Teismas pripažino, kad „Ortopedijos paslaugos“ neteisėtai tvarkė asmens duomenis

Prieš 1 metus 77

Vilniaus apygardos administracinis teismas atmetė pareiškėjos uždarosios akcinės bendrovės „Ortopedijos paslaugos“ skundą atsakovei Valstybinei duomenų apsaugos inspekcijai dėl jos sprendimo panaikinimo, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija 2022 m. vasario 10 d. pareiškėjai skyrė 5 000 eurų baudą ir davė nurodymus dėl neteisėto apdraustųjų privalomuoju sveikatos draudimu asmens duomenų tvarkymo.

Bauda skirta už tai, kad pareiškėja 2020–2021 m. į informacinę sistemą „Ortopedijos IS“ įvedė 421 apdraustojo privalomuoju sveikatos draudimu užsakymų duomenis (vardas, pavardė, asmens kodas, gydytojo diagnozė, reikalingas protezas, gydymo įstaiga) dėl galūnių protezų gamybos ir pritaikymo, tačiau užsakymų duomenys nebuvo perduoti Valstybinei ligonių kasai dėl šių priemonių kompensavimo, o iš karto ištrinti. Tikrintiems apdraustiesiems galūnių protezai iki suvedimo buvo gaminami kitose įmonėse ir po ištrynimo didžiajai daliai apdraustųjų pareiškėjos įmonėje nebuvo gaminami galūnių protezai.

Bendrovė skunde teigė, kad ji duomenis tvarkė teisėtai, vykdydama sutartį su Valstybine ligonių kasa ir turėdami pacientų sutikimus, ir prašė Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos sprendimą panaikinti.

Teismas, išnagrinėjęs šią administracinę bylą, konstatavo, kad asmens duomenų suvedimas į „Ortopedijos IS“ ir ištrynimas laikytini asmens duomenų tvarkymu. Pagal Bendrajame duomenų apsaugos reglamente (BDAR) įtvirtintą duomenų tvarkymo apibrėžimą, duomenų tvarkymas apima įrašymą, susipažinimą, atskleidimą persiunčiant ar kitu būdu sudarant galimybę jais naudotis, taip pat ir ištrynimą, todėl, teismo įsitikinimu, Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija pagrįstai padarė išvadą, kad pareiškėjos vykdytam apdraustųjų duomenų tvarkymui taikomi BDAR reikalavimai. Kiti pareiškėjos argumentai dėl duomenų tvarkymo teisėtumo atmesti kaip neįrodyti ir nepagrįsti, rašoma pranešime.

Pareiškėja skunde ginčijo pažeidimo mastą ir tai, kad buvo sukelta žala. Iš bylos duomenų nustatyta, kad 421 apdraustasis, kurių duomenys neteisėtai tvarkyti, sudaro apie trečdalį Lietuvoje ortopedijos paslaugomis besinaudojančių apdraustųjų. Ankstesniais metais bendrovė per metus aptarnaudavo apie 80 apdraustųjų. Pažymėta, kad neteisėtai tvarkyti specialių kategorijų asmens duomenys, susiję su apdraustųjų sveikatos duomenimis.

Teismas sutiko su Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos padarytomis išvadomis dėl pažeidimo masto ir sunkumo. BDAR nustatyta, kad, pažeidus pagrindinius duomenų tvarkymo principus, skiriamos administracinės baudos įmonei iki 4 proc. jos ankstesnių finansinių metų bendros metinės apyvartos. Taigi pareiškėjai paskirta 5 000 eurų bauda yra adekvati ir būtina siekiant užtikrinti tinkamą asmens duomenų tvarkymo reikalavimų laikymąsi.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui.

Skaityti visą pranešimą