Sunkus nusikaltimas – ne priežastis netekti licencijos? Už Didžiūnaitytės išžaginimą nuteistas chirurgas toliau konsultuoja pacientes

Prieš 1 metus 88

Ar už sunkų nusikaltimą realia laisvės atėmimo bausme nuteistas medikas turi teisę toliau dirbti su pacientais? Tokį klausimą viešumoje iškėlė nuomonės formuotoja Agnė Kulitaitė, savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalinusi vienos iš jos sekėjų patirtimi. Anonimiškai istoriją papasakojusi 19-metė mergina stebėjosi, kad už išžaginimą nuteistas chirurgas Aivaras Miltenis toliau dirba gydymo įstaigoje – Regioninėje Mažeikių ligoninėje.

Teismo nuosprendį apskundė

LRT.lt primena, kad gydytojo chirurgo licenciją turintis A. Miltenis kartu su bičiuliu prodiuseriu Ričardu Piniku į teisiamųjų suolą sėdo po 2017 m. lapkričio 20 d., kai iš Klaipėdos centre esančio viešbučio balkono iškrito ir žuvo modelis Dovilė Didžiūnaitytė.

A. Miltenis kaltintas merginos išžaginimu, o R. Pinikas – dėl fizinio skausmo sukėlimo, neteisėto disponavimo narkotinėmis medžiagomis ir poveikio liudytojui. Tyrimo metu nustatyta, kad D. Didžiūnaitės kūne buvo narkotikų pėdsakų – kokaino ir vadinamojo prievartavimo narkotiko oksiko.

2022 m. spalio pabaigoje Klaipėdos apylinkės teismas paskelbė verdiktą: abiem kaltinamiesiems skirta reali laisvės atėmimo bausmė. A. Miltenis buvo pripažintas kaltu dėl išžaginimo.

Abiem kaltinamiesiems skirta 2 metų ir 6 mėnesių laisvės atėmimo bausmė. Tiesa, prokuratūra prašė skirti griežtesnę bausmę – nuteisti kaltinamuosius 3 metams ir 9 mėnesiais kalėjimo.

Šį teismo sprendimą iš karto apskundė A. Miltenis, žuvusios merginos artimieji ir prokuratūra. Vėliau skundą pateikė ir antras kaltinamasis R. Pinikas. Pastarasis savo kaltę iš dalies pripažįsta.

Tuo metu A. Miltenis iki šiol neigia dalyvavęs bet kokiuose su žuvusia D. Didžiūnaityte susijusiose nusikalstamose veikose.

Pacientę šokiravo komentarai apie jos kūną: „jo kabinete nesijaučiau saugi“

Panašu, kad kol kas nuteisti jo neketina ir medikų bendruomenė – šiuo metu jis dirba Regioninėje Mažeikių ligoninės Bendrosios chirurgijos skyriuje, taip pat konsultuoja pacientus, kuriems prireikia skubios chirurgo pagalbos, t. y. tuos, kurie kreipiasi į ligoninės skubios pagalbos-priėmimo skyrių. Būtent čia atsidūrė ir anonimiškai savo istoriją A. Kulitaitei papasakojusi jauna mergina. Pasak jos, kovo pradžioje sunegalavusi ji atsidūrė Regioninės Mažeikių ligoninės skubios pagalbos skyriuje, kur sužinojo, kad reikės chirurgo konsultacijos.

„Atėjus laikui eiti pas chirurgą, mane priėmė Miltenis. Aš blogos būsenos su dideliais skausmais tikrai nesuvokiau, kad ten jis. Nepaisant to, kad šnekėtų plačiau apie mano sveikatą, ką mato echoskopu, jis komentavo mano kūną, nužiūrinėjo turimas tatuiruotes, turiu drugelių, kurie yra šalia krūtinės. (A. Miltenio) komentaras: „Oho, kokie drugeliai.“ Ir kitokios replikos. Esu 19 m. panelė, jo kabinete nesijaučiau saugi. Jaučiausi nejaukiai ir blogai. Kai susivokiau, kas mane apžiūrėjo, apėmė šlykščiausias jausmas“, – patirtimi pasidalino mergina.

