Tradicija ir dabartis: Žolinė Turgeliuose

Prieš 1 metus 124

Žolinė ir Turgeliai – šiandien tai neatsiejami žodžiai. Kasmet rugpjūčio 15 d. miestelis tampa Šalčininkų rajono Žolinės sostine, Švč. Mergelės Marijos ėmimo į dangų bažnyčioje vyksta atlaidai, o P. K. Bžostovskio gimnazijos stadione – pramoginis renginys ir mugė.

Šiandien Šv. Mišias už Turgelių parapijos tikinčiuosius ir taiką visame pasaulyje mišias aukojo Kun. Valentinas Šiuša ir klebonas Jan Mackevič, jiems padėjo klierikas Tomaš Jundo. Prie mišių organizavimo prisidėjo parapijos tikintieji. Visi kartu ruošė dovanas, dalyvavo procesijoje, giedojo. Mišių puošmena – choras. Jaunimas ruošėsi atlaidams ne vieną dieną, tad ir giesmės skambėjo ypatingai. Klebonas Jan Mackevič dėkojo parapijiečiams už bendrystę ir pabrėžė, kad daug svarbiau yra duoti, negu imti. Duodamas kiekvienas žmogus praturtėja dvasiškai. Kartu su Turgelių parapijos tikinčiaisiais meldėsi Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Josif Rybak, jo pavaduotojas Gžegož Jurgo. Šventėje taip pat dalyvavo Šalčininkų rajono mero pavaduotoja Ana Jeslilienė, Šalčininkų kultūros centro direktorė Gražina Zabarauskaitė, Šemud seniūnijos (Lenkija) seniūnas Ryszard Kalkowski.

 
 
 

Turgelių P.K. Bžostovskio gimnazijos stadione renginio svečių laukė mugė, kiemeliai, pramogos ir koncertas. Renginio dalyvius pasveikinęs Šalčininkų rajono meras Zdzislav Palevič dėkojo už tradicinio renginio organizavimą.

– Šiandien svarbi diena, todėl gausiai susirinkome, pirmiausia, bažnyčioje. Kiekvienas katalikas, kaip šiandien pasakė vienas iš kunigų, turi dažniau žiūrėti į dangų. Šiandien skirdami maldai Dievo Motinai dėkojame už visas šių metų malones. Nepaisant laiko arba istorinių aplinkybių Žolinės tradicija puoselėjama čia, Turgeliuose. Nuo neatmenamų laikų vietos gyventojai meldėsi Dievo Motinai ir buvo ištikimi bažnyčiai. Ši diena – tai visų Turgelių parapijos gyventojų šventė. Kaip ir kasmet, noriu Jums padėkoti. Dėkoju visiems Turgelių seniūnijos gyventojams už darbą, pasišventimą, solidarumą, ištikimybę tradicijoms ir savo žemei. Šiandien dėkoju visiems žemdirbiams, nes šiame krašte kiekvienas dirba žemę – nedidelį žemės lopinėlį arba didžiulį lauką. Dėkoju, ir linkiu būti kartu bet kokiomis aplinkybėmis, – linkėdamas gerai leisti laiką renginyje kalbėjo meras Z. Palevič.

 
 

Po mero folkloro ansamblio „Turgelianka“ moterys į sceną pakvietė šeimininką – Turgelių seniūnijos seniūną Eduardą Tyškevičių, kuriam įteikė duonos kepalą. Ši renginio dalis yra tradicinė ir puoselėjama ilgus metus, o kartu simbolizuojanti Turgelių gyventojų meilę savo žemei ir darbštumą.

– Nuoširdžiai dėkojo visiems žmonėms, kurie prisidėjo prie Žolinės organizavimo. Pažiūrėkite, kokius gražius kiemelius sukūrė mūsų gyventojai, kokiais patiekalais jie vaišina svečius. Ypatingus padėkos žodžius skiriu mūsų žemdirbiams už jų sunkų darbą, jų dėka ant mūsų stalo galime džiaugtis šia duona, kuria noriu su Jumis pasidalinti, kalbėjo seniūnas E. Tyškevič.

 

Tradiciškai duonos kepalas išdalintas renginio  dalyviams, o scenoje užvirė tikra dainų ir šokių fiesta. „Turgelianka“,kaip visada, pakvietė į inscenizuotą pasirodymą, kuriame dainomis ir šokiais moterys bandė perteikti gyvenimiškas tiesas. Be to, tradicija nesikeičia – ansamblis dainuoja pritariant akordeonui.

 

Po šeimininkų ant scenos užlipo kaimyninę Jašiūnų seniūniją reprezentuojantis dainų ir šokių ansamblis „Znad Mereczanki“. Simboliškai sutapo, kad abi seniūnijas vienija per jas vingiuojantis Merkys. Scenoje skambėjo gerai pažįstamos dainos, o linksmus šokius publikai pristatė ansamblio jaunimas ir vaikai. Jie dovanojo publikai nepakartojamas emocijas.

Po Šalčininkų rajono kolektyvų scenoje pasirodė svečiai – kapela „Smetonos ūsai“. Trijų muzikantų grupė pristatė praėjusio šimtmečio melodijas – polka, valsas, fokstrotas, tad šokančių prie scenos tikrai netrūko. Galiausiai Turgelių publikai koncertavo lenkų ansamblis „Kapela Vilenska”. Jos repertuare – žinomos tarpukario Vilniaus, Lvovo, Varšuvos ir kitų miestų dainos, kurių autoriai – Vilniaus poetai Aleksander Sniežko ir Alicija Rybalko. Publikos aplodismentų kapela sulaukė nuo pat pirmų akimirkų.

 
 

Renginį vedė Ana Adamovič, organizatorius – Šalčininkų kultūros centras, rėmėjas – Šalčininkų rajono savivaldybė.

Skaityti visą pranešimą