„Tokios sudėtingos situacijos dėl antibiotikų nėra buvę“: anot vaistininkų, ypač trūksta vaistų su amoksicilinu

Prieš 1 metus 83

Lietuva, kaip ir kitos Europos Sąjungos šalys, jau kurį laiką susiduria su antibiotikų stygiumi. Ypač trūksta vaistų, kurių veiklioji medžiaga amoksicilinas. Pasak Vaistų kontrolės tarnybos, pagrindinė priežastis – padidėjęs šių vaistų poreikis, atsiradęs po COVID-19 pandemijos, kai sumažėjus sergančiųjų ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų ligomis, buvo sumažinti gamybos pajėgumai. 

Stalčiuje paprastai būna antibiotikų pakuotės.

„Su amoksicilinu dabar dažniausiai yra didžiausia bėda, jų kol kas nėra“, – sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Lina Stočkutė-Plytnikė.

Tokios sudėtingos situacijos dėl antibiotikų, vaistininkė sako, nėra buvę. Ji teigia bendraujanti su kolegomis iš kitų vaistinių, kur yra dar likę reikiamo antibiotiko, ir ten siunčia pacientą. Bet pastaruoju metu net nebėra, kur siųsti.

„Būna, kad gydytojus perspėjam, kur šalia, kur kaimynystėje yra klinikos, kad neskirtų arba kad skirtų kitos kartos antibiotiką, arba, jeigu turim mažesnę dozę, tai dvigubinam“, – sako vaistininkė.

Simona teigia atėjusi nusipirkti išrašytų antibiotikų, situacija pas gydytoją, jos žodžiais, buvusi neįprasta.

„Išrašant perspėjo, kad visur trūksta antibiotikų ir pateikė keletą galimų variantų ir sako „nueikit pasižiūrėkit, jeigu pirmo varianto nebus, tiesiog imkitės antro“, – teigia moteris.

Pasak šeimos gydytojos, dabar dažniausiai tenka išrašyti vadinamojo antro pasirinkimo vaistą – stipresnį ir siauresnio spektro. Bet alternatyvos nebėra.

„Dažnai dabar gydytojui reikia visiškai pergalvoti visą gydymo schemą, mes juk remiamės ne nuovoka, ne kažkokiu įpratimu, o pasaulinėmis gairėmis skirdami antibiotikus konkrečiai bakterijai ir tuomet turime nesilaikyti tų gairių ir taikytis, ką šiuo metu turime vaistinėse, ir tik pagal tai sudėlioti gydymo planą, kas gydytojui sueikvoja labai daug laiko ir pacientui gali sukelti ir komplikacijų pašalinių poveikių“, – sako šeimos gydytoja Elena Šukė.

Vaistų kontrolės tarnyba teigia, kad antibiotikų su veikliąja medžiaga amoksicilinu trūksta visoje Europoje. Priežastis – itin išaugęs jų poreikis atsiradęs po kovido pandemijos, kai peršalimo ligomis sirgo nedaug žmonių, o dabar susirgusiųjų smarkiai padaugėjo. Tarnyba jau ėmėsi veiksmų bent kiek pagerinti situaciją.

„Operatyviai išduoda leidimus tiek tiekti vaistus pakuotėse paženklintomis užsienio kalbomis, kitaip tariant, jeigu tiekėjas tiktai turi galimybę tiekti tokį vaistą, kreipiasi į mus, mes leidimą išduodam labai operatyviai. Tarpininkaujant Europos vaistų agentūrai, aiškinamės su vienu iš gamintojų tiekti Lietuvoje neregistruotą vaistinį preparatą“, – sako Vaistų kontrolės tarnybos atstovė Aistė Tautvydienė.

Gydytoja pabrėžia – alternatyvų antibiotikams kol kas nėra.

„Jeigu yra bakterinė infekcija, mes ją privalome gydyti antibakteriniais vaistais ir to geriausias pavyzdys yra istorija – iki antibiotikų atsiradimo plaučių uždegimas būdavo visada mirtina liga“, – teigia E. Šukė.

Europoje šiuo metu trūkstamus antibiotikus gamina keturi gamintojai, Lietuvoje registruoti trys. Veistų kontrolės tarnybos žiniomis, prekyboje antibiotikų vėl gali padaugėti balandį.

Skaityti visą pranešimą