Tikslą laimėti Baltijos taurę Breu atideda į šalį: nereikia būti svajotojais, reikia būti realistais

Prieš 1 metus 70

Lietuvos vyrų futbolo rinktinė jau kitą savaitė išbandys savo jėgas atnaujintame Darius ir Girėno stadione. Lapkričio 16 dieną lietuviai susikaus su islandais Baltijos taurės pusfinalyje.

Dvikova nuo 19 val. bus transliuojama LRT PLIUS kanalu ir portale LRT.lt.

Kitame pusfinalyje susitiks Latvija ir Estija. Antrose Baltijos taurės rungtynėse į kovą stos abiejų porą nugalėtojai ir pralaimėtojai.

Metų pradžioje LFF rinktinei kėlė tikslą laimėti Baltijos taurė. Tiesa, dabar laikinai trenerio pareigas einantis Reinholdas Breu sakė, kad reikia žiūrėti realybei į akis.

„Šiuo metu nekalbame apie trofėjus. Visi supranta mūsų lygį, tad dabar kalbėtis apie tokiu tikslus negalime. Turime mažais žingsniais eiti į priekį, naudotis, kad ir tų pačių islandų pavyzdžiu. Tą sakiau ir dirbamas Liuksemburge, kad nereikia būti svajotojais, reikia būti realistais. Pas mus nėra lengva situacija, tačiau turime pasiruošti naujai gerai ateičiai“, – rinktinės sudėtį pristatęs kalbėjo šiuo metu ir treneriu, ir LFF techniniu direktoriumi dirbantis R. Breu.

Kalbėdamas apie artėjantį iššūkį Baltijos taurėje, specialistas neslėpė susižavėjimo islandais.

„Nekantrauju sulaukti rungtynių, savo žaidėjų. Pirmosios rungtynės su islandais bus labai įdomios. Tokia maža šalis atlieka labai sėkmingą darbą. Tai visiškas pavyzdys, kaip turi būti daroma. Federacija puikiai dirba atrasdama naujus talentus, jie dirba tikrai labai gerai. Nors pastaruosius metus fiksuojama kartų kaita pas juos, bet bendrai paėmus, tai vertinu jų futbolą labai gerai.

Kas liečia pačią rinktinę, tai jie vakar pralaimėjo Saudo Arabijai, tad dabar pamatysime, kurie žaidėjai žais su mumis, nes jų dar laukia dvikova Pietų Korėja 11 dieną. Tačiau tai nesvarbu, nes tai bus rimtas varžovams mums bet kokiu atveju“, – teigė rinktinės strategas.

Jis taip pat atskleidė, kad ne visi žaidėjai galėjo atvykti į rinktinę.

„Su trenerių štabu nusprendėme surinkti įdomią komandą. Noriu informuoti apie žaidėjus, kurie negalėjo atvykti. Džiugas Bartkus laukiasi naujagimio, tad su žmona namuose. Benas Šatkus vis dar gydosi traumą. Vykintas Slivka turės nedidelę operaciją, nieko rimto. Dominyko Barausko traumą visi jau žino, tikiuosi, kad po 6-7 mėnesių jis grįš.

Karolis Uzėla ir Edgaras Utkus yra ilgam traumuoti. Linas Mėgelaitis negalėjo atvykti, nes „Serie C“ nėra rinktinių pertraukos. Kartu nusprendėme, kad jis liks klube, kuris turi bėdų. Tačiau kai kurie kiti žaidėjai gaus progą. Klaudijus Upstas – įdomus žaidėjas, nusipelnė čia būti. Marių Adamonį pakvietėme, jis buvo labai patenkintas sulaukęs skambučio. Gvidas Gineitis yra didelis talentas, turintis labai daug potencialo. Teko matyti jį gyvai“, – teigė R. Breu.

– Saulius Mikoliūnas ir Edvinas Gertmonas yra rinktinės sąraše. Tomis dienomis A lygoje žais „Žalgiris“. Kaip vyko komunikacija su klubu?

– Šnekėjome su generaliniu sekretoriumi apie tai. Jei negalės žaisti rinktinėje, tai pakviesiu naujų žaidėjų. Tačiau tikiuosi, kad jie atvyks.

– S. Mikoliūnas, kad rungtynėse Kaune nori atsisveikinti su rinktine. Nepasikeitė jo planai?

– Kalbėjomės apie jo pasitraukimą ir planai nepasikeitė.

– Kokius tada tikslus kelsite Baltijos taurėje?

– Manau, kad didžiausia užduotis, tai tobulinti savo žaidimą. Koks yra mūsų planas puolime, gynyboje. Dabar negalime tikėtis aukščiausio futbolo, reikia mažais žingsneliais eiti į priekį.

– Kodėl sąraše nėra „Žalgirio“ gynėjo Kipro Kažukolovo?

– Jis yra vienas iš žaidėjų, kuris yra mano radare. Prieš 6 savaites kalbėjomės, ko iš jo tikiuosi, tikrai vėliau jis buvo vienas iš rinktinės narių, bet dabar dar turi atlikti daugiau gero darbo.

– Artūras Žulpa Kazachstane tapo vicečempionu. Ar nesvarstėte jo pakviesti į rinktinę?

– Kalbėjau su juo prieš rungtynes Nacijų taurėje. Jis yra labai geras draugas mūsų fizinio pasiruošimo trenerio Georgo Freidgeimo. Aš pats telefonu kalbėjausi, jis buvo laimingas dėl mano skambučio, tačiau jis yra pakankamai subrendęs pat spręsti. Jis nusprendė likti klube, gerbiu šį jo sprendimą. Jis buvo labai svarbus žaidėjas klube. Mes norėjome matyti, tačiau toks buvo jo sprendimas.

– Kaip sekasi naujo rinktinės trenerio paieškos?

– Kaip techninis direktorius, tai informacijos neišduosiu, ko viduje vyksta pokalbiai. Kai bus nuspręsta LFF viduje, tai informacija bus pateikta. Tačiau tikrai turime sprendimą ir planų dėl naujo trenerio.

– Kokia situacija su Viliumi Armanavičiumi, kuris galiausiai nepateko į galutinį sąrašą?

– Šnekėjau, kai jis buvo traumuotas. Ateityje pamatysime, kas bus. Man svarbu, kad jis sakė, jog visada yra pasiruošęs žaisti rinktinėje. Jis man visuomet bus kandidatas į rinktinę. Dabar pasirinkau Gineitį, manau kitą kartą bus jis.

Skaityti visą pranešimą