Toksikologė apie žiurknuodžiais besisvaiginančius paauglius: elektroninė cigaretė vaiko daiktuose tolygu švirkštui

Prieš 1 metus 106

Kaip pranešė naujienų portalas Lrytas.lt, pirmadienį neaiškias psichoaktyvias medžiagas rūkę trys Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos mokiniai apsinuodijo ir pateko į gydytojų rankas. Vaikams pasidarė bloga, todėl buvo iškviesta greitoji medicinos pagalba, informuoti mokinių tėvai, įvykio aplinkybėms nustatyti iškviesta policija. Tėvams išplatintame mokyklos administracijos pranešime rašoma, kad nerimą kelia elektroninių cigarečių skysčių sudėtis. Įtariama, kad mokiniai galėjo rūkyti žiurkių nuodų, aušinimo skysčio, kitų psichoaktyvių medžiagų.

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) Ūminių apsinuodijimų skyriaus ir Toksikologijos RITS vedėja Gabija Laubner Sakalauskienė naujienų portalui LRT.lt tikino, kad tai nėra pirmas atvejis, kai į ligoninę patenka psichotropinėmis medžiagomis apsinuodiję asmenys, svaiginimuisi pasirinkę elektroninės cigaretės prietaisą. Tiesa, ji pabrėžia, kad ne patys paaugliai į prietaisą pilasi žiurknuodžių – šių toksinių medžiagų yra nelegaliai platinamose narkotikuose.

„Elektroninė cigaretė yra tik perdavimo būdas bet kokios medžiagos, priklauso nuo to, kuo ją užpildysi. Taip pat, kaip ir švirkštą. Galima užpildyti kalio chloridu, vitaminais, heroinu. Kuo užpildysi elektroninę cigaretę – tą ir sukvėpuosi.

Dauguma elektroninių cigarečių vartotojų deda tabako gaminius, bet yra ir tokių, kurie prietaisą užpildo nelegaliomis medžiagomis: sintetiniais katinonais, sintetiniais kanabinoidais, kurie gali būti užteršti ir kitų medžiagų priemaišomis. Dažniausiai tai yra tos naujos psichoaktyvios medžiagos tablečių, skysčio ar kitu pavidalu ir paprastai nei sintetinių psichoaktyvių medžiagų gamintojas, nei jų įsigijęs vartotojas net pats nežino, ko ten yra“, – komentavo G. Laubner Sakalauskienė.

Anot gydytojos, sintetiniai katinonai ir sintetiniai kanabinoidai dažniausiai yra draudžiamos psichotropinės medžiagos. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas nurodo, kad sintetiniai katinonai ir sintetiniai kanabinoidai Europoje sudaro didžiausią rinkos dalį. Šios medžiagos imituoja kanapių, kokaino ar amfetamino stimuliuojantį poveikį. Europos narkotikų ir narkomanijos stebėsenos centro (ENNSC) duomenimis, sintetiniai kanabinoidai parduodami kaip „teisėti“ kanapių pakaitalai, be to, jie gali būti reklamuojami kaip „egzotiniai aromatiniai mišiniai“ ir kaip produktai, kurie nėra skirti vartoti žmonėms“. Sintetiniai katinonai yra antra pagal dydį ENNSC stebimų medžiagų grupė. Šios medžiagos paprastai parduodamos kaip „teisėti“ tokių stimuliantų kaip amfetaminas, MDMA ir kokainas pakaitalai.

Pasak G. Laubner Sakalauskienės, greičiausiai ne patys į ligoninę patekę paaugliai elektronines cigaretes užpildė žiurkių nuodais.

„Nieko naujo, kad į kanapių produktus, sintetinius kanabinoidus, dedami supervarfarinai, kurie yra tie patys žiurkių nuodai. Tai yra žinoma jau trejus-ketverius metus, kad žmonės rūko, pavyzdžiui, marichuaną ar sintetinius kanabinoidus ir prasideda kraujavimas. O kraujavimas įvyksta dėl to, kad rūkomojoje medžiagoje yra žiurknuodžių, supervarfarinų, kurie sutrikdo kraujo krešėjimą. Šią medžiagą į nelegaliai platinamas psichotropines medžiagas deda patys gamintojai tam, kad sustiprintų kanabinoidų poveikį. Juk įsivaizduojate, kaip atrodo gamybos procesas: yra laboratorija kažkokiame rūsyje, nešvarioje aplinkoje maišomos kažkokios medžiagos ir jie net patys nežino, ką jie ten deda, o tie, kurie perka, net nežino, ką nusiperka“, – pabrėžė RVUL Ūminių apsinuodijimų skyriaus ir Toksikologijos RITS vedėja.

