To nebuvo jau 100 metų – per tris balsavimus JAV Atstovų rūmai neišsirinko pirmininko

Prieš 1 metus 48

Pirmą kartą per šimtą metų į pirmą naujos kadencijos posėdį susirinkę JAV Atstovų Rūmai nesugebėjo išsirinkti pirmininko. Tai vienas svarbiausių šalies postų, o be jo Atstovų Rūmai nė negali pradėti darbo. Po trijų nesėkmingų balsavimų, nė vienam kandidatui nesurinkus daugumos, balsavimas nukeltas į trečiadienį. JAV parlamentą paralyžiavo konservatyviausiųjų respublikonų sukilimas prieš savo pačių partijos kandidatą.

Lygiai šimtą metų nieko panašaus čia nėra buvę – rinkimus laimėjusi partija visada per patį pirmą balsavimą išsirinkdavo Atstovų Rūmų lyderį, svarbiausią Kongreso politiką. Bet Respublikonų partijos viduje prasidėjo viešas pilietinis karas.

Partijos daugumos iškeltas respublikonas Kevinas McCarthy ketverius metus jiems vadovavo opozicijoje.

„Man didžiulė garbė pristatyti mūsų frakcijos kandidatą į tautos Atstovų Rūmų pirmininko postą – gerbiamą Keviną McCarthy“, – posėdžio pradžioje jį pristatė respublikonų kongresmenė Elise Stefanik.

Bet, prasidėjus ilgam balsavimui, kur daugiau nei keturi šimtai trisdešimt kongresmenų iš eilės atsistoja ir ištaria, už ką balsuoja, K. McCarthy teko nuryti šimtą metų Kongrese negirdėtą pažeminimą – mažumos, tai yra demokratų, atstovas surenka daugiau balsų už jį, nes demokratai balsuoja vieningai, o grupelė dešiniausių respublikonų prieš saviškį sukilo, vadino jį parsidavusiu elitistu.

Tuomet prasideda skubios užkulisinės derybos. Konservatyviausių respublikonų favoritas bando suvaldyti savo paties užtarėjų sukilimą.

„Nominuoju Keviną McCarthy tapti Atstovų Rūmų pirmininku“, – dar kartą siūlo jau respublikonų kongresmenas Jimas Jordanas. Bet dešinieji respublikonų sukilėliai nominuoja būtent jį, nors šis sako, kad posto nenori.

„Galbūt tinkamiausias asmuo šiam darbui yra tas, kuris jo taip desperatiškai nesiekia. Tas, kuris savęs nepardavinėjo daugiau nei dešimtmetį šio posto siekdamas“, – įsitikinęs respublikonų kongresmenas Mattas Gaetzas.

Po antro balsavimo – rezultatas identiškas. Pagal seną posakį, kartoti tą patį ir tikėtis kito rezultato yra beprotybė. Bet netrukus skelbiamas trečias balsavimas.

Vėl nominuojamas K. McCarthy, tačiau respublikonų sukilėliai ne tik nepasiduoda, bet per trečią kone valandą trunkantį balsavimą iš respublikonų elito remiamo K. McCarthy netgi paveržia dar vieną balsą.

Trečiame balsavime vėl niekas nesurinko daugumos.

Kol kas respublikonai ir neturi kito realaus kandidato, todėl balsavimas nukeliamas į trečiadienį.

Tai respublikonų vidinio karo tarp senosios srovės, palaikančios laisvą prekybą ir užjūrio aljansus, ir „JAV pirma“ vėliavnešių kulminacija.

„Respublikonų frakciją užvaldė ekstremistai „padarykime Ameriką vėl didžią“ respublikonai“, – įsitikinęs demokratų kongresmenas Hakeemas Jeffriesas.

Dabar pirmą kartą per šimtmetį Atstovų Rūmai visiškai paralyžiuoti.

Skaityti visą pranešimą