Taivano prezidentė po vietos rinkimų atsisako valdančiosios partijos vadovo pareigų

Prieš 1 metus 64

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen pasitraukė iš savo valdančiosios partijos vadovo posto, partijai patyrus pralaimėjimą šeštadienį vykusiuose vietos valdžios rinkimuose, kuriuose Pekinui draugiška pagrindinė opozicinė partija sustiprino savo pozicijas.

„Rinkimų rezultatai nepateisino lūkesčių ... Turėčiau prisiimti visą atsakomybę ir nedelsdama atsistatydinu iš DPP pirmininkės posto“, – pareiškė reporteriams Tsai Ing-wen, kuri ir toliau eis savarankiškai valdomos salos prezidentės pareigas.

Rinkėjai šeštadienį 22 miestuose ir apygardose rinko merus, magistratus ir įvairius kitus vietos valdžios pareigūnus. Taip pat vyko referendumas dėl pasiūlymo sumažinti balsavimo amžių nuo 20 iki 18 metų, kuris buvo atmestas.

Tsai Ing-wen vadovaujama Demokratinė pažangos partija (DPP) neteko keturių iš šešių mero postų, dėl kurių buvo varžomasi rinkimuose. Be kita ko, partija prarado sostinės Taibėjaus mero postą.

Rinkimus prezidentė pavadino „šansu parodyti tarptautinei bendruomenei Taivano atkaklumą ir ryžtą ginti laisvę ir demokratiją“, kuriai Pekinas daro vis didesnį spaudimą.

„Tačiau neturime laiko liūdėti, turėtume pakilti po nuopuolio ... žvelgiant į dabartinę tarptautinę padėtį ir būsimus iššūkius, Taivane nėra vietos dvejonėms“, – pareiškė ji.

Savarankišką Taivaną Kinija laiko savo dalimi ir žada jį vieną dieną susigrąžinti, prireikus – jėga.

Rugpjūtį įtampa Taivano ir Kinijos santykiuose pasiekė aukščiausią per daugelį metų lygį, kai Pekinas aplink salą surengė didžiules karines pratybas, protestuodamas prieš JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizitą į Taivaną.

Propekiniška opozicinė Kuomintango (Gomindano, KMT) partija pažadėjo „stengtis išsaugoti taiką regione“, jos pirmininkui per spaudos konferenciją paskelbus apie pergalę rinkimuose.

„Nesavanaudiškai pasišvęsime Taivano žmonėms, pasiaukodami dirbsime, kad KMT galėtų turėtų galimybę 2024 metais laimėti [prezidento] rinkimus“, – pareiškė Ericas Chu.

Skaityti visą pranešimą