„Tai nenormalu, bet kaip tuos vaikus sužiūrėsi?“: Alytuje – neaiškiomis medžiagomis apsinuodijančių paauglių banga

Prieš 1 metus 90

Šią savaitę dviejose Alytaus mokyklose neaiškiomis medžiagomis galimai apsinuodijo mažiausiai trys nepilnamečiai. Nors skirtingose ugdymo įstaigose užfiksuoti atvejai, pirminiais duomenimis, nesusiję, aiškėja, kad panašių istorijų gali būti ir daugiau. Alytaus medikų teigimu, apsvaigę vaikai ir jaunuoliai jau tapo jų darbo kasdienybe. Apie tai, jog miesto moksleiviai nuolat vartoja neteisėtas medžiagas, duomenų turi ir policijos pareigūnai. 

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Komunikacijos skyriaus vedėja Kristina Janulevičienė portalui LRT.lt patvirtino, kad pareigūnai tiria du atvejus, kai galimai nuo neaiškios kilmės medžiagų apsinuodijo mažiausiai du nepilnamečiai.

Pirminiais duomenimis, atvejai tarpusavyje nesusiję. Įvykiai užfiksuoti dviejose skirtingose Alytaus miesto mokyklose.

„Šią savaitę gavome pranešimus dėl dviejų atvejų, buvo pranešta apie skirtingose švietimo įstaigose galimai apsinuodijusius neaiškios kilmės medžiagomis nepilnamečius asmenis. Vienu atveju tai buvo 13 metų mokinys. Dėl šio įvykio yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl narkotinių ir psichotropinių medžiagų platinimo nepilnamečiams. Domėtis įvykio aplinkybėmis pareigūnai pradėjo savo iniciatyva, reaguodami į žiniasklaidoje paviešintą istoriją. Nepilnamečio artimieji, mokyklos atstovai į pareigūnus nesikreipė“, – teigė K. Janulevičienė.

Pasak jos, antruoju atveju ikiteisminis tyrimas nėra pradėtas – pareigūnai tikslinasi įvykio aplinkybes.

„Šiuo atveju pranešimas buvo gautas balandžio 5 d. apie vidurdienį. Į policiją kreipėsi mokyklos vadovybė, ji pranešė apie 11 metų berniuką ir mergaitę, kurie gali būti apsinuodiję ar turėti su savimi neaiškios kilmės medžiagų. Pareigūnams apsilankius mokykloje, pas vieną iš moksleivių (berniuką) rasta tabletės dalis. Manoma, kad ją (tabletę) galėjo atnešti jo bendraklasis. Šiuo metu vyksta įvykio aplinkybių patikslinimas“, – komentavo Alytaus apskrities VPK atstovė.

Prireikė medikų pagalbos, kuo galėjo apsinuodyti – neaišku

Aiškėja, kad galimai neaiškios kilmės medžiagomis apsinuodijęs 13-metis mokėsi vienoje iš Alytaus gimnazijų. Apie tai, kad joje rastas moksleivis sunegaluoti galėjo pavartojęs kvaišalų, balandžio 4 d. paskelbė vietos žiniasklaida.

„Viešojoje erdvėje pastebėjome pranešimą, kad balandžio 3 d. įvyko tas incidentas, nepilnametis rastas nukritęs mokyklos tualete, iš mokyklos jį paėmė tėvai, vežė pas medikus, į policiją niekas nesikreipė. Sureagavus Vaiko teisių apsaugos tarnybai ir mums, policijai, dabar nepilnamečio tėvai bendradarbiauja su policija. Aiškinamasi, kokiomis medžiagomis moksleivis galėjo apsinuodyti ir iš kur jų gavo“, – kalbėjo K. Janulevičienė.

Policijos žiniomis, tiek 13-mečiui, tiek ir kitoje Alytaus mokykloje besimokančiai 11-metei prireikė medikų pagalbos.

„Nepilnamečiams buvo suteikta medicinos pagalba. Dėl 13-mečio sveikatos būklės į medikus kreipėsi jo tėvai, o mergaitei prasidėjo panikos priepuolis, kai į mokyklą atvyko policijos pareigūnai, iškvietus greitąją medicinos pagalbą, ji nedelsiant perduota medikams“, – sakė Alytaus apskrities VPK atstovė.

Kol kas medžiagos, kuriomis galėjo apsinuodyti nepilnamečiai, nenustatytos. „To nėra nustatyta nei vienu, nei kitu atveju“, – pažymėjo K. Janulevičienė.

