Tęsiantis vairuotojų streikui, savivaldybei nerimą kelia klausimo politizavimas: siūlo, kad derybos būtų viešos

Prieš 1 metus 80

Vilniuje tęsiasi viešojo transporto vairuotojų streikas. Ketvirtą dieną tęsiasi ir profesinės sąjungos bei įmonės vadovybės derybos. Kiek jos truks ir kada streikas baigsis, nedrįsta prognozuoti nė viena pusė. Vilniaus savivaldybei nerimą kelia, kad klausimas vis labiau politizuojamas, todėl esą reikėtų svarstyti galimybę dvišales derybas transliuoti viešai.

„Iš gero gyvenimo nestreikuojama“ – su tokiu ir kitais palaikymo plakatais jau kelias dienas vienoje centrinių sostinės stotelių paramą viešojo transporto vairuotojams reiškia kitų profesinių sąjungų nariai. Vairuotojus palaikymas džiugina.

Ketvirtadienį Vilniuje streikavo apie pusšešto šimto autobusų ir troleibusų vairuotojų. Vairuotojai reikalauja atlyginimų sistemą įtraukti į kolektyvinę sutartį, joje įtvirtinti 10 proc. algų augimą, gerinti vairuotojų darbo sąlygas.

„Iš tikrųjų darbdavys žaidžia viešųjų ryšių žaidimą ir kai tokia jautri situacija, jis išeina į viešumą ir sako – aš keliu atlyginimą. Taip, aš toks esu geras ir pūkuotas. Bet aš tą darau savo įsakymu tik tris mėnesius, o kaip bus toliau, ar po mėnesio nepasikeis mano nuomonė, – niekas to nežino“, – LRT TELEVIZIJAI komentuoja Profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Palaikymą streikui reiškia ir keleiviai, nors pripažįsta – šiomis dienomis kelionės sunkesnės.

„Anksčiau važiuodavau su vienu autobusu iki darbo apie 15 minučių, dabar apie pusvalandį važiuoju su keliais autobusais. <...> Aš palaikau. Aš manau, kad reikia visiems žmonėms gerų darbo sąlygų“, – įsitikinusi viena iš keleivių.

„Čia reik masiškai. Man gaila asmeniškai vairuotojų. Kodėl bilietėlį, pavyzdžiui, negalėtų nusipirkti kioske. Ir pardavėju būk, žiūrėk, kad kas nesusipeštų, nepasismaugtų“, – sako kita moteris.

„Palaukti man nesvarbu, aš paeisiu pėsčiomis, tegu jie... Reiktų iš viso visą dieną neišvažiuoti. Nuo ryto iki vakaro – vot taip dar geriau būtų“, – tikina dar vienas keleivis.

Geriau būtų ar ne, tačiau iš viso nevažiuoti neleidžia įstatymai. Vilniaus apylinkės teismas šiandien turėjo nagrinėti įmonės „Vilniaus viešasis transportas“ prašymą dėl laikinųjų apsaugos priemonių ir streiko stabdymo. Tačiau bendrovė prašymą atsiėmė profesinei sąjungai užtikrinus įsipareigojimus vykdyti bent pusę įprastinių maršrutų.

Streikas tęsiasi. Derybos – taip pat. Iki šiol abi pusės kaltina viena kitą neieškant sutarimo. „Vilniaus viešojo transporto“ vadovybė anksčiau yra sakiusi, kad profesinė sąjunga kelia vis naujus reikalavimus.

„Profesinė sąjunga naujų jokių reikalavimų nekelia. Priešingai – mes nuolatos matome, kad bendrovė kelia naujus reikalavimus jau sutartiems punktams ir juos ignoruodama“, – kalba Algirdas Markevičius, darbuotojų profesinės sąjungos vadovas.

Šiandien LRT TELEVIZIJAI komentuoti situacijos „Vilniaus viešojo transporto“ administracija laiko nerado.

Derybose dalyvaujantis Vilniaus vicemeras Tomas Gulbinas sako, rasti sutarimą trukdo ir tai, kad klausimas vis labiau politizuojamas. Todėl, vicemero nuomone, būtų prasminga derybas transliuoti viešai – taip, esą, būtų išvengta bet kokių manipuliacijų.

„Na ir turbūt būtų kartu ir derybų šalims tokia garantija, kad jos tikrai gali susikoncentruoti į tuos savo derybinius prioritetus, o ne klausyti aplink esančio politinio triukšmo“, – sako T. Gulbinas.

Vilniaus savivaldybė tikisi, kad iki pirmadienio sutarimas bus rastas. Profesinė sąjunga kategoriška – streikas tęsis tol, kol bus pasirašyta nauja kolektyvinė sutartis.

Skaityti visą pranešimą