Tragiškai žuvusio GMP vairuotojo kolegos: jis turėjo šeimą, augino du vaikus ir svajojo dirbti mediku – mokėsi paramediko specialybės

Prieš 1 metus 92

„Net ir tie, kurie kartu su Dmitrijumi nedirbo, yra sukrėsti“, – apie tai, kaip jaučiasi greitosios medicinos pagalbos darbuotojai po tragiškos kolegos – Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties Naujosios Vilnios pastotės darbuotojo Dmitrijaus Alimovo žūties, LRT.lt sakė Lietuvos greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ vadovė Jolanta Keburienė. 

Jo atminimą visos Lietuvos GMP darbuotojai paminėjo tylos minute, Vilniaus GMP automobiliai pažymėti gedulą simbolizuojančiu juodu kaspinu. Užuojautą dėl GMP darbuotojo, žuvusio atliekant savo pareigą – gelbėjant jaunuolį, netekties išreiškė ir Lietuvos sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

LRT.lt jau rašė, kad Naujojoje Vilnioje traukinio vagonu-cisterna vaikščiojusį, elektros kabelį nutraukusį ir elektros nupurtytą paauglį gelbėjęs medikų komandos narys trečiadienio vakarą nuo patirtų sužalojimų mirė. Dėl jaunuolio gyvybės medikai tebekovoja.

Svajojo tapti paramediku

Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties direktoriaus pavaduotojas Tadeušas Rodzas pasakojo, kad D. Alimovas stotyje įsidarbino prieš trejus metus. 36 metų vyras dirbo vienos iš pastočių vairuotoju, tačiau mokėsi paramediko specialybės.

„Buvo geras darbuotojas, neturėjome jokių priekaištų. Jis buvo labai aktyvus, kolegiškas, draugiškas. Visą laiką veržėsi į priekį, norėjo padėti, visą laiką buvo pozityvus. Tą pačią įvykio dieną mes buvome su juo susitikę, kalbėjome“, – su liūdesiu prisiminė Vilniaus GMP stoties direktoriaus pavaduotojas.

Pasak T. Rodzo, D. Alimovas buvo vedęs, augino du vaikus: 18 metų sūnų ir 12 metų dukterį. Vilniaus GMP stoties medikai organizuoja lėšų rinkimą D. Alimovo šeimai. T. Rodzas pridūrė, kad finansinė pagalba mirusiojo artimiesiems bus teikiama ir pačios Vilniaus GMP stoties lėšomis.

„Lėšų rinkimas vyksta. Mūsų kolektyvas visą laiką buvo draugiškas. Ką tik buvo profesinė sąjunga atėjusi, teiravosi, kiek reikėtų skirti lėšų. Mes, administracija, savo ruožtu padengsime visas laidojimo išlaidas, bendraujame su šeima, padedame jiems ir morališkai. Visos išmokos, kurios priklauso, jiems bus išmokėtos. Po ikiteisminio tyrimo bus išmokėta ir draudimo išmoka dėl nelaimingo atsitikimo, nes mes nuo jų savo darbuotojus draudžiame“, – sakė T. Rodzas.

Anot direktoriaus pavaduotojo, visoje stotyje vyrauja gedulo nuotaika, darbuotojai prislėgti netekties, tačiau dėl profesionalios psichologų pagalbos darbuotojams kol kas stoties vadovybė nesikreipė.

„Kokios nuotaikos gali būti? Aišku, visi liūdi, visi esame sukrėsti, kad toks įvykis buvo. Vakar (trečiadienį – red. past.) kalbėjome su mūsų gydytoja Vanda Pumputiene, kuri yra ilgametė mūsų darbuotoja, ji irgi sukrėsta. Ji beveik 50 metų dirba, sako – pirmas atvejis per visą jos darbo laiką, kai žūva stoties darbuotojas“, – tikino T. Rodzas.

Jis pridūrė, kad netekties akivaizdoje profesionali psichologinė pagalba kolektyvui nebuvo teikiama, apsiribota vidiniais kolektyvo pokalbiais.

„Mes visi čia iki vėlyvo vakaro įvykio dieną ir vėliau, aiškinantis įvykio aplinkybes, bendravome, kalbėjome savame rate – profesionalių psichologų nebereikėjo. Juk ir mūsų darbas toks, žinote, visą laiką susiduriame su nelaimėmis, tik iki šiol dar nebuvo tokio atvejo, kad patys gelbėdami nukentėtume iki mirties“, – sakė Vilniaus GMP stoties direktoriaus pavaduotojas.

LRT.lt primena, kad Vilniaus GMP stotyje ši savaitė apskritai yra išskirtinai sudėtinga. Šeštadienį gelbėdamas be sąmonės ant šaligatvio gulintį pacientą nukentėjo kitas stoties vairuotojas. Spėjama, galimai nuo alkoholio ir narkotinių medžiagų apsvaigęs pacientas, medikų pažadintas, užsipuolė pagalbą teikiantį vairuotoją. Jį sumušė ir apspardė tiek, kad GMP darbuotojas prarado sąmonę, jam lūžo skruostikaulis, veidas buvo nusėtas mėlynėmis. Po patirtos traumos vairuotojas mažiausiai dvi savaites negalės grįžti į darbą.

