Tarpdančių šepetėlių naudojimo svarba

Prieš 1 metus 121

Kai kalba pasisuka apie tinkamą dantų priežiūrą, daugelis visada pamini ir tarpdančių šepetėlius. Tik daugeliui žmonių vis dar kyla natūralus klausimas – ar juos tikrai reikia naudoti kiekvieno dantų valymo metu? Kad būtų paprasčiau suprasti, susipažinkime šiek tiek artimiau su burnos bakterijomis ir kaip jos atsiranda.

Gamtoje taip jau sutverta, kad įvairių bakterijų galima aptikti praktiškai visur. Ne išimtis ir žmogaus burna. Tiek ant jos, tiek ir ant mūsų dantų nuolat knibžda įvairios bakterijos. Iš esmės juk bakterijų yra visur: ore, maiste, ant odos – visas pasaulis jomis padengtas, todėl tai visiškai natūralu ir neturėtų labai stebinti.

Kalbant apie burnos bakterijas, tai jos dažniausiai yra gerai subalansuotos su mūsų burnose esančiomis apsauginėmis medžiagomis. Vien tik seilės turi tam tikrų antibakterinių medžiagų, kurios padeda palaikyti normalią bakterinę florą burnoje.

Bet kai  bakterijos drėgnoje aplinkoje susiduria su kietu paviršiumi (dantimis), jos linkusios tiesiog ant jų nusėsti ir kauptis. Ilgainiui tai gali iššaukti dantų ėduonį, blogą burnos kvapą bei įvairias dantenų ligas. Jeigu teko matyti dantų apnašas – tai puikus pavyzdys, kaip „sudirba“ įvairios bakterijos burnoje.

Kaip išvengti dantų apnašų?

Žinoma, jūs galite reguliariai lankytis pas odontologus ir atlikti burnos higieną. Bet, kad tokie vizitai būtų kuo retesni – verta tinkamai prižiūrėti ir valyti savo dantis. Bent jau du kartus per dieną reikia kruopščiai valykite dantis minkštu šepetėliu ir specialiomis, tarpdančių priežiūros priemonėmis. Valantis netinkamai ar per mažai laiko skiriant šiai procedūrai, ant dantų pasiliks daug bioplėvelės (apnašų), todėl burnos bakterijos ir toliau sėkmingai čia bujos.

Blogą burnos kvapą galima užmaskuoti skalavimo skysčiais ar kramtomąja guma. Bet juk tai problemos neišsprendžia, o tik suteikia laikiną gaivos jausmą burnoje. Tik reguliari ir tinkama dantų priežiūra leis džiaugtis sveikais ir gražiais dantimis.

Kas naudojama tinkamam dantų valymui?

·         kokybiška dantų pasta. Jeigu jos sudėtyje yra tinkamas fluoro kiekis – bus padidinta natūrali burnos apsauga nuo bioplėvelės susidarymo ir apnašų.

·         minkštas dantų šepetėlis. Dėl mechaninio valymo sunaikinama dantų bioplėvelė. Nebus jos – nebus ir apnašų.

·         tarpdančių šepetėliai arba siūlas. Vien tik geras dantų šepetėlis ir dantų pasta neužtikrins tinkamos burnos priežiūros. Tarpdančių šepetėliai arba siūlai – būtini priedai. Paprastas šepetėlis pasiekia tik priekinę ir galinę dantų dalį, bet neapima dantų šonuose esančių vietų – tarpdančių. Būtent ten dažnai įstringa maisto gabalėliai. Tarpdančiai idealiausia vieta bioplėvelei kauptis. Ši vieta turi būti valoma, nes net ir itin higieniškiems žmonėms ten kaupiasi apnašos. Remiantis naujausiais tyrimais, tarpdančių šepetėliai – žymiai efektyvesnė ir mažiau agresyvi priemonė dantų valymui, nei siūlai. Dėl šerelių tokie šepetėliai patenka į visus dantų kampus ir puikiai išvalo visas apnašas.

Skaityti visą pranešimą