Telefonu į pasaulį naują gyvybę atlydėjusi 23 metų dispečerė Joana: išgirsti ragelyje kūdikio verksmą – ypatinga

Prieš 1 metus 88

Kauno miesto greitosios medicinos pagalbos stotis (GMP) pasidalijo jaudinančia istorija – dispečerė telefonu į pasaulį padėjo atkeliauti naujai gyvybei. Dar tik 4 mėnesius Kauno GMP dispečere dirbanti 23 metų Joana Vasiliūtė LRT.lt pasakojo, kad vos išgirdusi žodį „gimdau“ nė kiek neišsigando, o priešingai – viskas aplink tarytum išnyko, o ji pati susitelkė į svarbiausią dalyką – gimdyvę ir jos vaikelį. Anot pašnekovės, akimirka, kai telefone nuskambėjo kūdikio verksmas, buvo ypatinga. 

LRT.lt kalbinta J. Vasiliūtė prisiminė, kad lemtingo skambučio sulaukė penktadienį ryte, 10.55 val. Anot jos, paskambinusi moteris pranešė, kad gimdo, o toliau viskas įvyko labai greitai. Dispečerė iškart išsiuntė medikų komandą, o pati kibo darbą. Pokalbis truko vos apie 10 minučių, o gimdymas – dar trumpiau.

Tai pirmas toks atvejis mažiau nei pusmetį dispečere dirbančios merginos karjeroje. Paklausta, ar supratusi, kad kalba su gimdančia moterimi neišsigando, pašnekovė pasakojo, kad jokios baimės nejuto, priešingai – žinios rimtumas padėjo dar geriau susikaupti: „Supratau, kad žmogui šiuo metu turiu padėti. Buvo didelis susikaupimas, galvoje nebuvo jokio sąmyšio, atrodė, kad viskas aplink nutilo ir girdėjau tik mamos balsą. Stengiausi išgirsti visus, net menkiausius garselius jos namuose.“

„Moteris pasakė, kad gimdo... Buvo trumpa tylos pauzė, tada pasigirdo mamos riksmas, o po kelių sekundžių išgirdau vaikučio riksmą“, – pasakojo J. Vasiliūtė.

Pasak jos, akimirka, kai telefone išgirdo kūdikio verksmą, buvo jaudinanti, į pasaulį naujai gyvybei padėjusi atkeliauti dispečerė sekundę ir pati susigraudino, tačiau iškart suprato, kad darbas dar nebaigtas – reikia susikaupti ir toliau padėti ką tik mama tapusiai moteriai.

„Kaip smagu išgirsti tą verksmą, kai žinai, kad kūdikis tikrai kvėpuoja ir nėra jokių komplikacijų“, – LRT.lt sakė pašnekovė.

J. Vasiliūtė džiaugiasi, kad gimdyvei taip pat padėjo šalia buvę artimieji.

„Negaliu tiksliai pasakyti, bet girdėjau, kad šalia mamos buvo moteris, kuri jai labai padėjo, padavė švarius rankšluosčius, vaikutį apklojo. Girdėjau, kad namuose vyko tikras komandinis darbas“, – juokėsi mergina.

Atvykę medikai rado sveiką mergytę ir mamą

J. Vasiliūtė džiaugėsi, kad skubiai pas gimdyvę atvykusi medikų komanda rado tik ką į pasaulį atkeliavusią sveiką mergytę ir jos mamą.

„Paskutinių instrukcijų metu, kai jau paprašiau stebėti savo būklę, mačiau, kad greitoji yra čia pat už kampo. Jiems atvykus pasveikinau mamą ir sakiau toliau bendrauti su medikais“, – kalbėjo ji.

LRT.lt paklausta, o kas svarbiausia, kai paskambinusi moteris praneša apie gimdymą, J. Vasiliūtė paaiškino, kad pirmas žingsnis – išsiaiškinti adresą ir išsiųsti medikus.

„Žinoma, taip pat svarbu žmogų nuraminti, pasakyti, kad nors ir ne fiziškai, bet aš esu šalia ir tikrai padėsiu“, – paaiškino šios gražios istorijos herojė.

Ji taip pat pasakojo, kad vos pamatę, su kokiu atveju susidūrė jaunoji dispečerė, kolegos atbėgo į pagalbą, tačiau mergina, nors šį darbą dirba ne taip ir seniai, susitvarkė puikiai. Pasak jos, prisimindami šią istoriją kolegos ją juokaudami pavadina krikštamote – juk ne kasdien tenka priimti gimdymus nuotoliniu būdu.

J. Vasiliūtė taip pat pasakojo, kad Kauno GMP komandoje dirba tik 4 mėnesius, tačiau yra įgijusi paramediko kvalifikaciją, anksčiau darbavosi Kauno klinikose, šiuo metu siekia tapti bendrosios praktikos slaugytoja ir atlieka praktiką ligoninėje. Gyvenimą mergina pasiryžusi sieti su medicina.

„Ši istorija tik patvirtino, kad esu ten, kur ir turiu būti. Labai džiaugiuosi, kad galiu padėti“, – sakė J. Vasiliūtė.

Mergina sakė, kad su kita šio pasakojimo heroje – sveiką mergaitę pagimdžiusia mama – po įsimintino įvykio nebendravo, tačiau ne tai svarbiausia. Labiausiai ji džiaugiasi, kad abi jos sveikos ir jaučiasi gerai.

Skaityti visą pranešimą