Suluošintiems Ukrainos kariams reabilitacija teikiama ir Lietuvoje, kitiems prireikia ir galūnių protezavimo bei operacijų

Prieš 1 metus 107

Mariupolietis Andrijus prasidėjus karui Ukrainoje gynė savo gimtąjį  miestą nuo okupantų iki paskutinės akimirkos. Šiuo metu karys dienas leidžia Druskininkų sanatorijoje. Čia jis gydosi sunkią kojos traumą, kurią patyrė nuo rusų bombos skeveldrų per Mariupolio šturmą. Andrijus – vienas iš Ukrainos gynėjų, kuris turi galimybę atlikti reabilitaciją Lietuvoje, rašoma pranešime spaudai.

„Esu labai dėkingas Rotary organizacijai ir visiems Lietuvos žmonėms, kurių dėka dabar galiu ilsėtis ir atgauti jėgas sanatorijoje Druskininkuose. Sunkią kojos traumą gydžiausi Lvivo ligoninėje, kai atėjęs vadas man pranešė, kad galėsiu vykti į Lietuvą tęsti gydymo. Lietuvoje esu pirmą kartą, čia labai aukštas medicinos lygis, labai paslaugūs medikai, kurie mane apžiūrėjo, įvertino būklę ir paskyrė man įvairiausių procedūrų: masažus, vandens ir specialių lempų terapijas, kurios padeda greičiau gyti žaizdai. Kol kas vaikštau pasiramsčiuodamas viena lazda, tačiau tikiuosi, kad po reabilitacijos jau galėsiu vaikščioti žymiai tvirčiau“, – pasakoja Andrijus, į Lietuvą atvykęs su dar 9 sužeistais kovotojais iš Ukrainos.

Ukrainos karių reabilitacijai 126 tūkst. eurų suma buvo surinkta per balandžio 29 d. surengtą labdaros koncertą „Vienybės jėga“ Kaune, kurį inicijavo Rotary ir LIONS organizacijos. Dar 20 tūkst. eurų sumą Lietuvos Rotary klubų nariai paaukojo ir nugabeno į Ukrainą, kur šios lėšos bus skirtos karių reabilitacijai Rytų Ukrainoje.

Pirmieji aštuoni Ukrainos kariai po reabilitacijos mūsų šalies sveikatos priežiūros įstaigose jau sugrįžo į Ukrainą. Trims kovotojams buvo atliktas galūnių protezavimas Kauno klinikose, kiti penki – tris savaites praleido Druskininkų sanatorijoje, kur jiems buvo taikomos įvairios sveikatinančios procedūros. Spalio pradžioje į sanatoriją Druskininkuose atvyko dar 10 karių, ir laukiama atvykstant dar daugiau artimiausiu metu. Dauguma jų – jauni nuo 19 iki 40 metų amžiaus vyrai, kovojantys už Ukrainos laisvę nuo pirmųjų karo dienų.

„Prireikė visos vasaros, kol gavome leidimus iš atsakingų Ukrainos institucijų, kad kariai galėtų atvykti reabilitacijai į Lietuvą. Sutelkėme papildomas pajėgas, kad padėtume pasirūpinti karių reabilitacija ir pačioje Ukrainoje. Per kelias savaites 30 Lietuvos klubų paaukojo 20 tūkst. eurų, kuriuos įteikėme Charkivo Multinational Rotary klubui, besirūpinančiam humanitarine pagalba miesto gyventojams ir gynėjams. Šių lėšų pakaks beveik 150 karių savaitės trukmės reabilitacijai“, – sako Lietuvos Rotary apygardos valdytoja Jurgita Turulienė.

Su humanitarine misija į Ukrainą nuvykusi Lietuvos Rotary valdytoja kartu su ICC komiteto Lietuva-Ukraina vadovu Rimantu Junuševičiumi, aplankė reabilitacijoje esančius karius, susitiko su sveikatos priežiūros įstaigoje dirbančiais psichologais, Charkivo gynėjų būrio vadais.

„Nuo kovo mėnesio mūšio lauke kovojantys kariai nuolat patiria didžiulį stresą, nuovargį. Tai paveikia labai stipriai ir fiziškai, ir morališkai, ir psichologiškai. Ilgi ir sunkūs mėnesiai fronto linijoje išsekina. Todėl labai svarbu laiku atpažinti, kada kovotojai atsiduria ant psichologinio išsekimo ribos. Bent vienos savaitės reabilitacija, kurios metu atliekamos ne tik sveikatinančios procedūros, bet ir suteikiama psichologinė pagalba, padeda vyrams atsigauti tiek fiziškai, tiek morališkai. Reabilitacijos metu jie gali susitikti su savo šeimos nariais, kurių dažnas nematė nuo karo pradžios. Kaip mums tvirtino karo vadai, savalaikė karių reabilitacija padėjo pasiekti proveržį Charkivo kontrpuolime “, – pasakoja J.Turulienė.

Kaip teigia Andriy, daugybei sužeistų Ukrainos karių šiuo metu reikalinga medicininė pagalba ir reabilitacija. „Dabar Ukrainai svarbiausia parama ginklais, o taip pat ir medicininėmis priemonėmis, vaistais, nes turime labai daug sužeistųjų. Deja, bet savižudybės, taip pat gan dažnas reiškinys. Kariai dažnai patiria kontūziją, sunkių sužeidimų, netenka galūnių, atsiduria okupantų nelaisvėje, kur yra kankinami. Su tokiomis traumomis sunku susitaikyti, ypač jauniems kariams. Apima mintys, kad toks suluošintas gyvenimas – beprasmis, esi niekam nereikalingas, atstums mylima mergina“, – sunkiais karių išgyvenimais dalijasi Mariupolio gynėjas Andrijus.

R. Januševičius sako, jog ateinančiais mėnesiais ir toliau laukiama į Druskininkų sanatoriją atvykstant nedidelių 2-10 karių grupių.

„Procesas nėra lengvas, kaip gali atrodyti iš šalies, nes kariai negali taip paprastai išvykti iš Ukrainos, tam reikia gauti specialius leidimus, todėl sunku įvertinti, kokį jų skaičių pavyks atsivežti į Lietuvą per artimiausius mėnesius. Jų reabilitaciją tęsime ir lapkritį, ir gruodį, ir ateinančiais metais, kol pakaks labdaros projekto metu surinktų lėšų. Taip pat kartu su Charkivo rotariečiais ir toliau vykdysime karių reabilitaciją Ukrainoje. Kiekvieno kovotojo reabilitacijos kaštai skirtingi. Kai kuriems prireikia ne tik reabilitacijos sanatorijoje, bet ir sudėtingesnių procedūrų – galūnių protezavimo bei operacijų, kurios kainuoja nuo kelių iki dešimčių tūkstančių eurų. Labai džiugu buvo matyti pirmuosius ukrainiečių karius, kurie po sėkmingo galūnių protezavimo Kauno klinikose iškeliavo namo jau patys galėdami apsirengti ir net užsisegti striukių sagas. Labai tikimės, kad pavyks šiai mūsų iniciatyvai pritraukti daugiau paramos lėšų ir Ukrainos karių reabilitacija nesustos abiejose šalyse,“ – sako R.Januševičius.

Skaityti visą pranešimą