Švedija pasiekė mažiausią rūkančiųjų skaičių Europoje

Prieš 1 metus 96

Švedijos valdžia oficialiai patvirtino, kad rūkančiųjų skaičius šalyje sumažėjo iki 5,6 proc. gyventojų. Pagal šį rodiklį Švedija yra vienintelė Europos valstybė priartėjusi prie Europos Sąjungos „be tabako dūmų“ tikslo likus net 18 metų iki jo įgyvendinimo termino 2040 m., praneša „Business Wire“.

Organizacijos „The Oral Nicotine Commission“ surengtos konferencijos metu Stokholme dalyviai įvertino neįtikėtiną Švedijos pažangą ir lyderystę stabdant rūkymą. Švedija artėja link to, kad taps pirmąja pasaulio valstybe „be tabako dūmų“, t. y. kurioje rūko mažiau nei 5 proc. gyventojų.

Rūkančiųjų procentas Švedijoje nukrito nuo 35 proc. 9-ajame XX amžiaus dešimtmetyje iki mažiau nei 6 proc. Tokių rezultatų dar nepasiekė jokia kita pasaulio valstybė. Antras mažiausias rūkančiųjų skaičius Europos šalyje dvigubai viršija Švedijos rodiklius, o rūkorių vidurkis Europos Sąjungoje siekia apie 23 proc. ir yra keturis kartus didesnis nei Švedijoje. Dėl to šioje šalyje fiksuojama mažiausiai tabako rūkymo sukeltų mirčių.

Grupė visuomenės sveikatos apsaugos specialistų, vartotojų teisių gynėjų ir žalos mažinimo ekspertų susitiko Stokholme lapkričio pabaigoje pasidžiaugti Švedijos pasiekimais ir dar kartą paragino pasaulio politikos formuotojus siekti, kad rūkantieji galėtų mesti rūkyti ir galėtų rinktis mažiau kenksmingas alternatyvas nei rūkymas.

Organizacijos „Health Diplomats“ pirmininkas Dr. Delonas Humanas kalbėdamas konferencijoje pabrėžė, kad jei visi 1,1 mlrd. rūkančių pasaulio gyventojų pasirinktų mažiau kenksmingus, bedūmius, nikotino turinčius produktus, tai leistų sumažinti sergamumą ligomis ir išgelbėtų milijonus gyvybių.

Švedija rūkymą sumažinti sugebėjo būdama atvira alternatyvoms. Oraliniam vartojimui skirtas tabakas buvo viena pagrindinių rūkymo mažinimo priemonių. Tačiau pastaraisiais metais nikotino pagalvėlės ir elektroninės cigaretės tapo dar vienomis priemonėmis padedančiomis švedams mesti rūkyti.

Konferencijos dalyviai pabrėžė, kad tabako kontrolė privalo remtis faktais pagrįsta politika nes tai padeda įgyvendinti priemones, kuriomis mažinama tabako sukeliama žala ir padedama mesti rūkyti. Pažymėta, kad mažiau kenksmingų alternatyvų rūkymui prieinamumas padėtų ir kitoms valstybėms atkartoti Švedijos sėkmės istoriją.

„The Oral Nicotine Commission“ yra pasaulinė ne pelno siekianti organizacija, padedanti sukurti faktinį pagrindą ir informuoti visuomenę, valdžią ir visuomenės sveikatos specialistus apie oraliniam vartojimui skirtą tabaką ir paneigti nepagrįstus stereotipus ir išankstines nuostatas apie jį.

Skaityti visą pranešimą