Taivano prezidentė nori glaudžiau bendradarbiauti su ES

Prieš 1 metus 74

Taivano prezidentė Tsai Ing-wen trečiadienį pareiškė, kad visame pasaulyje stiprėjančio autoritarizmo akivaizdoje jos šalis nori glaudžiau bendradarbiauti su Europos Sąjunga (ES).

Susitikime su Europos Parlamento (EP) vicepirmininke Nicola Beer Tsai Ing-wen nurodė, kad Taivanas yra kovos už demokratiją fronto linijose. „Norime ir galime pasidalinti savo patirtimi su pasauliu“, – teigė valstybės vadovė ir pridūrė, kad jos vadovaujama šalis nori stiprinti bendradarbiavimą su bloku, kad galėtų drauge sukurti „atsparų demokratinį aljansą“. Pasak Tsai Ing-wen, Taivanas taip pat norėtų dvišalės investicijų sutarties su ES.

Taivanas yra autonominė, demokratiškai valdoma sala, kuri nuo 1949 m. turi nepriklausomą vyriausybę. Nepaisant to, Kinija laiko ją savo teritorija. Rusijos karas prieš Ukrainą Taivane pakurstė būgštavimus, kad Kinija taip pat gali inicijuoti invaziją ir jėga aneksuoti salą.

Susitikimo metu EP vicepirmininkė pabrėžė, kad „dėl Taivano ateities gali spręsti tik Taivano žmonės“, ir paragino Pekiną susilaikyti nuo bet kokių grasinimų. N. Beer taip pat kreipėsi į Kiniją, ragindama ją „aktyviai ir konstruktyviai dalyvauti palaikant ir užtikrinant dabartinį status quo, kuris yra pagrįstas neutraliu ir pagarbiu dialogu“.

Skaityti visą pranešimą