Sulaikytas 15 metų besislapstęs „Vanaginių“ gaujos narys: prakalbo nužudymu kaltinamo vyro žmona

Prieš 1 metus 100

Vaidotas Misiulis iš Lietuvos pabėgo 2007-aisiais, jis turėjo būti teisiamas dėl 2004 m. įvykdytos 25-erių metų amžiaus Roberto Caregorodcevo žmogžudystės. Manoma, kad, atvykęs į Jungtinę Karalystę (JK), V. Misiulis pasivadino Donatu Soblevičiumi ir pradėjo naują gyvenimą: vedė, susilaukė dviejų vaikų.

Jo priblokšta 37-erių metų amžiaus žmona Algė ašarodama sakė „MailOnline“: „Nieko nežinojau apie jo praeitį. Policija atvyko prieš keletą savaičių ir pranešė, kad jis nesumokėjo baudų už ne vietoje pastatytą automobilį. Tik tiek. Paskui sužinojau, kad jį suėmė ir įkalino.“

V. Misiulis priklausė Šiaulius šiurpinusiai „Vanaginių“ grupuotei. Remiantis turima informacija, 2004-aisiais nužudytas R. Caregorodcevas nusprendė padėti kitam V. Misiulio užpultam vyrui, tačiau tada V. Misiulis ir kiti gaujos nariai pradėjo jį mušti kojomis ir rankomis. Auka nuo patirtų sužalojimų mirė ligoninėje.

V. Misiulis ir dar devyni gaujos nariai buvo sulaikyti, tačiau pastarasis teismo salėje taip ir nepasirodė – pabėgo į JK. Kiti „vanaginiai“ 2007 m. buvo nuteisti nuo trejų iki 12 metų laisvės atėmimo bausmėmis.

Nepasakojo apie savo praeitį

Lietuvos teisėsauga reguliariai prašydavo suteikti informacijos apie V. Misiulį, kurio atžvilgiu Interpolas paskelbė raudonąjį pranešimą. „MailOnline“ išsiaiškino, kad lietuvis pateikė suklastotus dokumentus, kad gautų D. Soblevičiaus vardu išduotą Lietuvos Respublikos piliečio pasą. Iš pradžių jis apsistojo Linkolnšyre, kur gyvena daug imigrantų iš Lietuvos, paskui persikėlė į Kentą.

Nieko nepasakojęs apie savo praeitį, vyras pamažu pritapo ir ramiai gyveno JK – net studijavo universitete, paskui susipažino su būsimąja žmona Alge, su kuria susilaukė dviejų vaikų.

Savo paskyroje socialiniame tinkle „LinkedIn“ įtariamasis teigia, kad 2003–2006 m. Šiaulių universitete studijavo elektroniką. Paskui yra ketverių metų tarpas – iki 2010-ųjų, kai V. Misiulis tvirtina Rytų Londono universitete trejus metus studijavęs inžineriją.

Turėjo įmonę

JK įmonių registre parašyta, kad Linkolnšyre jis turėjo įmonę, kurios veikla vėliau buvo nutraukta. 2012 m. V. Misiulis įteigė statybos bendrovę „Guildon“, kuriai vadovavo gyvendamas savo 550 tūkst. svarų sterlingų (653 tūkst. eurų) vertės keturių miegamųjų name Haide.

Vadovaujantis praėjusį mėnesį užpildytais dokumentais, bendrovės turto vertė siekia 435 tūkst. svarų sterlingų (516,7 tūkst. eurų), o jos paslaugomis reguliariai naudojasi mokyklos ir vietos valdžia.
Taip pat praėjusį mėnesį JK policija gavo informacijos, kad V. Misiulis gyvena Kente, ir pradėjo stebėti jo namus, o vietos gyventojams parodė jo nuotrauką ir paprašė patvirtinti įtariamojo gyvenamąją vietą.

„Policija visų toje pačioje gatvėje gyvenančių žmonių klausinėjo apie Donatą ir turėjo jo nuotrauką. Policininkai teigė, kad jis ieškomas už kelių eismo taisyklių pažeidimus, bet man visa operacija pasirodė pernelyg rimta, – sakė šaltinis. – Pareigūnai lankėsi ir jo namuose, bet žmona juos palaikė policininkais apsimetusiais sukčiais ir išvijo.“

Pateikė kaltinimus dėl žmogžudystės

Galiausiai įtariamasis buvo suimtas liepos mėnesį, kai policija jį pastebėjo važiuojantį automobiliu Ashtead kaimelyje. Liepos 30 d. jis stojo prieš Vestminsterio magistratų teismą. V. Misiuliui buvo pateikti kaltinimai dėl žmogžudystės, plėšimų, sunkaus kūno sužalojimo ir sukčiavimo.

Remiantis teismo dokumentais, iš pradžių jis neigė, kad yra ieškomas teisėsaugos, todėl bylos nagrinėjimas buvo atidėtas iki rugpjūčio 1 d., norint atlikti išsamesnę patikrą. Visgi stojęs prieš teismą antrą kartą, įtariamasis sutiko būti ekstraduotas ir dabar teismo laukia Lietuvoje.

„Man visko jau per daug. Mama padėjo prižiūrėti vaikus ir nusiraminti. Aš nieko nežinojau apie jo praeitį“, – savo namuose prisipažino Algė.
V. Misiulio kaimynai irgi buvo nustebę: „Negali būti! Niekada nebūčiau pagalvojęs. Jis buvo malonus ir draugiškas. Visada atrodė laimingas ir linksmas, sveikindavosi. Jo žmona ir du vaikai – nuostabūs.“

Kitas pridūrė: „Jo žmona man pasakė, kad jį suėmė, bet nežinojo tikrosios priežasties. Ji visiškai priblokšta, jos gyvenimas subyrėjo.“

Buvęs lietuvio verslo partneris, panoręs likti anonimu, pareiškė: „Prieš keletą metų truputį susipykome, bet išlaikėme draugiškus santykius. Paaiškėjusios naujienos mane šokiravo. Nieko nežinojau, o ir jis, savaime suprantama, nieko nepasakojo. Sakė, kad į Britaniją atvyko ieškodamas geresnio gyvenimo, mokėsi universitete, įsteigė savo statybų įmonę, kuriai neblogai sekėsi. Tiesą sakant, vienas dalykas man pasirodė keistas: jis paprašė iš visų įmonės socialinių tinklų paskyrų pašalinti jo nuotrauką. Galbūt bijojo, kad kas nors jį atpažins.“

„MailOnline“ skirtame pareiškime Lietuvos policija nurodė: „Norime informuoti, kad Vaidotas Misiulis buvo suimtas JK liepos 29 d. Jis jau pargabentas į Lietuvą ir laukia teismo. Jis buvo ieškomas tarptautiniu mastu nuo 2008-ųjų dėl žmogžudystės, plėšimų, sukčiavimo ir dokumentų klastojimo.“

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.

Skaityti visą pranešimą