Sukurta eilių pas gydytojus stebėjimo sistema, bet problemų išlieka – gyventojai negali matyti visų laisvų laikų

Prieš 1 metus 80

Sukurta eilių pas gydytojus stebėjimo sistema leis nustatyti, kuriose gydymo įstaigose jos mažiausios, skelbia Sveikatos apsaugos ministerija. Tačiau prie išankstinės pacientų registracijos sistemos kol kas prisijungus tik apie 500 gydymo įstaigų, tik per ketvirtadalį visų duomenų dar patenka į sistemą, todėl gyventojai negali matyti visų laisvų laikų pas medikus.

Prie išankstinės pacientų registracijos sistemos Panevėžio odontologijos poliklinika prisijungė prieš pusmetį.

„Tai išsprendė labai didelę problemą, kadangi pacientai dažnai laukdavo, kada bus skelbiami talonų laikai, kada bus galima užsiregistruoti pas gydytojus odontologus ir specialistus. Pacientai gali savarankiškai prisijungti prie savo paskyros e.sveikatoje ir registruotis pas gydytojus odontologus“, – teigia Panevėžio odontologijos poliklinikos direktoriaus pavaduotoja Santa Miežinienė.

Į odontologijos polikliniką, pasak direktoriaus pavaduotojos, su siuntimais pacientai atvyksta iš Telšių, Šiaulių, kitų regionų.

„Problema yra ta, kad reikia kiekvienam pacientui perskambinti, tam, kuris yra įregistruotas į eilę, suderinti su juo laiką“, – teigia S. Miežinienė.

Prie išankstinės pacientų registracijos sistemos prisijungė apie 500 sveikatos įstaigų. Anot viceministro, tai dar nėra tas skaičius, kokio tikėtasi ją kuriant. Pacientas, įėjęs į sistemą per e.sveikatą, turėtų galimybę matyti visas gydymo įstaigas ir rinktis specialistą, bet kurio miesto ligoninę ar polikliniką.

„Tai yra galimybė per vieną langelį registruotis pas sveikatos priežiūros specialistus, kalbam ir apie šeimos gydytojus, kalbam ir apie gydytojus specialistus. Privalumas gydymo įstaigoms yra tas, kad joms reikia mažiau išteklių, kad vykdytų visą registracijos procesą“, – aiškina sveikatos apsaugos viceministras Aurimas Pečkauskas.

Švieslentė, kurioje matysis visi sistemos duomenys, viceministro teigimu, leis stebėti eiles. Tačiau kol kas per sistemą pateikiama tik 25 procentai visų duomenų. Kad švieslentė veiktų visa apimtimi, prie jos turi būti prisijungusios visos gydymo įstaigos.

„Kol mes neturime visų gydymo įstaigų, teikiančių duomenis į šitą sistemą, tol mes negalime absoliučiai pasakyti, kur tos eilės, kokios eilės, kur yra ilgiausios, kur trumpiausios“, – teigia A. Pečkauskas.

Rajonų ligoninių asociacijos vadovas sako skeptiškai vertinantis siekį, kad naujoji registracijos sistema sumažins eiles.

„Nes norint sumažinti eiles reikia arba to, kad mažiau kreiptųsi pacientų, arba kad būtų daugiau gydytojų, kurie galėtų daugiau atlikti paslaugų“, – teigia Rajonų ligoninių asociacijos vadovas Vygantas Sudaris.

Kelmės rajono psichikos sveikatos centras jau kurį laiką naudoja išankstinės pacientų registracijos sistemą ir, vadovo teigimu, tai neturi jokios įtakos eilėms. Gydymo įstaiga ragina pacientus naudotis sistema, tačiau dabar per ją registruojasi tik 2-3 procentai.

„Būtų gerai buvę ją turėti daugybę metų, kad pas pacientus jau būtų susiformavę įpročiai, kad nereikia eiti gyvai eilėje laukti, kad užsiregistruotum pas gydytoją, kad galėtum vėl laukti eilėje“, – sako Kelmės rajono Psichikos sveikatos centro vadovas Rokas Laurinaitis.

Iki šiol Valstybinė ligonių kasa kartą per mėnesį surinkdavo gydymo įstaigų pateikiamus duomenis apie jose esančias pacientų laukimo eiles. Šie duomenys, ministerijos teigimu, nebuvo pakankamai objektyvūs ir tikslūs, atvaizduodavo tik vienos mėnesio dienos situaciją.

Skaityti visą pranešimą