Transporto sektorius – ant svarbių pokyčių slenksčio: išmušė elektros ir skaitmeninės erdvės valanda

Prieš 1 metus 91

Transporto sektoriaus perėjimas prie alternatyvių energijos šaltinių ir svarbiausių paslaugų suskaitmeninimas jau dabar pastebimai keičia vienos stambesnių verslo šakų gyvenimą.  Siūlomos paslaugos sparčiai keliasi į skaitmeninę erdvę ir tampa lengviau prieinamos: transporto priemonių elektrifikacijai įgaunant pagreitį, jos apima vis didesnį produktų asortimentą, teigiama „Velocitos“ pranešime žiniasklaidai.

Sparčiai augantis poreikis

Bendrovės „DKV Mobility Baltics“ vadovas Artūras Michejenko sako, jog paslaugų efektyvumas ir skaidrumas yra vieni svarbiausių kriterijų transporto parkų valdytojams, o skaitmeninės erdvės galimybės leidžia juos atitikti kaip niekad gerai. Naujosios platformos prisitaiko net ir prie senesnius produktus naudojančių įmonių poreikių – pavyzdžiui, suteikia galimybę eksportuoti pasirinktus duomenis į vieną priimtino formato failą ar palaiko nesudėtingas integracijas su kitomis sistemomis.

Kitas svarbus aspektas ir vienas didžiausių dabartinių vadovų iššūkių – automobilių parkų elektrifikavimas ir su juo susiję pokyčiai. Specialisto teigimu, elektros baterijų įkrovimo paslaugų poreikis auga itin sparčiai, be to, vien Europoje kasdien atsiranda šimtai naujų įkrovimo taškų, kuriuos reikia įtraukti į globalios pasiūlos tinklus.

Spartesnę elektrinės infrastruktūros plėtrą ir geresnį jos pritaikymą vartotojų poreikiams iš dalies lemia ir šiuolaikinių technologijų galimybės. Greta klasikinių plastikinių mokėjimo kortelių, vis populiaresni dėl greitai vystomų skaitmeninių technologijų tampa išmanieji įrenginiai.

Paslaugų teikėjai jau siūlo galimybes apmokėti bet kokio tipo pavaros transporto papildymą energijos ištekliais per vieną mobiliąją programėlę. Ir vien tuo neapsiribojama.

Tolimųjų nuotolių sunkvežimio degalų bakuose gali teliūškuoti ir 1 000 litrų dyzelino, tad net per vieną įsipylimą galima sutaupyti ženklią sumą, žinant, kur labiau apsimoka tai daryti. O naudingumas apima per daug nuolat kintančių veiksnių, kad būtų galima paprastai apsispręsti.

Tai ir valiutų kursų svyravimai, ir degalų kainos degalinėse, ir įvairios nuolaidos ar PVM susigrąžinimo niuansai. Todėl programinė įranga, parenkanti geriausias kuro ar energijos papildymo vietas, tiesiogiai mažina verslo kaštus ir skatina visų rinkos dalyvių pažangą.

Plėtros katalizatorius – ryšio technologijos

Energijos tiekėjai taip pat siūlo rinktis tik iš atsinaujinančių šaltinių pagamintą elektrą. Ši galimybė itin svarbi vežėjams, kurių klientų tvarumo strategijose numatytas svarus transporto vaidmuo mažinant CO2 pėdsaką visoje tiekimo grandinėje.

Ištobulėjusios ryšio priemonės, A. Michejenko teigimu, tapo esminiu transporto sektoriaus technologijų plėtros katalizatoriumi. Vienas paprastesnių pavyzdžių – kelių rinkliavų surinkimo būdų evoliucija.

Iš pradžių ištobulėjo elektroniniai varteliai prie greitkelių ir žmogui reikėjo vis mažiau įsikišti. Dabar vis daugiau valstybių jau pereina prie geostacionaraus pozicionavimo technologijų, kurios paprasčiausiai gali sekti kiekvienos transporto priemonės buvimo vietą šios savininkui ją priregistravus reikalingoje sistemoje.

Taip išvengiama prie vartelių susidarančių spūsčių ir su tuo susijusios didesnės taršos. Be to, šią technologiją vėlgi nesunku susieti su daugybe kitų skaitmeninių sprendimų virtualiojoje erdvėje ir integruoti į mobiliųjų įrenginių programėles. Numatoma, jog nuo 2023-ųjų prie tokios sistemos turėtų pereiti ir Lietuva.

Skaityti visą pranešimą