Suomių ekspertas: įvedus viršutinę naftos kainų ribą, Kremliaus nuostoliai kasdien siekia 172 mln. JAV dolerių

Prieš 1 metus 66

Suomių eksperto teigimu, Vakarų sprendimas nustatyti viršutinę rusiškos naftos kainos ribą ir tokiu būdu pažaboti Maskvos karo mašiną Kremliui kasdien atsieina 172 mln. JAV dolerių, rašo bnnbloomberg.ca.

Kaip rašoma Helsinkyje įsikūrusio Energetikos ir švaraus oro tyrimų centro (angl. Centre for Research on Energy and Clean Air, CREA) ataskaitoje, nuo vasario 5 d., kai viršutinė kainos riba bus pradėta taikyti ir perdirbtiems naftos produktams, kasdien prarandamos pajamos išaugs iki 280 mln. JAV dolerių. Centro atliktas tyrimas leidžia geriau suprasti, kaip Didžiojo septyneto nustatyta viršutinė kainos riba ir atitinkamos Europos Sąjungos sankcijos veikia Maskvą. Pagrindinis Maskvos eksportas – žalia nafta – jau parduodama už daugiau nei perpus mažesnę tarptautinę kainą.

„Pagaliau įsigaliojo ES naftos embargas ir viršutinė kainų riba, kurių poveikis toks reikšmingas, kokio ir tikėtasi“, – sakė CREA vyriausiasis analitikas Lauri Myllyvirta.

Tyrimų organizacijos manymu, ES turėtų dar stipriau užveržti varžtus Maskvai. Anot CREA, dar sumažinus viršutinę kainos ribą nuo 60 iki 25 ar 35 JAV dolerių už barelį, ji vis tiek padengtų Rusijos gavybos ir transportavimo išlaidas, tačiau šalies naftos eksporto pajamos sumažėtų dar mažiausiai 100 mln. JAV dolerių per dieną.

„Būtina sumažinti viršutinę kainų ribą iki tokio lygio, kad Kremlius negalėtų gauti apmokestinamojo naftos pelno, ir apriboti likusį naftos ir dujų importą iš Rusijos“, – sakė L. Myllyvirta.

Visgi mažinant viršutinę kainų ribą, neatmestina tikimybė, kad Rusija gali savavališkai sumažinti tiekimą – tuo grasina Kremlius – ir tokiu būdu padidinti naftos kainas rinkoje. Rusija ieško būdų pasipriešinti viršutinės naftos kainų ribos įvedimui, kurį prezidentas Vladimiras Putinas pavadino „nelegaliu“.

Šalies eksportuojamos „Urals“ rūšies žaliavinės naftos kaina ėmė kristi po to, kai nuo gruodžio 5 d. ES praktiškai uždraudė jūra gabenamos žalios naftos importą iš Rusijos. Tuo pat metu Europos Sąjunga prisijungė prie G-7 šalių ir nustatė viršutinę Rusijos tiekiamos naftos kainų ribą. Kiekvienas, norintis naudotis vakarietiškomis paslaugomis, pavyzdžiui, standartiniu šiam pramonės sektoriui draudimu, gali tai padaryti tik sumokėjęs 60 JAV dolerių ar mažiau.

CREA teigimu, iki šiol Rusija laivais išsiuntė žalios naftos, kuriai taikoma viršutinė kainų riba, už 3,3 mlrd. JAV dolerių – didžiąją jos dalį apmokestina Vyriausybė. Kitos priemonės, taikomos kartu su kainų viršutinės ribos mažinimu, pavyzdžiui, sankcijų už reikalavimų nesilaikymą griežtinimas ir papildomos sankcijos už pardavimą iš tanklaivių, gali sumažinti pajamas iš iškastinio kuro dar 214 mln. JAV dolerių per dieną, rašoma CREA ataskaitoje.

Skaityti visą pranešimą