Talibanas suglumino pasaulį mįslingai atskleisdamas pirmąjį Afganistano „superautomobilį“

Prieš 1 metus 62

Talibanas ir jo valdomas Afganistanas pastaruoju metu dėl įvairių priežasčių buvo dažnai minimas žiniasklaidoje. Tačiau šį kartą minėta grupuotė sugebėjo nustebinti automobilių rinką, pranešdama apie vietinės gamybos superautomobilį „Mada 9“. Anot užsienio žiniasklaidos, jo sukūrimas užtruko beveik penkerius metus, automobilį sukonstravo bendrovė „Entop“.

Kaip rašo „Business Insider“, Talibanas pristatė automobilį, kuris, kaip teigiama, yra pirmasis Afganistane „vietinių žmonių sukurtas“ superautomobilis. Praėjusį sekmadienį oficialus Talibano atstovas Zabihullahas Mujahidas socialiniame tinkle „Twitter“ pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame užfiksuota, kaip automobilis sniege „paišo saulutes“, ir apibūdino jį kaip garbę šaliai.

موتر ساخت افغانستان pic.twitter.com/duPsGhI3AH

— Zabihullah (..ذبـــــیح الله م ) (@Zabehulah_M33) January 15, 2023

Anot užsienio žiniasklaidos, automobilį, pavadintą „Mada 9“, per penkerius metus sukonstravo bendrovė „Entop“, dirbusi su 30 inžinierių ir dizainerių komanda iš Afganistano technikos profesinio instituto.

Tačiau automobilių entuziastai liko šiek tiek suglumę, kai paaiškėjo, kad šį iš pirmo žvilgsnio elegantiškai atrodantį kūrinį varo standartinis 2000-ųjų gamybos „Toyota Corolla“ modelio variklis.

Visgi vienas valstybės pareigūnų Ghulamas Haidaras Shahamatas teigė, kad minėtas variklis buvo tinkamas patobulinimui ir greičio bei galios padidinimui. Nepaisant to, inžinieriai viliasi ateityje įprastą vidaus degimo variklį pakeisti elektrine jėgaine. Tiesa, daugiau automobilio techninių detalių ar bent išvystomas maksimalus greitis nėra atskleidžiami.

Savo ruožtu „Mada 9“ dizaineris Mohammadas Riza Ahmadis teigė besitikintis, kad automobilis taps „švyturiu kovojančiai šaliai“. „Šis automobilis bus ambasadorius, jis važinės po Afganistaną ir demonstruos žmonėms žinių galią“, – sakė jis.

Video of Taliban unveiling their first ‘indigenously built’ supercar, the Mada 9. A team of 30 engineers worked on manufacturing Mada 9 for five years

Kya ho raha hai 2023 me pic.twitter.com/dK59fWN4Iu

— Megh Updates 🚨™ (@MeghUpdates) January 13, 2023

„Mada 9“ dizaineris taip pat pridūrė, kad automobilis sulaukė pirkėjų susidomėjimo, tačiau jis nėra parduodamas.

Nuo 2021 m. rugpjūčio mėnesio šalį jėga užgrobus Talibanui, Afganistanas patyrė didelį ekonominį nuosmukį. Pranešimuose teigiama, kad vos per vienerius metus, kai šalį kontroliavo talibai, šalies ekonomika susitraukė 20–30 proc. Be to, kaip pranešė „The New York Times“, nuo 2021 m. spalio mėn. iki 2022 m. sausio iš šalies pabėgo daugiau kaip milijonas afganų.

2022 m. sausį Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas įspėjo apie siaubingą šalies būklę, teigdamas: „Praėjus šešeriems mėnesiams po Talibano įvykdyto perversmo, Afganistanas kabo ant plauko. Afganistaniečių kasdienis gyvenimas virto įšaldytu pragaru“.

Skaityti visą pranešimą