Svajonę žaisti Ispanijoje išpildęs M.Gebenas: vasara buvo sunki – daug susidomėjimo, kuris nevirto pasiūlymais

Prieš 1 metus 59

Šis pokalbis su Martinu Gebenu vyko likus dienai iki tol, kol šis sukirto rankomis su Manresos „Baxi“ ekipa. Tuo metu lietuvis dar buvo Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV), kur laiką leido su šeima bei mažąja dukra Adriana, tačiau jau netrukus jam teko vėl pakuotis lagaminus atgal į Europą.

„Viena vertus, smagu, kad prasideda sezonas, kitą vertus, ne taip smagu, jog reikia palikti šeimą ir mažą vaiką. Buvo smagu grįžti namo ir susimatyti, brangus laikas kartu“, – pripažino jis. Kol žmona baigia doktorantūros studijas JAV, šį sezoną bendro laiko kartu su šeima M.Gebenui nusimato ne tiek daug, tad kiek daugiau nei savaitė namuose jam buvo itin vertinga.

„Prioritetas buvo komandoms tarptautiniuose turnyruose arba norėjau į Ispaniją keltis“, – dar apie vasaros norus pasakojo M.Gebenas. Jo svajonė netrukus išsipildė, nes jis turės progą ne tik žaisti šioje šalyje, bet kartu ir Čempionų lygoje.

Sezoną M.Gebenas pradėjo Frankfurto „Skyliners“ klube, tiesa, komandos paieškos jam užtruko.

„Sudėtinga vasara, buvo daug susidomėjimo iš visų pusių, bet tai nevirto jokiais pasiūlymais. Prioritetas buvo komandoms tarptautiniuose turnyruose arba norėjau keltis į Ispaniją. Skambučių buvo daug, bet niekas nevirto į derybas.

Tas laukimas labai nemalonus, lauki, sportuoji, bet kaip niekas nesiūlo, taip nesiūlo. Buvo apmaudu, bet negaliu kontroliuoti tokių dalykų“, – sako jis.

Galiausiai, nesulaukęs pasiūlymų, sezonui jis pradėjo ruoštis su žaidėjų stokojusia Tel Avivo „Maccabi“ ekipa, o šią patirtį vertina kaip naudingą.

„Agentas suderino tai, kadangi „Maccabi“ pasiruošimui tuo metu buvo reikalingi žaidėjai, ypač aukštaūgiai. Galėjau prisijungti ir pamatyti, kaip viskas vyksta Tel Avive, čia panašumų su „Žalgiriu“ buvo daug.

Vis tiek yra skirtumas, su kuo ruoštis sezonui: skiriasi trenerių lygis, komandos draugų lygis, tai lemia daug. Prieš kuo geresnius krepšininkus žaisi, tuo geresnis tapsi. Treniravimasis Eurolygos ritmu duoda daug, tai tikrai vertingiau nei būnant vienam“, – mano jis.

Aukštaūgiai rinkoje dažnai sulaukia nemažo populiarumo, tad M.Gebeną kiek stebino tai, kad vasarą variantų rinktis daug nepasitaikė. Praeitą sezoną jis vilkėjo Bambergo „Brose Bamberg“ aprangą, todėl buvo matomas Vokietijos rinkai. Taip galiausiai susidūrus su aukštaūgio trauma apie jį prisiminė ir Frankfurto klubas.

„Skyliners“ gretose M.Gebenas greitai tapo lyderiu ir vienu ryškiausių žaidėjų visoje lygoje. Jo statistika per 30 minučių siekė 14,3 taško, 7 atkovotus kamuolius, 3,2 rezultatyvaus perdavimo ir 18,3 naudingumo balo.

Lietuvis turėjo galimybę likti šioje komandoje iki sezono pabaigos, tačiau tai nebuvo jo prioritetas, o ir „Skyliners“ ėmėsi savotiškų gudrybių.

