Suremontavus dujotiekį Pasvalio rajone, pilnai atkurti dujų tiekimo pajėgumai į Latviją

Prieš 1 metus 61

Atstačius pažeistą magistralinį dujotiekį Pasvalio rajone bei patikrinus gretimus jo ruožus, pirmadienį 13.30 val. buvo pilnai atkurti dujų tiekimo pajėgumai į Latviją, rašoma „Amber Grid“ pranešime žiniasklaidai. 

Nurodoma, kad dujų perdavimo pajėgumai sugrąžinti į prieš incidentą buvusį lygmenį, iki 90 gigavatvalandžių (GWh) per dieną.

„Dujų perdavimo sistema veikia įprastu režimu, dujų vartotojai dėl incidento dujotiekyje nepatogumų nepatyrė“, – teigiama „Amber Grid“ pranešime.

„Amber Grid“ specialistai vasarį prevenciškai atliks viso maždaug 60 kilometrų ilgio dujotiekio, įrengto 1980 metais, kuriame įvyko incidentas, ištyrimą.

Lietuvos teisės aktų reikalavimai numato dujų perdavimo operatoriaus prievolę dujotiekius tikrinti kas 8 metus. Incidento metu nukentėjusio dujotiekio diagnostika buvo atliekama 2011 ir 2016 metais. Reguliari jo patikra buvo suplanuota ir šiemet. Atliktų tikrinimų metu dujotiekių pažeidimų nebuvo nustatyta. „Amber Grid“ specialistai šiuo metu dar kartą vertina tikrinimų metu surinktus duomenis.

Apie dujotiekio sprogimą ir kilusį gaisrą Pasvalio rajone, Vienkiemių kaime, pranešta penktadienį pavakare – dujotiekis po sprogimo degė atvira liepsna, o po keturių valandų ugnis užgeso išdegus dujoms, jų tiekimas Lietuvos vartotojams, pasak „Amber Grid“, iš esmės nebuvo sutrikęs.

Policija šeštadienį informavo pradėjusi ikiteisminį tyrimą, tačiau ji kol kas netiria tyčinės veiklos versijos. Tiriama, ar dujotiekis galėjo būti pažeistas dėl sunkiasvorės technikos.

„Amber Grid“ vadovas Nemunas Biknius anksčiau taip pat atmetė prielaidas dėl galimo tyčinio dujotiekio pažeidimo.

Skaityti visą pranešimą