Tragiškai pasibaigusios klaipėdiečio pagalbos paieškos: aplankęs dvi ligonines, vyras netrukus mirė namuose

Prieš 1 metus 80

„Grįžęs į namus pasakė, kad jis niekam nereikalingas, atsigulė ant lovos ir tuoj numirė“, – apie netikėtą sunegalavusio ir pagalbos net dviejose uostamiesčio gydymo įstaigose ieškojusio tėvo netektį pasakoja Romanas Postnovas. Artimieji kreipiasi į teisėsaugą ir prašo išsiaiškinti, kodėl medikų pagalbos prašęs vyras buvo siunčiamas iš vienos gydymo įstaigos į kitą, nuo vieno specialisto prie kito, o, kaip įtariama, tuo metu buvusi būtina skubi pagalba žmogui taip ir nebuvo suteikta.

Tragiškai pasibaigusi istorija prasidėjo lapkričio 3-iosios rytą.

„Pajutęs, kad labai pučiasi pilvas, jausdamas, kad pilvas prisipildė skysčių, turėdamas gydytojo nurodymą skubiai atvykti į ligoninę, pats savo automobiliu nuvyko į Klaipėdos universitetinės ligoninės (KUL) Onkologijos chemoterapijos skyrių, ten, eilėje pralaukęs dvi valandas ir patekęs pas registratorę, sužinojo, kad jį gydanti gydytoja atostogauja“, – apie tėvo Grigorijaus Postnovo kelionės pradžią per uostamiesčio medikus pasakoja LRT.lt parašęs paciento sūnus R. Postnovas.

Paaiškėjus, kad ligonį gydanti medikė atostogauja, pasak R. Postnovo, tėvui nebuvo pasiūlyta jokio kito gydytojo konsultacija. Žmogus buvo nusiųstas į KUL registratūrą, ten buvo užrašytas į konsultaciją lapkričio 11 d.

Vis dėlto žmogus jautė, jog jo būklė yra labai rimta, ir paaiškino KUL darbuotojai, kad jam reikalinga skubi pagalba. Tuomet, pasak R. Postnovo, jo tėvui buvo nurodyta kreiptis į Klaipėdos jūrininkų ligoninę, nes būtent ji tuo metu buvo budinti kaip skubios medicinos pagalbos teikėja.

Klaipėdietis nuskubėjo pagalbos ten. Priešpiet žmogų Klaipėdos jūrininkų ligoninėje apžiūrėjo ten dirbusi medikė ir nusiuntė konsultacijos pas kitą šios gydymo įstaigos specialistą.

„Negavęs jokios medicinos pagalbos, tik formaliai apžiūrėtas buvo išsiųstas į namus, patikinus, ka, nesant jį gydančios gydytojos, jokie gydymo veiksmai jo atžvilgiu negali būti atliekami. Grįžęs į namus savo automobiliu, kurį pats vairavo, pasakė, kad jis niekam nereikalingas, nes yra ne jų pacientas, atsigulė ant lovos ir tuoj numirė“, – apie netikėtą tėvo pagalbos paieškų baigtį dėstė R. Postnovas.

Artimieji įsitikinę: medikai pacientui nesuteikė pagalbos, kurios tuo metu reikėjo

Tėvo gedintis vyras teigia neabejojantis, kad artimojo mirties priežastis yra laiku nesuteiktos medicinos pagalbos pasekmė.

„Visiems yra žinoma, kad gana daug ligonių, turėdami tokią pačią diagnozę, kaip G. Postnovas, laiku pašalinus skysčius, kurie kaupiasi pilvo ertmėje, gyvena ne vienus metus, galėjo ir G. Postnovas gyventi dar ilgai, bet tik nenoras suteikti medicininę pagalbą ne savo pacientui privedė prie G. Postnovo mirties“, – teigė velionio sūnus.

Mirusiojo artimieji kreipėsi į Klaipėdos apygardos prokuratūrą, kad būtų išsiaiškinta G. Postnovo mirties priežastis, nes įžvelgiama požymių, jog ne laiku ir nekvalifikuotai buvo suteikta arba nesuteikta medicinos pagalba, todėl prašoma nustačius kaltus asmenis patraukti juos baudžiamojon atsakomybėn.

„Suprasčiau, jeigu daktarai būtų paskambinę ir pasakę: padarėme viską, ką galėjome, tačiau jūsų tėvas neišlaikė, niekuo negalėjome daugiau padėti – jis mirė, tačiau jie tos pagalbos nesuteikė, jie nepadarė visko, ką galėjo“, – sakė R. Postnovas.

Ligoninė nusprendė pradėti tyrimą

Klaipėdos jūrininkų ligoninės atstovai plačiai situacijos nekomentavo ir panašu, kad mirusio žmogaus artimųjų metami kaltinimai gydymo įstaigai buvo naujiena.

Ligoninės komunikacijos specialistė Jolanta Juškevičienė patvirtino, kad lapkričio 3-iąją minimas asmuo kreipėsi į Klaipėdos jūrininkų ligoninę pagalbos, jam buvo atlikti tyrimai, suteikta gydytojo specialisto konsultacija ir rekomendacijos dėl tolimesnio gydymosi.

Pasak J. Juškevičienės, iki šiol ligoninė pretenzijų ar skundų dėl minimam asmeniui suteiktos pagalbos nėra gavusi, tačiau situaciją žadama aiškintis.

„Suprantame mirusiojo artimųjų skausmą ir užjaučiame dėl netekties. Šiandien, iš žiniasklaidos sužinojęs apie medikams keliamus kaltinimus, ligoninės direktorius sudarė komisiją atvejui ištirti.

Dėl bendrojo duomenų apsaugos reglamento ir paciento teises reglamentuojančių įstatymų komentuoti asmens sveikatos būklės ir diagnozės negalime“, – dėstė J. Juškevičienė.

LRT.lt dėl komentaro kreipėsi ir į Klaipėdos universitetinę ligoninę, kur G. Postnovas pagalbos kreipėsi pirmiausia. Gavę komentarą papildysime.

Skaityti visą pranešimą