Dabar nebepasakysi, ar buvo galima išvengti mirties

Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties direktoriaus pavaduotojas patikino, kad dėl D. Alimovo atvejo jau tą pačią dieną buvo pradėtas vidinis auditas.

„Mes surinkome visus paaiškinimus iš darbuotojų, kurie ten buvo. Kalbėti apie tai, ar buvo galima išvengti darbuotojo mirties, ar ne, gal ir galima buvo, bet įvyko tai, kas įvyko. Sunku dabar ką nors ir pasakyti. Visada yra tikimybė, kad bus išvengta nelaimės. Gal, jei veiksmai būtų buvę atlikti kitokia tvarka, gal ir pati gelbėjimo operacija būtų buvusi kitaip organizuojama. Dabar yra taip, kaip yra. Aišku, tam tikras išvadas pasidaryti reikia.

Pavyzdžiui, mums keista buvo, kad įvykio vietoje nebuvo atjungta elektra. Kai vyko medikai į nelaimės vietą, tikrai žinojome, kad tai yra elektros sukelta trauma. Buvome perspėję racija apie tai darbuotojus. Mes dabar negalime sužinoti, ką tuo metu D. Alimovas galvojo, bet aš manau, kad jis manė, jog yra saugu. Jis net bėgdamas prie nukentėjusiojo paklausė, ar saugi aplinka. Jis, aišku, labai greitas, greičiau už kartu buvusią kolegę nubėgo į įvykio vietą“, – apie nelaimės aplinkybes pasakojo Vilniaus Greitosios medicinos pagalbos (GMP) stoties direktoriaus pavaduotojas.

Sukrėsta visa bendruomenė

„Tokie įvykiai stipriai sukrečia. Visi laukėme gerų žinių, tikėjomės stebuklo, bet žinojome, kad viskas sprendžiasi antrą, trečią parą. Deja, žmogus neišgyveno. Nuo ryto skambučiai, kolegos, visi skambina, guodžiasi. Mano dukra, kuri dirba Vilniaus rajono GMP, nors gerai nepažinojo žuvusiojo, irgi sukrėsta, kiti kolegos taip pat. O tie, kurie su juo artimai bendravo, negali dirbti, visi rauda“, – ir pati sunkiai rinkdama žodžius LRT.lt sakė Lietuvos greitosios medicinos pagalbos (GMP) darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ vadovė Jolanta Keburienė.

Prisimindami ir pagerbdami tragiškai žuvusį kolegą Lietuvos GMP darbuotojai šiandien darbo dieną pradėjo tylos minute. Vilniaus GMP darbuotojai savo gedulą išreiškia ant automobilių užrištais juodais kaspinais.

J. Keburienės teigimu, tokie įvykiai dar kartą primena įsisenėjusią GMP darbuotojų darbo saugos problemą.

„Blogiausias medikas – žuvęs medikas. Mūsų, medikų, instinktas yra gelbėti. Kartais – nepaisant savo saugumo... Mes negalime rizikuoti savo gyvybe. Bet visuomenė spaudžia tai daryti. Tačiau taip neturi būti. Mes negalime rizikuoti savo gyvybe, čia turi būti sudarytos sąlygos saugiai atlikti savo pareigą, nepamirštant ir savo saugumo“, – kalbėjo visos Lietuvos GMP darbuotojus vienijančios organizacijos vadovė.

Ji prisiminė prieš kurį laiką viešai garsiai nuskambėjusią istoriją apie šeimą, apsinuodijusią dujomis. Atvykusi GMP komanda stipriai rizikuodama gelbėjo jų gyvybes.

„Vėliau buvo straipsnių, medikai vadinti didvyriais. Tačiau iš tiesų jie stipriai rizikavo. Jeigu yra galimai nesaugi aplinka, rizikuoja ne tik kiti žmonės, bet ir medikas. Tą mes ir matome“, – sakė J. Keburienė.

Ji vylėsi, jog ši tragiška istorija pajudins ledus ir GMP darbuotojų teisinio statuso klausimas sulauks deramo Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) dėmesio ir realių sprendimų.

Sveikatos apsaugos ministras A. Dulkys savo feisbuko paskyroje ketvirtadienį pareiškė užuojautą žuvusiojo artimiesiems, Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stočiai ir greitosios medicinos pagalbos bendruomenei. Taip pat pažadėjo individualią ir psichologinę pagalbą.

„Paskutiniu metu kartojantis smurto prieš medikus atvejams, palaikau iniciatyvą griežtinti bausmes už smurtą prieš medicinos darbuotojus. Gelbėjantieji neturi patys tapti aukomis. Nors šis atvejis [kalba] ne apie smurtą, o apie pasiaukojimą ir didvyriškumą, bet tie, kurie aukojasi dėl mūsų, turi jaustis saugūs“, – feisbuke rašė ministras.

Skaityti visą pranešimą