Teniso legenda Navratilova išsivadavo iš dvigubos vėžio diagnozės: šiuo metu prognozės puikios

Prieš 1 metus 43

Legendinė Čekijos ir JAV tenisininkė Martina Navratilova atskleidė, kad pasveiko nuo vėžio ir gydytojų prognozės yra „puikios“. Vienai geriausių visų laikų tenisininkių pernai buvo nustatytos net dvi vėžio diagnozės – gerklės ir krūties.

„Kiek dabar galiu žinoti, esu sveika. Vėžiu nebesergu. Aš tikrai nepraleisiu nė vieno patikrinimo. Būsiu tikrai dėl to labai, labai stropi, tačiau prognozės yra puikios. Tačiau niekad negali žinoti“, – laidoje žurnalistui Piersui Morganui sakė M. Navratilova.

66 metų buvusi tenisininkė praėjusiais metais svečiuodamasi WTA finaliniame turnyre JAV pastebėjo gerklėje padidėjusi limfmazgį. Netrukus medikai jai nustatė pirmos stadijos gerklės vėžį.

Tiriant gerklę pastebėtas ir įtartinas darinys jos krūtinėje, kuris irgi vėliau atpažintas kaip vėžinis.

„Taigi sužinau, kad turiu gerklės vėžį, pagalvojau, kad galiu mirti, bet tada man pasakė, kad jis tikrai išgydomas. Tada atrado kažką dešinėje krūtyje, o tikrinant kairiąją gydytoja pasakė, kad „tai neatrodo gerai“.

Kai ji tai pasakė aš pagalvojau „puiku, mano kūne yra du vienas su kitu nesusiję vėžiai“. Tuo metu pradėjau verkti tiesiog ant apžiūros stalo, kol gydytoja vis dar ėmė mėginius“, – pasakojo M. Navratilova.

Pirmą kartą krūties vėžys jai buvo nustatytas dar 2010 metais, tačiau nuo jo legendinė tenisininkė pasveiko. Po dvigubos diagnozės ji iškart pasiryžo kovai.

„Kokia buvo alternatyva? Pasiduoti? Sustoti? Tai man nėra variantas, pasidavimas tiesiog ne mano DNR“, – sakė M. Navratilova.

Nuo 1974 iki 2006 m. profesionaliai tenisą žaidusi M. Navratilova iš viso laimėjo net 167 titulus, kas yra visų laikų rekordas.

„Didžiojo kirčio“ vienetų turnyruose ji triumfavo net 18 kartų, iš kurių 9 sykius laimėjo Vimbldoną. Dvejetų „Didžiojo kirčio“ turnyruose ji čempione tapo dar net 31 kartą.

Per sėkmingiausius sau 1984 m. ji laimėjo visus keturis „Didžiojo kirčio“ turnyrus dvejetuose ir 3 vienetuose, netriumfavo tais metais tik „Australian Open“.

Baigusi karjerą ji dirbo trenere, TV komentatore ir WTA ambasadore, žinoma dėl savo kovos už LGBTQ+ teises, nes pati yra homoseksuali.

Būdama 18 metų ji neteko Čekoslovakijos pilietybės, kai JAV paprašė politinio prieglobsčio. 2008 m. ji gavo Čekijos pilietybę.

Skaityti visą pranešimą