Sutrikus kraujo krešėjimui kraujavimas vartojant sintetinius kanabinoidus gali pasireikšti labai įvairiai. Anot G. Laubner Sakalauskienės, tai gali būti išorinis kraujavimas, pavyzdžiui, gali valantis dantis kraujuoti dantenos, gali kraujuoti žaizda po sumušimo, gali pasipilti kraujas iš nosies, gali kraujavimas prasidėti ir žarnyne. Kraujavimas pasireiškia ne tik tiems, kurie ilgai svaiginasi sintetinėmis psichoaktyviomis medžiagomis, kraujo krešėjimas gali sutrikti ir pirmą kartą svaiginantis. Gydytoja atkreipė dėmesį, kad kraujavimas nėra vienintelė svaiginimosi sintetinėmis medžiagomis pasekmė.

„Jeigu įsigytame gaminyje yra žiurknuodžių – prasidės kraujavimas, jeigu yra amfetamino – automatiškai pasireikš šiai medžiagai būdinga klinika. Ar tai yra mirtinai pavojinga – priklauso nuo dozės, nuo žiurknuodžių kiekio. Sąmonės praradimo dažniausiai po šitų, su žiurkių nuodais susijusių gaminių, nebūna. Prasidėjus kraujavimui reikia nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą“, – patarė RVUL Ūminių apsinuodijimų skyriaus ir Toksikologijos RITS vedėja.

Ilgalaikės pasekmės sveikatai vartojant psichoaktyvias medžiagas gali būti pačios įvairiausios. Tabako gaminiai yra susiję su nikotino keliama žala sveikatai. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas nurodo, kad nikotinas yra svarbiausia tabako dūmų veiklioji medžiaga, sąlygojanti priklausomybės atsiradimą. Užsirūkius nikotinas pasiekia smegenis greičiau nei per 10 sekundžių, stimuliuoja centrinę nervų sistemą, didina širdies susitraukimų dažnį, sutraukia kraujagysles, didina arterinį kraujospūdį, skatina cholesterolio kaupimąsi kraujagyslių sienelėse, didina trombocitų agregaciją (sulipimą), todėl rūkaliams greičiau vystosi aterosklerozė.

Vartojantiems kanapių produktus, sintetinius kanabinoidus, pasak G. Laubner Sakalauskienės, vystosi priklausomybė, smegenų pažeidimas, pasireiškia psichiatrinės patologijos, psichomotorinis sujaudinimas – tai gali būti traukuliai, sąmonės netekimas.

Kartu ji atkreipė dėmesį į tai, kad būna atvejų, jog paauglius auginantys tėvai pro pirštus žiūri į elektroninių cigarečių rūkymą, dalis jų tokį rūkymo būdą laiko mažiau pavojingu ir suklūsta tik tada, kai elektroninėje cigaretėje vietoje tabako gaminio atsiranda psichoaktyvių medžiagų. G. Laubner Sakalauskienė pabrėžė, kad ne sintetinių kanabinoidų prietaise reikėtų ieškoti, o apskritai susirūpinti, kodėl paauglys rūko.

„Visi galvoja, kad garinti elektroninę cigaretę yra tam tikra prasme kažkoks saugus būdas rūkyti ir kad gali paaugliai tą daryti. Negali. Žmonėms iki 18 metų tabako gaminiai, taip pat ir elektroninės cigaretės yra uždrausti. Iš kitos pusės, kaip matome, elektroninės cigaretės ne būtinai yra susijusios su tabako gaminiais. Realiai tai yra būdas įvesti į organizmą psichoaktyvią medžiagą.

Radus elektroninę cigaretę vaiko daiktuose jau reikėtų sunerimti. Vaikas neturėtų tokios priemonės turėti. Tai yra tas pats, kaip rasti jo daiktuose švirkštą“, – akcentavo RVUL Ūminių apsinuodijimų skyriaus ir Toksikologijos RITS vedėja.

Skaityti visą pranešimą