Teoriškai negalima, bet realybėje – kitaip? Policija miglotai kalba apie nežymėto automobilio tamsiu metu sustabdytą vairuotoją

Prieš 1 metus 74

LRT.lt prieš keletą savaičių publikavo tekstą apie tai, ar nežymėtas policijos automobilis tamsiu paros metu gali stabdyti kelyje vairuotojus. Tuomet Lietuvos kelių policijos tarnyba informavo, jog pareigūnai to daryti negali. Vis dėlto po kelių savaičių žurnalistą pasiekė skaitytojo informacija, kurioje įamžinta, kaip policija su nežymėta „Kia“ Eišiškėse jau sutemus stovi šalikelėje, sustabdžiusi kitą vairuotoją. Patys pareigūnai kol kas apie tai platesnės informacijos nepateikia.

Teorija sako viena, o praktika – kita?

Paskutinėmis vasario dienomis redakciją pasiekė skaitytojo Svajūno laiškas. Vyras teigė neseniai skaitęs LRT.lt straipsnį apie tai, kad tamsiu paros metu policijos pareigūnai su nežymėtu tarnybiniu automobiliu negali kelyje stabdyti vairuotojų.

Vis dėlto pats Svajūnas tikino susidūręs su situacija, kuri iš esmės prieštaravo tam, ką straipsnyje buvo nurodžiusi Lietuvos kelių policijos tarnyba. Prie laiško vyras prisegė ir itin trumpą vaizdo įrašą bei kelias nuotraukas, kuriose matoma, kaip nežymėtas policijos automobilis jau sutemus buvo sustabdęs kitą automobilį.

„Užfiksuota vasario 28-osios vakare. Veiksmas vyko Eišiškių mieste, Šalčininkų rajone, apie 19.35 valandą“, – pakomentavo jis.

Dėmesys krypsta ne tik į vaizdo medžiagoje užfiksuotą tarnybinį automobilį, bet ir paties pareigūno aprangą – ši gana tamsi, policininkas nedėvi šviesą atspindinčios liemenės, todėl yra sunkiai matomas.

Policija kalba mįslingai

Dėl šios situacijos LRT.lt susisiekė su Lietuvos kelių policijos tarnyba. Tiesa, jos atstovė Jorūnė Liutkienė nurodė, kad medžiagoje įamžintas pareigūnų nežymėtas „Kia“ markės automobilis jiems nepriklauso, todėl reikėtų kreiptis į Vilniaus apskrities VPK.

Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio vyresnysis specialistas Tomas Bražėnas žadėjo pabandyti išsiaiškinti aplinkybes ir sugrįžti su atsakymu. Po beveik savaitės tylos LRT.lt dar kartą susisiekė su T. Bražėnu, tačiau šis patikino kol kas negalintis pateikti daugiau informacijos.

„Pasidomėjome šia situacija, tačiau šią dieną konkretaus komentaro pateikti negalime, nes Jūsų atsiųstuose užfiksuotuose vaizduose pareigūnai vykdė specialaus pobūdžio funkcijas, apie kurias plačiau pateikti informacijos kol kas nėra galimybės“, – mįslingai atsakė pareigūnas.

Gali stabdyti esant išskirtinėms aplinkybėms

Kaip anksčiau yra išaiškinusi Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė, tamsoje pareigūnai stabdyti transporto priemonių su nežymėtais automobiliais negali.

„Tamsiuoju paros metu policijos pareigūnas, stabdydamas transporto priemonę, turi dėvėti uniformą su šviesą atspindinčiais elementais: vilkėti specialiąsias liemenes, mūvėti rankogalius ar turėti kitų šviesą atspindinčių elementų.

Patrulis turi būti sudarytas ne mažiau kaip iš dviejų policijos pareigūnų, turinčių specialiomis spalvomis nudažytą ir policijos skiriamaisiais ženklais pažymėtą motorinę transporto priemonę, ir stabdyti transporto priemonę šviečiančia reguliuotojo lazdele arba šviesą atspindinčiu skrituliu, įjungęs patrulinės motorinės transporto priemonės mėlynos ir (arba) raudonos spalvos švyturėlius“, – portalui aiškino J. Liutkienė.

Kartu ji pridūrė, kad uniformuoto policijos pareigūno reikalavimas sustabdyti transporto priemonę taip pat gali būti išreiškiamas įjungus specialiomis spalvomis nudažyto ir policijos ženklu pažymėto automobilio švieslentę su užrašu STOP POLICIJA arba STOP.

Tiesa, reaguodama į Eišiškėse užfiksuotą epizodą J. Liutkienė atkreipė dėmesį, kad retais atvejais pasitaiko aplinkybių, kai policija net ir su nežymėtu automobiliu tamsiu paros metu turi reaguoti į situaciją, jei yra būtina.

Skaityti visą pranešimą