Tomilinas: Vyriausybės sprendimai dėl mazuto yra visiškas nesusipratimas

Prieš 1 metus 77

Energetikos ministerijos ir  Vilniaus miesto savivaldybės sprendimas šildymui Vilniuje šią žiemą kūrenti mazutą yra klaida, sako Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ atstovas, Seimo narys Tomas Tomilinas, tuo tarpu Seimo narys Lukas Savickas sako, kad už politikų klaidas vilniečiai mokėti savo sveikata neturėtų. Apie tai rašoma Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ pranešime žiniasklaidai.

Prieš savaitę energetikos ministras prasitarė apie planus leisti savivaldybių šilumos tinkams deginti krosnių kurą ir mazutą. Vyriausybė šiems planams pritarė. Mazuto ir krosnių kuro naudojimas aktualiausias Vilniui, kuris sunaudoja apie 68% visų Lietuvoje šildymui naudojamų dujų, kurių kaina per pastaruosius metus keitėsi kartais. Dėl šios priežasties šildymo kainos vilniečiams ateinantį šildymo sezoną augtų drastiškai.

„Vyriausybės sprendimai dėl mazuto yra visiškas nesusipratimas. Kreipėmės tiek į energetikos ministrą, tiek į Vilniaus bei Vilniaus šilumos tinklų vadovus dėl to, kiek skaitine išraiška kainuos toks sprendimas. Užvakar aplinkos ministras teigė, kad vien taršos leidimai gali kainuoti 24 milijonus eurų, jau nekalbant apie papildomos įrangos, kurią vėliau reikės išmontuoti, kainą“ – sako T. Tomilinas.

Seimo narys kritiškai žiūri ir į tai, kad, šiais sprendimais energetikos ministerija nustumia į šalį aplinkosaugines problemas.

„Šimtais kartų padidėjęs kietųjų dalelių kiekis, milžiniškai išaugusios klimato kaitą sukeliančios dujų emisijos – aplinkos ministrui ne problema. Klausimas kyla, kas tada jam yra problema? Klausimus išsiuntėme savaitės pradžioje, tačiau matome, kad nei viešai, nei raštais nei vienas iš ministrų neatsako į esminius nuogąstavimus“, – piktinasi T. Tomilinas.

Parlamentaras sako, kad šio sprendimo frakcija svarsto apie neeilinio aplinkos komiteto posėdžio šaukimą ir parlamentinės kontrolės iniciavimą, kad būtų išsiaiškinta, kodėl Vilniaus miesto valdžia esą neužtikrino sklandaus perėjimo prie biokuro.

Vilniaus miesto savivaldybė 2017 metais atgavo šilumos tinklų kontrolę ir kalbėjo apie perėjimą prie biokuro, tačiau iki šiol 40% šildymui naudojamo kuro Vilniuje sudaro dujos. Planuota, kad 2021 metų gale Vilniuje šilumą gaminti turėtų pradėti Vilniaus kogeneracinė jėgaine, tačiau jos atidarymas nukeltas į kitus metus.

Tuo tarpu Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Vilniaus miesto skyriaus pirmininkas Lukas Savickas atkreipia dėmesį į Vilniaus miesto valdžios sprendimo deginti mazutą paradoksalumą.

„Vilnius, kuris kuria „Klimatui neutralaus Vilniaus“ VŠĮ, dalyvauja ES programoje „100 klimatui neutralių išmanių Europos miestų“ ir ruošiasi deginti vieną taršiausių kurų – mazutą. Tai skamba kaip iš fantastikos srities. Tuo labiau, kai visa tai daroma siekiant pridengti tai, kad Vilniaus miesto valdžia per eilę metų nepadarė nieko, kad nuliptų nuo „dujų adatos“, – sako L. Savickas.

Seimo narys taip pat kritiškai vertina tai, kad mazutą Energetikos ministerija renkasi kaip alternatyvą kompensacijoms.

„Keistai skamba ir energetikos ministras, kalbantis apie tai, kad ieškoti būdų kompensuoti šildymą vilniečiams būtų socialiai neteisinga. Tačiau, matyt, ministrui atrodo teisinga dėl politinio neveiklumo ir reitingų nuodyti ne tik Vilniaus gyventojus, bet ir visą Lietuvą. Tuo labiau, kai sutaupoma turbūt nebus tiek jau daug. Turime ieškoti būdų ir galimybių vilniečiams kompensuoti politikų padarytas klaidas, o ne juos nuodyti mazutu“, – tikina parlamentaras.

Skaityti visą pranešimą