Tiek ji, tiek šį įrašą A. Kulitaitės paskyroje komentavę žmonės stebėjosi, jog rezonansinėje byloje už narkotinėmis medžiagomis apsvaigintos merginos išžaginimą nuteistas medikas tęsia darbą valstybinėje gydymo įstaigoje ir turi tiesioginį kontaktą su pacientais, tarp kurių – ir jaunos merginos, esančios pažeidžiamose situacijose (susidūrusios su sveikatos problemomis ir pan.).

Nuomonės formuotoja A. Kulitaitė šiuo klausimu buvo kategoriška.

„Mano nuomone, toks žmogus ne tik kad neturėtų būti mediku, bet jam turėtų būti apribojamos teisės būti šalia žmonių, o ypač merginų. Man sunkiai suvokiama situacija, kai tu jautiesi blogai, nuvyksti į ligoninę ir tave liečia bei tavo kūną komentuoja potencialus žudikas-prievartautojas“, – taip portalui LRT.lt situaciją pakomentavo nuomonės formuotoja A. Kulitaitė.

Mažeikių ligoninė: „Gydytojas gali dirbti, kol turi licenciją“

Regioninėje Mažeikių ligoninėje A. Miltenis dirba nuo 2018 m. Šios gydymo įstaigos direktorius Sigitas Kaktys LRT.lt neslėpė, kad jam žinoma, jog medikas yra nuteistas už išžaginimą. Tačiau pabrėžė, jog šis teismo sprendimas apskųstas.

„Žinau, kad yra Klaipėdos apylinkės teismo sprendimas. Mano žiniomis, jis apskųstas. Ieškinys gali būti svarstomas apygardos teisme ir ten jau bus priimta nutartis, kuri turėtų įsigalioti. Šiuo metu mes nieko daugiau nežinome“, – sakė ligoninės vadovas, prisipažinęs, jog šiuo metu laukiama antrosios instancijos teismo sprendimo.

„Asmeniškai nuomonę (apie tai, ar A. Miltenis kaltas), kaip ir jūs, aš galiu turėti, tačiau jo licencija akreditavimo tarnyboje galioja. Tikiuosi, apygardos teismas įvertins ir šituos aspektus. Gydytojas turi teisę dirbti, jeigu jo licencija galioja. (Apygardos) Teismo nutartis įpareigos (ligoninės administraciją) visa apimtimi spręsti darbo sutarties klausimą. Šiuo metu mes neturime pagrindo spręsti (dėl darbo su A. Milteniu sutarties nutraukimo)“, – kalbėjo S. Kaktys.

Kalbėdamas apie A. Miltenį, ligoninės vadovas pabrėžė, jog per daugiau nei ketverius metus, kiek medikas dirba Mažeikiuose, dėl jo darbo nėra gauta nė vieno skundo.

„Šituo laikotarpiu oficialių skundų nėra gauta. Jo darbo apimtis, atsižvelgiant į veiklos intensyvumą, yra pakankama. Na, ir dėl jo kvalifikacijos klausimų nekyla“, – sakė Regioninės Mažeikių ligoninės direktorius.

Prieš įsidarbindamas šioje gydymo įstaigoje A. Miltenis chirurgo pareigas ėjo Kretingos ligoninėje. Iš ten jis buvo atleistas. Neoficialiais duomenimis – dėl darbo drausmės pažeidimų. Viešumoje buvo pasirodę pranešimų, esą dirbdamas Kretingoje esančioje gydymo įstaigoje A. Miltenis nevengė vartoti alkoholio.

S. Kakčio teigimu, nieko panašaus Mažeikiuose nėra buvę.

„Darbo drausmės pažeidimų nėra nustatyta. Tas praeities laikotarpis, matyt, baigėsi toje įstaigoje, kur jis (A. Miltenis) metus dirbo po rezidentūros baigimo. Aš asmeniškai apie tai nieko negaliu pasakyti ir nieko negaliu vertinti“, – atvirai sakė Mažeikių ligoninės vadovas.

