Trumpo anomalijos – trečią kartą dalyvaus rinkimuose ir apie tai skelbia likus dvejiems metams

Prieš 1 metus 68

Donaldas Trumpas oficialiai paskelbė sieksiantis grįžti į Baltuosius rūmus, nors anomalija – ir prezidento rinkimuose dalyvauti trečią kartą, ir apie tai oficialiai paskelbti iki prezidento rinkimų dar likus dvejiems metams. 

Buvęs prezidentas vėl sako padarysiantis Ameriką didžią, vėl kalba apie šalies nuosmukį ir iš jos esą besijuokiantį pasaulį. Tačiau visos šios kalbos girdėtos šešerius metus, o Respublikonų partija po D. Trumpo vėliava sulaukė jau trejų nuviliančių rinkimų rezultatų iš eilės, todėl dalis jo partiečių ieško naujo lyderio. D. Trumpas lenktyniauja ir su federaliniais prokurorais, kurie turės nuspręsti, ar buvusiam prezidentui pareikšti kaltinimus dėl pasisavintų įslaptintų dokumentų ir bandymo užkirsti kelią taikiam valdžios perdavimui.

Buvęs prezidentas savo rėmėjus mobilizuoti stengiasi kalbėdamas apie politinį persekiojimą ir jau anksčiau netiesiogiai pagrasino: jeigu jam bus pareikšti kaltinimai, Amerikos gatvėse kils neramumai.

Veteranas, norintis tapti autsaideriu

Kai prieš septynerius metus, per garsiakalbius paleidus roko muziką, milijardierius realybės šou žvaigždė nusileido paauksuotu eskalatoriumi ir paskelbė norintis tapti prezidentu, į jį rimtai žiūrėta nebuvo, jis pats nusistebėjo susirinkusiųjų skaičiumi.

Bet greitai jis kaip audra išdraskė naujo „sakau, ką noriu“ fenomeno užkluptų konkurentų lauką.

Dabar bandys tai pakartoti. Nepatenkintas savo paskutine, nesėkminga rinkimų kampanija, vėl nori atkurti pirmąją, kai buvo autsaideris, surengęs prognozes paneigusį šturmą, todėl kartoja tą patį, ką ir tada: „Mūsų šalies būklė siaubinga, patekome į rimtą bėdą.“

Net prieš dešimtmetį jo sakyti dalykai – tokie kaip „Jungtinės Valstijos tampa pasaulio pajuokos objektu“ – vėl kartojami.

Bet šįkart jis nebėra autsaideris, o buvęs prezidentas, vienvaldis partijos lyderis, nors teigia priešingai.

Net jam ištikima televizija „Fox News“, anksčiau transliuodavusi kiekvieną jo mitingą, transliaciją pertraukė.

Kongreso respublikonams kaltinant D. Trumpą dėl nuviliančių rinkimų rezultatų, jam atstumiant nuosaikius rinkėjus ir nesistengiant pritraukti naujų, pirmą kartą per šešerius metus respublikonai rimtai svarsto: galbūt atėjo laikas ieškoti naujo lyderio.

Respublikonų rėmėjų argumentacija: daug žmonių nori, kad būtų tęsiama jo politika, bet be jo asmenybės.

Konkurentas iš Floridos ir prokurorų tyrimai

Reklamoms pinigus jau leidžia Floridos gubernatoriaus Rono DeSančio rėmėjai, jame matantys D. Trumpo privalumus be buvusio prezidento trūkumų, kovotoją prieš kairiuosius ar karantino ribojimus.

„Florida buvo sveiko proto sala, kai pasaulis išprotėjo, buvome laisvės tvirtovė šios šalies ir viso pasaulio žmonėms!“ – savo nuopelnus karantino metu apibūdina R. DeSantis.

Tad šešerius metus galiojusios aksiomos – apibendrintos D. Trumpo sparnuota fraze, jog jis galėtų vidury Penktosios aveniu ką nors nušauti ir vis vien neprarasti rinkėjų – laukia testas.

Įsibėgėja ir prokurorų tyrimai dėl D. Trumpo vaidmens trukdant taikiam valdžios perdavimui po praėjusių prezidento rinkimų ir iš Baltųjų rūmų su savimi pasiimtų įslaptintų dokumentų, pagal įstatymą priklausančių ne jam, o nacionaliniams archyvams.

Jei Joe Bideno paskirtas generalinis prokuroras pareikštų kaltinimus galimam varžovui būsimuose rinkimuose, valdžia mėgina neutralizuoti galimą sprogstamą konfliktą – D. Trumpo tyrimams skiria nepriklausomai dirbsiantį prokurorą, kuris rekomenduos, pareikšti įtarimus ar ne.

D. Trumpas, anksčiau pagrasinęs, kad jei įtarimai jam bus pareikšti, šalis susidurs su dar negirdėtomis problemomis, sako: „Šis siaubingas piktnaudžiavimas valdžia – dar viena raganų medžioklė.“

J. Bideno komanda tiki, kad daugelio amerikiečių nemėgstamas D. Trumpas – parankus varžovas po dvejų metų, nors rinkėjai dėl J. Bideno turi savų abejonių. Šį mėnesį jam suėjo 80, jis pirmasis prezidentas istorijoje, eidamas pareigas įkopęs į devintą dešimtį.

Didžiulės ceremonijos nenumatytos – Baltiesiems rūmams tai nėra maloni tema, antros kadencijos pabaigoje prezidentui Baidenui sueitų 86-eri.

Skaityti visą pranešimą