„Buvo tikslas nelikti čia visam sezonui, vis tiek norėjosi žaisti tarptautiniame turnyre. Norėjosi gerai pasirodyti, padėti komandai, kuomet buvo traumuotas jų centras, o tada ieškoti tolimesnės karjeros stotelės.

Frankfurtas norėjo, kad likčiau iki sezono galo, tačiau norėjo koreguoti sąlygas. Buvome sutarę dėl dviejų variantų: pirmos trumpalaikės sutarties iki gruodžio 1 dienos ir kontrakto iki sezono galo, bet kitokiomis sąlygomis. Jie norėjo sąlygas keisti jų naudai, manau, pasinaudodami tuo, kad aš susitraumavau. Nesutarėme, paspaudėme rankas ir gyvenimas tęsiasi toliau“, – šypsosi M.Gebenas.

Tiesa, pernelyg tuo jis nenustebo, nes apie šią organizaciją buvo girdėjęs įvairių kalbų.

„Buvo keista, bet girdėjau visokių istorijų apie šį klubą pastaraisiais metais, kad jiems kiek trūksta patirties ar kažko. Galiu kalbėti tik už savo veiksmus, mano atveju jie norėjo keisti sąlygas, nesutikau, taip viskas ir baigėsi“, – kalbėjo jis.

Kartu su juo Frankfurte žaidė dar du lietuviai – Einaras Tubutis ir Laurynas Beliauskas. Jie taip pat užėmė svarbią rolę ekipoje.

„Buvo linksma, turėjome galimybę pabendrauti lietuviškai ir kartais atsiriboti nuo komandos draugų, nors gal tai ir nėra labai gerai komandos dvasiai. Mums buvo smagiau, ypač kai sekė pralaimėjimai vienas po kito. Galėdavome bent vieni kitiems išsikalbėti ir tęsti darbus toliau“, – pripažino M.Gebenas.

Frankfurto komanda yra Vokietijos lygos autsaiderė su 1 pergale ir 8 pralaimėjimais. Vis tik dėl lietuvių kompanijos M.Gebenas linki šiai ekipai pakilti iš dugno.

„Geri vyrai, gerai dirba komandos labui, per daug jų nestebėjau, kai žaidė Lietuvoje, bet dabar jie paragavo legionierių duonos ir yra tikri lietuviški žaidėjai, komandos rezultatus laiko aukščiau savęs, rūbinėje sutaria su visais.

Lauryno ir Einaro labui tikiuosi, kad jie pasiims keletą pergalių ir nebus ant iškritimo ribos“, – sako jis.

M.Gebenas solidžiu žaidimu Vokietijoje atkreipė kai kurių klubų dėmesį, tiesa, likti šioje šalyje trukdė sąlyga kontrakte.

„Viena vertus, susidomėjimo buvo, su manimi tiesiogiai kalbėjo keletas klubų žmonių. Bet pasirašant kontraktą su Frankfurtu, buvo sąlyga, kad šitą sezoną nebegalėsiu žaisti jokiame kitame Vokietijos klube. Galbūt dėl to dėmesio daugiau ir nebuvo, klubai tai sužinojo.

Statistika buvo gera, apmaudu, kad prie jos nebuvo tiek pergalių. Visada patrauklesni žaidėjai, ateinantys iš laiminčių komandų. Tikiuosi, kad kitas klubas bus tas, kur aukštyn lipti pavyks ne tik dėka statistikos, bet ir pergalių“, – tikėjosi M.Gebenas.

Tiesa, kol kas jo naujoji komanda Ispanijoje stringa panašiai kaip „Skyliners“ Vokietijoje – su 2 pergalėmis ir 9 nesėkmėmis yra paskutinė, o Čempionų lygos F grupėje žengia antra (3/2).

„Ilgoji pertrauka“: išvykimai iš LKL klubų, Garrettas „Ryte“, sąmokslo teorija dėl „Žalgirio“ tvarkaraščio ir blogiausi žalgiriečiai pagal kainos–kokybės santykį

Skaityti visą pranešimą