Pasak pašnekovo, Mažeikiuose A. Miltenis dirbo tris darbus. „Tokia pas mus darbo struktūra. Pirmiausia yra jo gydytojo ordinatoriaus darbas skyriuje. Antras – jis konsultuoja pagal nustatytą grafiką. Trečias – papildomai budi. Budėjimo intensyvumas priklauso nuo metų laikų, atostogų ir pan. Visi gydytojai taip dirba“, – pasakojo ligoninės direktorius.

Kai gydytojų trūksta, renkasi iš to, kas yra

Šiuo metu Regioninėje Mažeikių ligoninėje dirba daugiau nei 20 chirurginio profilio gydytojų. Jos vadovas neslėpė, jog personalo sumažėjimas būtų skausmingas.

Vis dėlto, anot S. Kakčio, mediko reputacijos klausimas jiems svarbus.

„Tai svarbu ir mes reaguojame. Ta žinutė socialiniuose tinkluose paskleista ne visai oficialiu būdu. (...) Gali būti ten visai kitos aplinkybės (šmeižtas) – mes šito nežinome. Tačiau šiandien (kovo 14 d. – LRT.lt) aš asmeniškai su gydytoju A. Milteniu ir skyriaus vadovu aptarėme tą situaciją. Viskas lyg yra apgalvota. (Ligoninei) reputacinė žala yra padaryta. Žmonės įvairiai supranta, bet mes turime visas institucijas – ir etikos komisijas, ir kitokius dalykus.

Analizuojame smurto aplinką ir panašius dalykus. Jeigu būtų pagrindo, be abejo, reaguotume. O šiaip gydytojų chirurgų Lietuvoje trūksta. Norint užtikrinti veiklą, gydytojai reikalingi, tad mes balansuojame. (...) Jeigu būtų įrodyti nusižengimai moralei ir gydytojo priesaikai, be abejo, reaguotume, kaip privalu įstaigai reaguoti“, – visos šalies, o ypač regionuose esančių gydymo įstaigų realybę apibūdino ligoninės vadovas.

Griežti sprendimai – jei nukentėjo pacientas arba teismui nusprendus

Situaciją pakomentavo ir Lietuvos gydytojų sąjungos valdybos pirmininkas prof. Liutautas Labanauskas. Pasak jo, kalbant apie realia laisvės atėmimo bausme nuteistus medikus, reikia atskirti du dalykus – žmogaus ir mediko atsakomybę.

„Reikia atskirti žmogų ir licenciją. Tai du skirtingi dalykai. Tai, ką jūs sakot (A. Miltenio padarytas nusikaltimas), yra žmogiškas faktorius. Kaip, pavyzdžiui, visiems gerai žinomas Seimo narys Petras Gražulis. Jis visokių anekdotų prisidarė savo gyvenime: tai vaikų prisidarė, tai dar kažko – vis skambėdavo. Bet vis tiek jį žmonės renka. (...) Aš jų klausiu, kodėl? Sako: „Petras mums fainas.“ Tas žmogiškas faktorius išlieka. Panašiai ir čia (su A. Milteniu): nėra tokio įstatymo, kad aš turiu jį pasmerkti. Aš jį galiu kaip žmogus pasmerkti, bet negaliu išmesti iš darbo dėl to, kad jis toks.

Antras dalykas – mediko licencija. Jeigu kažką padarė žmogus, šiuo atveju gydytojas, kas susiję su jo kaip gydytojo licencija, turi būti teismo sprendimas, pvz., nutraukti licenciją. Į tai dėmesį dar gali atkreipti Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba prie Sveikatos apsaugos ministerijos. Bet tai turi būti susiję su mediko darbu“, – kalbėjo Lietuvos gydytojų sąjungos valdybos vadovas.

Reikia atskirti žmogų ir licenciją. Tai du skirtingi dalykai.

Jis prisiminė atvejį, kai greitosios medicinos pagalbos darbuotojai tarnybiniame automobilyje, pasinaudoję pacientės būkle, išprievartavo ją.

„Buvo įrodyta, kad jie, veždami ligonę, ją išžagino. Tada jau jokių klausimų nėra – tai buvo pasinaudojimas tarnybine padėtimi, juos ir išmetė iš karto. O čia (A. Miltenio atveju – LRT.lt), jeigu padarė kažką žmogus, tai padarė. Jeigu teismas nenustatė, kad tai susiję su mediko darbu, kad jis negali dirbti, licenciją turi, vadinasi, dirba toliau“, – aiškino prof. L. Labanauskas.

