Suskambus žadintuvui, daugelis spaudžiame „snausti“. Kaip tai veikia mūsų sveikatą?

Prieš 1 metus 86

Jei kiekvieną rytą suskambus žadintuvui ranka nevalingai tiesiasi mygtuko „snausti“ link, patikėkite, esate toks ne vienintelis – naujas tyrimas parodė, kad 57 procentai suaugusiųjų paprastai guli lovoje iki antro (arba trečio ar ketvirto) paraginimo keltis, rašo „Science Alert“. 

Tai, kad mygtukas „snausti“ yra beveik visuose mūsų naudojamuose įrenginiuose, liudija jo populiarumą – būtų sunku rasti telefoną ar žadintuvą, kuriame jo nebūtų. Ir taip yra, nepaisant daugybės ekspertų įspėjimų, kad toks kėlimosi rytais būdas mums yra kenksmingas.

Medikų ir mokslininkų nuomonė išsiskiria

Miego mokslininkai teigia, kad žadintuvo signalas teoriškai gali nutraukti mūsų miego ciklą, todėl būna sunkiau nubusti. Pro miegus išgirdus žadintuvą, mygtukas „snausti“ atrodo labai viliojamai... Bet, nutildžius žadintuvą dar kelioms minutėms, mūsų organizmas įeina į naują miego ciklą, kuris netrukus vėl nutraukiamas.

Nepaisant neigiamo požiūrio į snaudimą, tvirtų duomenų apie jo poveikį nėra daug, o didesnė dalis mūsų turimos informacijos šia tema yra paremta elgesio tyrimų, susijusių su miegu ar stresu, duomenimis.

„Medikai paprastai pasisako prieš papildomą snaudimą, nuskambėjus žadintuvui, bet pabandžius rasti patikimų duomenų apie jo daromą žalą, to padaryti nepavyko, – sako neuromokslininkas iš Indianoje įsikūrusio „Notre Dame“ universiteto Stephenas Mattingly`is. – Šiandien turime duomenų, patvirtinančių, koks dažnas nubudimo būdas tai yra, tačiau dar labai daug ko apie jį nežinome.“

Tyrime, kuriame dalyvavo 450 suaugusiųjų, buvo analizuojami kasdienių miego įpročių klausimynuose ir nešiojamuose elektroniniuose prietaisuose užfiksuoti duomenys ir nustatyta, kad moterys 50 procentų dažniau nei vyrai spaudžia mygtuką „snausti“. Tuo tarpu nuolatiniai „snaudaliai“ per dieną paprastai nueina mažiau žingsnių nei teigiantys, kad atsikelia su pirmuoju žadintuvo signalu, ir dažniau kenčia nuo įvairių miego sutrikimų.

Taip pat buvo atsižvelgta ir į miego įpročius. Nustatyta, kad „pelėdos“ dažniau naudoja mygtuką „snausti“ ir, jų pačių teigimu, dažnai jaučiasi labiau pavargusios nei vyturiai. Jaunesni žmonės taip pat dažniau renkasi galimybę dar kelias minutes pasnausti.

Tačiau tai nereiškia, kad yra tiesioginis priežastinis ryšys tarp snaudimo ir naktinėjimo iki vėlumos ar mažesnio aktyvumo dienos metu. Tai tik rodo, kad snaudimas gali pasiteisinti vienam žmogui, o kitam būti visiškai nepriimtinas. Kaip matyti iš ankstesnių tyrimų, visi mes miegame skirtingai.

Ilgiau pasnaudę jaučiasi žvalesni, geresnės nuotaikos

Turbūt neturėtų stebinti, kad mėgstantys pasnausti dažniau pastebi teigiamus šio savo pomėgio aspektus: geresnę nuotaiką ir didesnį žvalumą, o snaudimo nemėgstantys tokių ar panašių privalumų neįžvelgia.

Vardindami priežastis, dėl kurių spaudžiamas mygtukas „snausti“, tyrimo dalyviai teigia, kad „negaliu atsikelti iš lovos, pirmą kartą nuskambėjus žadintuvui,“ ir „man lovoje labai patogu“, tačiau tyrėjai atkreipė dėmesį į tai, kad kas trečiam JAV gyventojui nepakanka miego, todėl miego trūkumas gali būti pagrindinė priežastis, kodėl daugiau nei pusė tyrimo dalyvių buvo linkę spausti ilgiau pasnausti leidžiantį žadintuvo mygtuką.

„Vertinant kritiškai, ši statistika atspindi tik nedidelę populiacijos dalį, kuri greičiausiai yra susiformavusi gana gerus miego įpročius, – sako S. Mattingly`is. – Mes nieko nežinome apie skirtingas amžiaus grupes, pavyzdžiui, paauglius, mažesnes pajamas gaunančius gyventojus ar bet kurią kitą gyventojų grupę, kuri dar labiau neišsimiega nei šio tyrimo dalyviai.“

Tyrimą atlikę mokslininkai nepasakė, ar snaudimas nuskambėjus žadintuvui mums yra naudingas arba kenksmingas, tačiau pabrėžė, kad bet koks dirbtinis pažadinimas greičiausiai neigiamai atsiliepia mūsų bendrai savijautai.

Kitaip tariant, sprendimas yra daugiau kokybiško – tinkamos trukmės ir reguliaraus, kaip įmanoma ramesnio ir netrikdomo – miego, o ne mažiau mygtuko „snausti“ paspaudimų.

Norėtų detaliau ištirti teigiamą poveikį

O kalbant apie snaudimą, mokslininkai norėtų pamatyti išsamesnius jo poveikio didesnėms žmonių grupėms tyrimus ir ne tik tam, kad sužinotų apie galimą neigiamą jo poveikį, bet kad išsiaiškintų ir teigiamus aspektus.

„Jei mėgstate rytais pasnausti, bet sėdęs prie vairo ir važiuodamas į darbą jaučiatės žvalesnis, tai jau teigiamas poveikis, – sako S. Mattingly`is. – Jei tai sumažina priklausomybę nuo kofeino, tai dar vienas pliusas.“

„Panašiai kaip ir streso atveju, snaudimas rytais gali turėti ne vien neigiamą poveikį, – aiškina mokslininkas. – Nedidelis stresas yra gerai, jam suvaldyti turime „kovok arba bėk“ reakciją. Tačiau tam yra laikas ir vieta. Gali būti atvejų, kai nuspausti mygtuką „snausti“ iš tiesų yra naudinga.“

Skaityti visą pranešimą