Tūkstančiams vairuotojų baudų už greitį mokėti nereikės – jos buvo paskirtos per klaidą

Prieš 1 metus 68

Tūkstančiai vairuotojų prieš pat Naujuosius metus sulaukė netikėto akibrokšto – pranešimų apie judriame kelyje Klaipėdos rajone viršytą greitį. Vairuotojai buvo įsitikinę, kad baudos paskirtos nepagrįstai, todėl netgi buvo nusiteikę bylinėtis. Tačiau panašu, kad to neprireiks, nes Lietuvos automobilių kelių direkcija (LAKD) pripažino klaidą.

Sulaukė netikėtų baudų

LRT RADIJAS jau skelbė apie tai, kad dar spalio mėnesį daugiau nei 4 tūkst. vairuotojų sulaukė pranešimų apie viršytą greitį viename Klaipėdos rajono kelyje. Tačiau vėliau visi pažeidimai buvo anuliuoti paaiškėjus, jog kelyje turėjo būti įrengti laikini kelio ženklai, ribojantys greitį iki 50 km/h, tačiau jų nebuvo ir eismo dalyviai keliu važiavo leistinu 70 km/h greičiu.

Visgi prieš pat Naujuosius tūkstančiai vairuotojų ir vėl sulaukė pranešimų apie tame pačiame kelyje viršytą greitį. Šįkart pažeidimai fiksuoti pirmosiomis rugsėjo dienomis.

„Važiavau tuo kelio ruožu tikrai ne vieną vakarą, važiuojame mes juo pastoviai, nes gyvename užmiestyje jau 18 metų. (...) Vargu, ar važiuodami ten vos ne kas antrą rytą ir vakarą mes buvome tokie neatidūs ir nematėme kelio ženklų, juolab kad mašinoje buvau ne viena – važiavau su vyru“, – LRT RADIJUI pasakojo pranešimo apie viršytą greitį sulaukusi Jolita.


Socialiniuose tinkluose užvirė diskusijos – šimtai vairuotojų, taip pat sulaukusių pranešimų apie greičio viršijimą, ėmė aiškintis, ar nepasikartojo rugsėjo pabaigoje įvykusi klaida, kuomet greičio matuoklis fiksavo mažesnį leistiną greitį, nei jis tuo metu buvo iš tiesų.

„Tas baudos dydis gal ir nedidelis, bet nuvilia pats tas faktas, kad tampi pažeidėju, nors jautiesi nieko nepažeidęs. Jeigu suteiktų mums informaciją, kad tikrai stovėjo ženklai, yra dokumentai, yra nuotraukos, o jūs, keli tūkstančiai vairuotojų, nematėte, tai gal žmonės ir suprastų. Bet visos institucijos šabloniškai atsako, kad jei rasite įrodymų, tai pateikite, gal kažkas pažiūrėsime“, – piktinosi Jolita.

Pradėjo tyrimą ir išaiškėjo netikėta tiesa

Nors teisybės ieškoti bandę gyventojai iš institucijų sulaukė atsakymų, kad jokia klaida neįsivėlė ir protokolai surašyti pagrįstai, LRT RADIJUI pradėjus domėtis situacija LAKD jau aiškino, jog atvejis bus išnagrinėtas atidžiau. O kol bus patikslintos aplinkybės, bus stabdomas ir šiame ruože veikiančio matuoklio nustatytų pažeidimų nagrinėjimas.

Galiausiai, kaip sausio 16-ąją LRT.lt informavo LAKD atstovai, klaida visgi buvo padaryta, todėl baudos eismo dalyviams turi būti panaikintos.

Tarptautinių ryšių ir komunikacijos skyriaus vadovė Aušra Ramoškaitė portalui teigė, jog gavus naujos informacijos dėl susidariusios situacijos kelyje Nr. 141 Kaunas–Jurbarkas–Šilutė–Klaipėda nuo 223,631 km iki 228,609 km, LAKD dar š. m. sausio 5 d. kreipėsi į rangovą, įrengusį greičio ribojimo ženklus, ir į rangovą, įrengusį vidutinio greičio matavimo sistemą, su prašymu patikslinti paaiškėjusias naujas aplinkybes.

„Kelių direkcija, gavusi atsakymus iš rangovų, įvertino, kad kelio Nr. 141 Kaunas–Jurbarkas–Šilutė–Klaipėda ruože nuo 223,631 km iki 228,609 km greičio ribojimo kelio ženklai su nurodyta galiojimo zona į priekį neatitiko Kelio ženklų įrengimo ir vertikaliojo ženklinimo taisyklių ir Kelių eismo taisyklių.

Greičio ribojimo kelio ženklai su nurodyta galiojimo zona į priekį suklaidino tiek vairuotojus, tiek ir rangovą, įrengusį vidutinio greičio matavimo sistemą. Atsižvelgiant į tai, Kelių direkcija kreipėsi į Lietuvos kelių policijos tarnybą laikotarpiu nuo 2022 m. rugpjūčio 19 d. iki 2022 m. rugsėjo 19 d. (imtinai) greičio viršijimų pažeidimų administracinių nusižengimų teisenų nepradėti, o pradėtas teisenas nutraukti“, – aiškino A. Ramoškaitė.

Ji pridūrė, kad eismo dalyviams, gavusiems pranešimus dėl užfiksuotų greičio viršijimo pažeidimų per periodą nuo 2022 m. rugpjūčio 19 d. iki 2022 m. rugsėjo 19 d. (imtinai), kreiptis papildomai niekur nereikia, apie nutrauktas teisenas gyventojus informuos Lietuvos kelių policijos tarnyba. Tuo metu jau sumokėjusieji baudas dėl pinigų grąžinimo turėtų kreiptis į Valstybinę mokesčių inspekciją.

„Kelių direkcija atsiprašo dėl įvykusios klaidos ir susidariusios situacijos“, – sakė LAKD atstovė.

Pašnekovė patikino, kad šiuo metu kelio ženklai minėtame kelyje sustatyti tinkamai, metrologinė patikra pakartotinai atlikta 2022 m. lapkričio 23 d., todėl vairuotojai nebėra klaidinami.

Skaityti visą pranešimą