Sunkiai sužalotos dvimetės būklė išlieka sunki, aiškėja – vos sulaukusi pilnametystės įtariamoji su dvynėmis paliko tėvų namus

Prieš 1 metus 86

Kauno klinikose nuo Kalėdų gydomos sunkiai sumuštos dvimetės būklė išlieka sunki. Tai trečiadienį ryte LRT.lt patvirtino ligoninės atstovai. Vaiko teisių gynėjų teigimu, anksčiau mama ir dvi jos dukros dvynės, kurių viena – Kauno klinikose gydoma mažylė, jiems nebuvo žinoma. Tačiau pagalbos kabinantis į gyvenimą anksčiau buvo prireikę mergaitės močiutei – nuo 2018-ųjų keletą metų Raseinių socialinių paslaugų centro darbuotojai lankė šią šeimą ir teikė įvairias socialines paslaugas.

Kaip LRT.lt pasakojo Raseinių socialinių paslaugų centro direktoriaus pavaduotoja Asta Urbonienė, kaimiškoje vietovėje gyvenusi sumuštos dvimetės mergaitės močiutės šeima jiems žinoma nuo 2018-ųjų.

„Paprastai tokiais atvejais apie tai, jog žmonėms reikia mūsų paslaugų, informaciją pateikia seniūnija, vaiko teisių gynėjai. Nuvykę įvertiname situaciją ir nusprendžiame, kokios paramos reikia. Šiai šeimai trūko socialinių įgūdžių, taip pat buvo nesutvarkyta buitis: reikėjo tvarkyti būstą, įsivesti kanalizaciją. Galiu pasakyti, kad per tuos keletą metų, kai juos lankėme, šeima bendradarbiavo, kalbėjosi, mokėsi, keitė buitį – pasidarė remontą, pasididino namą (pasistatė priestatą), įsivedė kanalizaciją, įsigijo baldų. Žodžiu, gyvenimo sąlygos tikrai pagerėjo. Šiuo metu ši šeima išbraukta iš socialinių paslaugų gavėjų sąrašo“, – pasakojo Raseinių socialinių paslaugų centro direktoriaus pavaduotoja.

Sulaukusi pilnametystės mama su dvynėmis išėjo gyventi atskirai

Pasak A. Urbonienės, sumuštos dvimetės mamai, kuri tuo metu buvo nepilnametė, pastojus jokios specializuotos paslaugos, susijusios su neplanuotu nėštumu, nebuvo teikiamos.

„Ne, nebuvo. Tokios tvarkos nėra numatytos [kai pastoja nepilnametė]. Lankome, jei gauname informaciją iš vietos gyventojų, seniūnijos. Šiuo atveju to nebuvo“, – sakė pašnekovė.

Pasak jos, sulaukusi 18 metų dvynių susilaukusi jauna mama paliko tėvų namus. Duomenų, kur ir su kuo ji gyveno, socialinių paslaugų centras neteikia. Šiuo metu mergaičių mamai 19 metų.

Paklausta apie dvynių tėvą, A. Urbonienė tikino neturinti jokių žinių: „Su tėvu nesame bendravę.“

Anot pašnekovės, Raseinių rajone šiuo metu yra apie 200 šeimų, kurioms teikiamos įvairios socialinės paslaugos: tarpininkavimo, informavimo, lankymo, palydėjimo, socialinių įgūdžių palaikymo, ugdymo.

„Padedame tuo, ko šeimai reikia: lankome, kartu tvarkomės, gaminame valgyti, nuvežame pas gydytojus, padedame susitvarkyti dokumentus ir pan. Nors paslaugų poreikį nustatome mes, svarbiausia pačios šeimos noras bendradarbiauti“, – kalbėjo Raseinių socialinių paslaugų centro atstovė.

Jos teigimu, dauguma šeimų, sulaukusių pagalbos, kabinasi į gyvenimą ir po kurio laiko jau gali išsiversti be pagalbos.

„Tačiau būna ir tokių, kurios regresuoja. Atrodo, jau viskas gerai, savarankiškai gyvena, o paskui vėl sugrįžta į mūsų sąrašus“, – sakė A. Urbonienė.

Sumušimu įtariama mama ir jos draugas

Tragiškos istorijos, per kurią nukentėjo dvimetė, ėmėsi pareigūnai. Dėl sunkaus sveikatos sutrikdymo pradėtas ikiteisminis tyrimas. Antradienį Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas Artūras Šliavas LRT.lt teigė, kad įtariamieji, kurie galimai smurtavo prieš mažametę, yra motina (gim. 2003 m.) ir jos draugas. Jis nėra sumuštos mergaitės biologinis tėvas.

Pasak policijos atstovo, įtariamieji sulaikymo metu buvo blaivūs. 19-metė ir jos draugas sulaikyti dviem paroms.

„19 metų moteris ir 22 metų vyras uždaryti į areštinę. Policija anksčiau nebuvo gavusi pranešimų apie smurtą. Abu anksčiau nėra teisti“, – BNS sakė Šiaulių apskrities policijos atstovas A. Šliavas.

Anot policijos atstovo, įtariamieji buvo blaivūs, tačiau sunku pasakyti, ar jie buvo blaivūs tądien, kai buvo sumušta mergaitė, mat dėl mažametės jie patys kreipėsi į policiją, sunerimę dėl jos būklės.

Trečiadienį teismas spręs dėl suėmimo. Mažametės mamai bus prašoma suėmimo vienam mėnesiui, jos draugui – dviem mėnesiams. Posėdis dėl kardomųjų priemonių skyrimo vyks nuotoliniu būdu. Pareigūnų teigimu, savo kaltę abu jie neigia.

Šiuo metu tiriamos visos galimos įvykio versijos, atliekami ikiteisminio tyrimo procesiniai veiksmai.

Baudžiamasis kodeksas tam, kas sunkiai sužalojo ar susargdino mažametį, numato laisvės atėmimą nuo dvejų iki dvylikos metų.

Priminsime, jog daugybinių sužalojimų patyrusi mergaitė iš buto Raseiniuose be sąmonės buvo pristatyta į Raseinių ligoninę, tačiau vėliau pervežta ir paguldyta į Kauno klinikos Intensyviosios terapijos skyrių, šiuo metu ji čia tebegydoma. Medikų teigimu, jos būklė sunki.

Jos dvyne seserimi šiuo metu rūpinasi Vaiko teisių apsaugos tarnyba.

Skaityti visą pranešimą