Sveikatos priežiūros įstaigos ir vaistinės kreipėsi į Seimo narius: prašo neišplėsti VLK ir TLK galių

Prieš 1 metus 98

Sveikatos priežiūros įstaigos, medikai bei verslo atstovai pirmadienį raštu kreipėsi į Seimo narius su prašymu balsuoti prieš įstatymo projektą, kuris numato valstybės institucijų – Valstybinės ligonių kasos (VLK) bei Teritorinės ligonių kasos (TLK) – galių išplėtimą, įgalinant jas stabdyti ar net nutraukti gydymo įstaigų ir vaistinių veiklą, teigiama pranešime žiniasklaidai.

Rašte nuogąstaujama, jog šioms institucijoms norima suteikti galias, kuriomis naudojantis būtų galima daryti poveikį gydymo įstaigoms, vaistinėms bei pacientams, nenumanant absoliučiai jokių kriterijų, kuriais remiantis tas poveikis būtų daromas.

Rašte dėstoma, kad tos galios apima asmens sveikatos priežiūros įstaigų ir vaistinių, sudariusių sutartis su VLK ir TLK, veiklos stabdymą ar net nutraukimą, įpareigojimą grąžinti gautas lėšas, mokėjimų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) stabdymą.

„Tačiau projekte net nėra numatyta aiškių kriterijų, kokias atvejais ir kuri poveikio priemonė būtų taikoma. Kitaip sakant, įstatymo projektas VLK ir TLK suteiktų galias priimti itin griežtus sprendimus, tačiau neaišku kuo remiantis“, – rašoma pranešime.

Kreipimesi rašoma, kad toks įstatymo projektas leidžia VLK ir TLK turėti subjekvyvų požiūrį į sveikatos priežiūros įstaigas ir vaistines: „Pavyzdžiui, jau šiuo metu pasirašant sutartis, TLK išskiria „prioritetines“ įstaigas, kurioms skiria didesnes kompensuojamas sumas. Tokių „prioritetinių“ įstaigų oficialaus patvirtinto sąrašo nėra, todėl šie sprendimai yra priimami tiesiog TLK nuožiūra. Akivaizdu, kad įstatymo projekte išdėstytomis poveikio priemonėmis VLK ir TLK bus suteikiamas dar vienas įrankis, kuriuo bus galima vienoms įstaigoms taikyti didesnes sankcijas, o kitoms – atvirkščiai. Viskas priklausys nuo VLK ir TLK vertintojų subjektyvaus požiūrio“.

Kaip dėstoma rašte, tokiu įstatymo projektu VLK ir TLK bandoma suteikti perteklines galias ir taip apeiti ginčų nagrinėjimus teismuose, sankcijas nusprendžiant administraciniais aktais, kas iš esmės apriboja asmens sveikatos priežiūros įstaigų bei vaistinių galimybę ginčyti tokio akto teisėtumą.

Kreipimasį į visas Seimo frakcijos pasirašė Lietuvos privačių sveikatos priežiūros įstaigų asociacija, Lietuvos gydytojų vadovų sąjunga, Nacionalinė sanatorijų ir reabilitacijos įstaigų asociacija, Lietuvos rajonų ligoninių asociacija, Nacionalinė gydymo įstaigų asociacija, Diagnostikos ir gydymo įstaigų asociacija, Lietuvos medikų sąjūdis, Lietuvos darbdavių konfederacija, Lietuvos vaistinių asociacija, Lietuvos pramoninkų asociacija, Lietuvos verslo konfederacija ir užsienio investuotojus vienijanti asociacija „Investors‘ Forum“.

Skaityti visą pranešimą