Tris dešimtmečius karves auginantis Šilutės r. ūkininkas galvoja naikinti ūkį: kiek gali dykai dirbti?

Prieš 1 metus 72

Į parlamentarų klausimus dėl situacijos pieno sektoriuje atsakinėjusi premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad šią savaitę tikisi konstruktyvesnio dialogo su ūkininkais ieškant būdų, kaip padėti dėl nukritusių supirkimo kainų nukentėjusiems pieno gamintojams. Jie prašo 40 milijonų eurų skubios paramos, Žemės ūkio ministerija kol kas siūlo 8 milijonus eurų.

Šilutės rajono ūkininkas Vaclovas Jasas augina per 60 karvių jau tris dešimtmečius. Tačiau dabar teigia rimtai pagalvojantis apie ūkio naikinimą.

„Kiek gali už dyką dirbti? Visgi keliesi pusę keturių nakties ir visą dieną eini iki vakaro“, – apie darbą kalba ūkininkas.

Pasak jo, aplink keli pieno ūkiai jau išnyko, nes jaunimas jų perimti nenori. Sako, kad jis arba kas nors iš artimųjų ketvirtadienį ruošiasi vykti į mitingą prie Seimo. Dar rudenį už litrą pieno gaudavo 45 centus, dabar – tik 28 centus. Tad turi, ką valdžiai pasakyti.

„Kad jaunimui galėčiau perduot ūkį, sakyt, kad yra tokia kaina, o ne šiandien yra 40, o kitą dieną bus 20 ar kiek tų centų. Kad būtų normali kaina pieno“, – teigia V. Jasas.

O Seime grupė ūkininkų klausėsi, kaip į parlamentarų klausimus apie pieno sektoriaus likimą atsakinėja premjerė I. Šimonytė. Pieno ūkių savininkai sako neturintys kitos galimybės paklausyti premjerės, nes, anot jų, I. Šimonytė su jais nė karto nebuvo susitikusi.

„Gal dėl tokio diskusijos „konstruktyvumo“ kabutėse buvo kalti savivaldos rinkimai, kadangi ne paslaptis – dalis šitoje temoje garsiai besiangažuojančių ūkininkų yra taip pat ir vietos politikai, bet dabar galima ieškoti konstruktyvių sprendimų. Vyriausybė siekia sprendimų, kurie būtų ilgalaikiai“, – tikina ministrė pirmininkė.

Seime premjerės besiklausantys ūkininkai teigia, kad atrodo, kad ji pienininkų problemų visai negirdi.

„Jokių greitų sprendimų tikrai nėra, ilgalaikiai sprendimai reikalingi, mes tikrai su tuo sutinkame, bet dabar reikia išgyventi ir tada galvoti apie ilgalaikius sprendimus“, – pabrėžia kooperatyvo „Pieno puta“ direktorė Jūratė Dovydėnienė.

Ūkininkai kalba ir apie žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko pasitraukimą, apie pasitikėjimą juo klausė ir premjerės.

„Yra labai daug problemų žemės ūkio sektoriuje, niekada kitaip ir nebuvo, bet ministru pasitikiu“, – tvirtina I. Šimonytė.

Žemės ūkio ministras šiuo metu yra Briuselyje ir kartu su Latvijos kolega pieno sektoriui prašo skirti pinigų.

„Čia joks reikalas nėra išspręstas, savo sudiktavo kaip jai patiko ir viskas“, – LRT TELEVIZIJAI sako į Seimą atėjęs ūkininkas.

„Gėda Šimonytei“, – nurodo kitas vyras.

„Buvo susitikęs su eurokomisaru, taip pat išsakė tam tikrus lūkesčius 18 milijonų eurų tam, kad tas mūsų sektorius gautų dar papildomai pagalbos ne tik iš nacionalinio biudžeto lėšų, bet ir tuo pačiu iš ES“, – ministro darbus komentavo žemės ūkio viceministras Paulius Astrauskas.

Ūkininkai vyriausybės prašo 40 milijonų eurų, iš biudžeto planuojama skirti 8 milijonus eurų. Jie galėtų būti pradėti išmokėti gegužę.

Skaityti visą pranešimą