Šventiškai papuošti automobiliai džiugina praeivius, bet ne policiją: už tokį elgesį gresia baudos

Prieš 1 metus 63

Šventiniu laikotarpiu žmonės puošia ne tik savo namus, bet ir automobilius. Juos padabinę lempučių girliandomis, netgi ant stogo pritvirtinę kalėdinę eglutę, vairuotojai nori kurti šventinę nuotaiką ir džiuginti aplinkinius. Vis dėlto toks elgesys, anot policijos pareigūnų, nevisiškai atitinka Kelių eismo taisykles (KET), todėl gali užtraukti ir administracinę atsakomybę.

Šventiškai papuošti automobiliai šalies gatvėse pasirodo jau gruodžio pradžioje. Dažniausiai vairuotojai savo ratuotus partnerius apkabina šviečiančiomis lempučių girliandomis, pritvirtina įvairių dekoracijų, netgi nevengia užkelti ant stogo eglutės.

Kaip tik vienas toks kalėdinis automobilis atsidūrė ir socialinio tinklo „Facebook“ skelbimuose. „Parduodu kalėdinį, dėmesį traukiantį automobilį“, – skelbime rašė pardavėjas.

Nuotraukose matyti, kad automobilio kėbulas nuo pat priekio iki galo papuoštas lemputėmis, ant stogo puikuojasi pritvirtinta žaliaskarė.

Vis dėlto tokios dekoracijos, anot policijos pareigūnų, nors ir atrodo šventiškai, džiugina akį bei kuria geras emocijas, nėra suderinamos su šalyje galiojančiomis KET.

Kaip LRT.lt sakė Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė, KET 9-ame punkte reglamentuota, kad eismo dalyviai privalo laikytis visų būtinų atsargumo priemonių, nekelti pavojaus kitų eismo dalyvių, kitų asmenų ar jų turto saugumui ir aplinkai.

„Atsižvelgdami į tai manome, kad transporto priemonės neturėtų būti puošiamos elementais, kurie galėtų kelti pavojų tiek pačiam vairuotojui, tiek kitiems eismo dalyviams, nes ant transporto priemonių įrengtos dekoracijos gali nutrūkti, atsirišti, nukristi, užstoti matomumą ir pan. Dėl to siūlytume tokių elementų, tvirtinamų prie ar ant automobilių, atsisakyti“, – dėstė J. Liutkienė.

Kartu ji atkreipė dėmesį, kad remiantis techniniais motorinių transporto priemonių ir jų priekabų reikalavimais, 8-as punktas nurodo, jog draudžiama naudoti nenumatytus arba uždraustus apšvietimo ir šviesos signalizacijos prietaisus.

To nepaisantiems, pasak Kelių policijos atstovės, gresia baudos. „Bauda už dekoracijų, papuošimų netinkamą naudojimą ant transporto priemonių galėtų būti skiriama pagal Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekso 417-o straipsnio 7-ą dalį (Kelio ženklų, žmonių vežimo reikalavimų nesilaikymas ar kitas Kelių eismo taisyklių pažeidimas – LRT.lt). Bauda siekia nuo 10 iki 12 eurų“, – detalizavo J. Liutkienė.

Pareigūnė dar kartą pabrėžė, kad Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo 25-o straipsnio 1-oje dalyje nustatyta, jog viešajame eisme leidžiama dalyvauti tik techniškai tvarkingoms motorinėms transporto priemonėms ir (ar) priekaboms, išskyrus KET numatytus atvejus.

LRT.lt primena, kad prieš penkerius metus šalia Panevėžio įvyko tragiška avarija, jos metu žuvo motina ir jos mažametė dukra. Tikėtina, kad šios avarijos nebūtų, jei ne ant kelio nukritusi nuo Paskutinį skambutį šventusio abituriento automobilio atsikabinusi dekoracija.

Skaityti visą pranešimą