Teismas: Vilniaus kogeneracinė jėgainė nėra skolinga 64 tūkst. eurų „Rafako“ subrangovei

Prieš 1 metus 78

„Ignitis grupės“ valdoma Vilniaus kogeneracinė jėgainė (VKJ) nėra skolinga daugiau nei 64 tūkst. eurų restruktūrizuojamos Lenkijos katilų gamintojos „Rafako“ pasitelktai subrangovei „Hotrema“, nusprendė teismas. 

Vilniaus apygardos teismas praėjusią savaitę atmetė daugiau 64 tūkst. eurų „Hotremos“ ieškinį už į statybvietę pristatytas medžiagas, penktadienį pranešė VKJ.

„Ne VKJ, bet Lenkijos įmonė „Rafako“ yra atsakinga už atsiskaitymą su biokuro jėgainės projekte dirbusiais subrangovais“, – pranešime teigė VKJ vadovas Mantas Burokas.

Teismas pripažino, kad ieškinį „Hotrema“ turėjo pateikti ne VKJ, o Lenkijos įmonei „Rafako“, turėjusiai atsiskaityti su subrangove. Teismas vertino, kad „Hotrema“ turi teisę reikšti reikalavimą „Rafako“ pagal Lenkijos teisę.

2020 metų pabaigoje VKJ buvo priversta nutraukti sutartį su biokuro įrenginius stačiusia generaline rangove „Rafako“, nes ši dėl restruktūrizacijos tapo nepajėgi projekto įgyvendinti finansiškai ir techniškai. Dalis „Rafako“ subrangovų siekė iš Lenkijos bendrovės neatgautas lėšas atgauti tiesiogiai iš VKJ.

Planuojama, kad visiškai įgyvendinus VKJ projektą, jėgainės bendra elektrinė galia sieks kiek daugiau kaip 90 megavatų (MW), o šiluminė galia – apie 230 MW.

Jėgainėje energija nuo 2020 metų pabaigos gaminama iš komunalinių atliekų, o įgyvendinus biokuro jėgainės dalies projektą energija bus gaminama ir iš biokuro. Projektas iš dalies finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis.

Skaityti visą pranešimą