Nė vienas iš abiejose istorijose figūruojančių nepilnamečių anksčiau policijos pareigūnams nebuvo žinomas.

Rūko ir elektronines cigaretes, ir „žolę“

Alytaus apskrities VPK pareigūnų teigimu, tokių atvejų, kai Alytaus švietimo įstaigose neaiškios kilmės medžiagomis apsinuodija moksleiviai, anksčiau nebuvo. Deja, kvaišalų vartojimas tarp nepilnamečių paplitęs – su tuo pareigūnai susiduria kasdien.

„[Anksčiau] yra užfiksuota atvejų, kai nepilnamečiai rūko elektronines cigaretes arba net kanapes, pas kai kuriuos rasta narkotinių medžiagų [kanapių] – ir apsinuodija. Tuomet lengviau, nes aišku, kokios tos medžiagos ir [apsinuodijimo] priežastis“, – sakė K. Janulevičienė.

Pasak jos, elektroninės cigaretės tarp nepilnamečių Alytuje yra plačiai paplitusios. „Policijos pareigūnams teko surašyti ne vieną pažeidimų protokolą – tiek nepilnamečiams asmenims, kurie pagal įstatymą jau gali atsakyti už savo veiksmus, tiek ir tiems vadinamiesiems „nesubjektams“, t. y. jaunesnio amžiaus nepilnamečiams, už kuriuos atsakomybę privalo prisiimti tėvai“, – pabrėžė Alytaus apskrities policijos atstovė.

Apsvaigę nepilnamečiai – ligoninės kasdienybė

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės medikai patvirtino, kad į juos šią savaitę buvo kreiptasi dėl 11-mečio berniuko, kuris buvo galimai apsvaigęs nuo neaiškios kilmės medžiagų.

„Buvo toks atvejis – balandžio 5 d. kreipėsi dėl 11 metų vaiko, berniuko. Buvo apsvaigęs jis <...>. Suteikus medicinos pagalbą jis išleistas namo gydytis ambulatoriškai“, – portalui komentavo Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Dmitrijus Kačiurinas.

Duomenų apie kitus nepilnamečius, kurie galėjo kreiptis dėl panašių simptomų, ligoninė neturi.

Alytaus apskrities S. Kudirkos ligoninės medikams tokie pacientai jau tampa kasdienybe. Per savaitę, anot D. Kačiurino, dėl simptomų, būdingų apsinuodijimui neaiškios kilmės medžiagomis, į skubios pagalbos skyrių kreipiasi 1–2 nepilnamečiai.

„Tai nenormalu, bet kaip tuos vaikus sužiūrėsi? <...> Aplink mokyklas sukinėjasi „dyleriai“. Tai baisu“, – nuomonę išsakė ligoninės atstovas.

Rūko 8 proc. penktokų ir 40 proc. devintokų

Tai, ką kasdien mato gydytojai, patvirtina ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto atliktas tyrimas. Analizuojant 2022 m. pavasarį atlikto tarptautinio HBSC tyrimo duomenis Lietuvoje paaiškėjo, kad rūkančių įprastines ar elektronines cigaretes vaikų ir jaunuolių skaičius auga: 5-oje klasėje elektronines cigaretes rūkančių vaikų padaugėjo nuo 7 iki 8 proc., 7-oje klasėje – nuo 11 iki 19 proc.

9-oje klasėse rūkančiųjų skaičius liko stabilus, bet liūdinantis – kiek daugiau nei 40 proc.

LSMU mokslininkai taip pat pažymi, kad ima plisti vienkartinių elektroninių cigarečių rūkymas, tarp 9 klasių moksleivių tai nurodė 26 proc. apklaustųjų.

Vertinant alkoholio vartojimo tendencijas pastebėti nežymūs teigiami pokyčiai – įprastas vartojimas sumažėjo nuo 18 iki 17 proc., o nesaikingas – nuo 15 iki 11 proc.

Kita vertus, išryškėjo nauja tendencija – tiek rūkymas, tiek alkoholio vartojimas tampa būdingesnis mergaitėms ir merginoms. Šie skirtumai ryškiausi 7 ir 9 klasėse. Pavyzdžiui, 7-oje klasėje elektronines cigaretes rūkančios nurodė 21 proc. mergaičių (rūkantys prisipažino 14 proc. berniukų), alkoholį vartojantys – 15 proc. mergaičių ir 10 proc. berniukų.

Panašūs skirtumai išlieka ir 9 klasėje.

Skaityti visą pranešimą