atidaryme koncertavo Šalčininkų J. Sniadeckio ir Jašiūnų M. Balinskio gimnazijų mokiniai, o taip pat grupė „Black Guitars“ iš Eišiškių.

 
 
 

Skaityti visą pranešimą