„Tai žlugdo sveikatos priežiūrą rajonuose“ – regionų ligoninės negaili kritikos SAM reikalavimui pasiekti 600 gimdymų per metus

Prieš 1 metus 82

Vykdant sveikatos medicinos įstaigų pertvarką, septyniose savivaldybėse uždaryti mažiau nei 300 gimdyvių per metus turėję gimdymo ir akušerijos skyriai. Didesnės ligoninės taip pat baiminasi nesulauksiančios numatytų 600 gimdyvių per metus. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ramina, kad regionų centrų ligoninėse skyriai turėtų išlikti.

Marijampolės ligoninėje gimdžiusi Vida sako, kad rinkosi ją, nes girdėjo gerų atsiliepimų. Be to, šeimai ji buvo arčiausia gydymo įstaiga, kurioje veikia gimdymo skyrius.

„Rinkomės dėl atstumo, kad tėveliui būtų arti atvažiuoti, kad tėvelis su vaiku megztų artimesnį ryšį“, – teigia moteris.

Šis skyrius įrengtas pasinaudojus Šveicarijos fondų parama, pernai jame gimdė 336 moterys. Sveikatos apsaugos ministerija kelia reikalavimą, kad ligoninėse gimdytų ne mažiau 600 pacienčių. Šiemet regionuose jau uždaryti 7 ligoninių gimdymo ir akušerijos skyriai.

„Jeigu kalba apie uždarymus, tai yra absurdas. Lėkti iš kaimo, gi visokių atvejų būna, gal reikia skubiai reaguoti“, – pabrėžia Marijampolės ligoninės pacientės vyras Aleksas.

Marijampolės ligoninės direktorius prognozuoja, kad pas juos gimdymų daugės, nes uždarytas skyrius Vilkaviškyje.

„Tikiu, kad bus daromos tam tikros išlygos regionams, vis tiek bus skaičiuojamas atstumas nuo tolimiausio miestelio iki ligoninės, nes laikas – vienas iš pagrindinių faktorių“, – tvirtina Marijampolės ligoninės direktorius Mantas Čėsna.

Daugiau gimdymų planuoja ir Jonavos ligoninė, nes uždaryti skyriai Raseiniuose, Kėdainiuose, Ukmergėje. Čia gimdyti moterys viliojamos ir skiriant išmoką – po 147 eurus.

„Pas mus Ukmergėje uždarė skyrių, domėjausi, kur galima gimdyti“, – sako Jonavos ligoninės pacientė Aida.

Jonavos ligoninės direktorius kategoriškas – Sveikatos apsaugos ministerijos nustatyta riba regionų ligoninėse per metus pasiekti 600 gimdymų yra nereali.

„Bet kuriuo atveju koncentravimas yra negerai, toks verslo modelis negali egzistuoti. Dėl to brangsta visos paslaugos, jos tampa mažiau prieinamos, sudėtingos, tai žlugdo sveikatos priežiūrą rajonuose“, – akcentuoja Jonavos ligoninės direktorius Gediminas Ramanauskas.

Dzūkijoje gimdyvėms pasirinkimų nėra daug

Šiemet vaiko susilaukusi Greta gyvena Varėnoje, tačiau jos atžala gimė Alytaus ligoninėje. Pasak moters, ji neturėjo daug pasirinkimų.

„Varėnoje nėra gimdymo skyriaus, reikia rinktis, kur nori važiuoti – į Vilnių ar į Alytų“, – teigia Alytaus ligoninės pacientė Greta.

Pernai ligoninėje gimdė 420 moterų, tad grėsmė nepasiekti 600 gimdymų per metus reali, sako jos vadovas.

„Regione esame vieninteliai, teikiantys šitas paslaugas. Mano manymu, jos turėtų išlikti, ar tai būtų 600, ar 400 [gimdymų]“, – tvirtina Alytaus S. Kudirkos ligoninės direktorius Artūras Vasiliauskas.

„Skyriuje esame ir dirbame trys gyvenantys vietoje, kiti budintys atvažiuoja. Kvalifikuoti, licencijuoti akušeriai-ginekologai, kurie neteko darbo ten, kai uždarė įstaigas“, – pastebi Alytaus ligoninės skyriaus vedėjas Eugenijus Tiškus.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) tikina, kad medicinos paslaugos orientuotos į pacientus ir jų saugumą, ligoninėms teks siekti rodiklio – 600 gimdymų. Bet be paslaugų didelių ligoninių palikti esą neplanuojama.

„Šitas kriterijus reikalingas kokybei, nes paslaugų kiekis generuoja ir specialisto patirtį. Regioninė sveikatos priežiūra yra tokia, kad 300 tūkstančių gyventojų turėtų mažiausiai dvi vietas, kuriose turi būti gimdoma, o apskritis bent po vieną vietą“, – aiškina Sveikatos apsaugos viceministrė Danguolė Jankauskienė.

Viceministrės teigimu, per artimiausius metus bus pagerinta greitosios medicinos stočių sistema, organizuojama pacienčių pavėžėjimo paslauga.

Skaityti visą pranešimą