Kada gydytojas gali netekti licencijos?

Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai paaiškino, kokiais atvejais medicinos praktikos licencijos gali būti sustabdytos ar panaikintos. Tokia tvarka apibrėžta Lietuvos Respublikos medicinos praktikos įstatyme.

Pagrindiniai licencijų stabdymo ir naikinimo pagrindai yra susiję su tiesiogine gydytojo veikla, t. y. asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimu.

Licencija stabdoma, jeigu:

  • asmuo per nustatytą laiką nepateikia visų reikalingų duomenų, kai licencija yra išduota pagal deklaraciją arba kai vykdoma asmens licencijuojamos veiklos priežiūra;
  • profesinės kompetencijos vertinimo komisija nusprendžia, kad gydytojo profesinė kvalifikacija neatitinka licencijoje nurodytos profesinės kvalifikacijos reikalavimų, arba kad gydytojas padarė grubią medicinos praktikos klaidą arba per vienus metus nuo paskutinės medicinos praktikos klaidos padarymo padarė medicinos praktikos klaidą, ir nusprendė, kad gydytojo profesinė kvalifikacija neatitinka licencijoje nurodytos profesinės kvalifikacijos reikalavimų;
  • gydytojas dėl sveikatos būklės negali atlikti profesinių pareigų.

Taip pat licencija gali būti sustabdyta, jeigu gydytojas šiurkščiai arba du ar daugiau kartų per kalendorinius metus pažeidžia bent vieną iš nustatytų profesinių pareigų: pvz.: nediskriminuoti pacientų dėl lyties, amžiaus, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų; gerbti pacientų teises, jų nepažeisti; laikytis gydytojo profesinės etikos principų; tvarkyti medicinos praktikos dokumentus teisės aktų nustatyta tvarka; teisės aktų nustatyta tvarka pranešti teisėsaugos bei kitoms įgaliotoms valstybės institucijoms apie sužalotus pacientus, kuriems žala galėjo būti padaryta nusikalstama veika ir kt.

Licencija panaikinama ir tokiais atvejais, jeigu gydytojas pateikė suklastotus dokumentus licencijai gauti, arba profesinės kompetencijos vertinimo komisija nustato, kad gydytojas per vienus metus nuo paskutinės grubios medicinos praktikos klaidos padarymo padarė grubią medicinos praktikos klaidą.

Licencijos netekti medikas gali ir grubiai pažeidęs paciento teises, pvz.: šiurkščiai ir žeminančiai elgėsi su pacientu; pasinaudojo pareigomis norėdamas sau gauti neteisėtų pajamų arba dėl kitokių asmeninių paskatų; seksualiai priekabiavo prie paciento; atliko prieš pacientą veiką, turinčią vagystės, sukčiavimo požymių, ir gydytojui teisės aktų nustatyta tvarka buvo pritaikyta atsakomybė; būdamas neblaivus ar apsvaigęs nuo narkotinių ar toksinių medžiagų teikė pacientui medicinos praktikos paslaugas; nustatyta kitų panašaus pobūdžio pažeidimų, kuriais buvo grubiai pažeistos paciento teisės.

Kaip jau minėta, licencijos, o kartu ir teises dirbti medicinos srityje, gydytojas gali neteikti, jei tokį nuosprendį priima teismas.

„Kadangi A. Miltenio padarytas nusikaltimas tiesiogiai nėra susijęs su jo, kaip gydytojo, veikla ir asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimu, todėl ir pagrindo stabdyti ar naikinti jo medicinos praktikos licenciją nėra“, – teigiama portalui atsiųstame tarnybos laiške.

VASPVT gauna informaciją apie teismo sprendimus, kurie susiję su medikų tiesiogine veikla – asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimu.

„Kalbant apie šį atvejį, tarnyba buvo gavusi tik anoniminį pranešimą dėl tuo metu dar tik įtariamojo A. Miltenio, o dėl teistų asmenų teiktų paslaugų skundų nebuvo“, – nurodoma LRT.lt pateiktame atsakyme.

Skaityti visą pranešimą