Sugrįžimo į Kauną laukiantis Jokubaitis – apie jaudulį, Jasikevičiaus emocijas ir džiaugsmą dėl „Žalgirio“

Prieš 1 metus 61

Rokas Jokubaitis nėra naujokas Eurolygos atkrintamosiose, tačiau pirmą kartą jam ketvirtfinalio serijoje teks žaisti prieš klubą, kuriame ir pradėjo savo profesionalo karjerą. „Barcelona“ įžaidėjas seriją su Kauno „Žalgiriui“ pasitinka atsigavęs po ligos ir prisipažino, kad su nekantrumu laukia ypatingos ketvirtfinalio akistatos.

„Tikrai įdomi serija laukia. Ne tik mums žaidėjams, ne tik sirgaliams, bet ir visai Lietuvai bus tokia serija. Kai dvi tokios lietuviškiausios komandos susitiks. Labai visi laukiame, jauduliukas yra, bet manau normalu, nes atkrintamosios ir dar tokios ypatingos. Laukiame ir nekantraujame pradėti“, – pasakojo R. Jokubaitis.

Pirmoji „Žalgirio“ ir „Barcelona“ dvikova Ispanijoje bus žaidžiama trečiadienį, o antroji – penktadienį. Abejos rungtynės prasidės 21 valandą Lietuvos laiku, o jas transliuos LRT TELEVIZIJA ir portalas LRT.lt.

Vėliau bent vienerioms rungtynėms serija nusikels į Kauną, kur abi komandos dar kartą stos akis į akį gegužės 3 dieną. Tolimesnis serijos likimas priklausys nuo pirmųjų rungtynių baigties. Eurolygos ketvirtfinalio serijoje žaidžiama iki trijų pergalių.

Prieš artėjančią dvikovą su „Žalgiriui“ R. Jokubaitis su žiniasklaidos atstovais iš Lietuvos pasidalino mintimis apie jauduliuką, Kazį Maksvytį ir „Barcelona“ pasiruošimą.

– Tai bus jau antrosios Eurolygos atkrintamosios vilkint „Barcelona“ marškinėlius. Skiriasi jausmas nuo praėjusių metų?

– Manau, kad jausmas panašus. Praėjusiais metais pradėjome su namų pranašumu irgi. Tai situacija panaši. Tas psichologinis dalykas yra, bet jau paprasčiausi reaguoju. Šiais metais jau aiškiau viskas, tačiau man prieš tokius įvykius jauduliukas būna ir normalu, kad jis būna.

– Kaip atrodo „Barcelona“ pasiruošimas serijai su „Žalgiriu“?

– Turėjome traumelių, bet dabar viskas gerai. Ispanijos lygos rungtynėse bandome daugiau jaunimo integruoti, daugiau minučių duoti mažiau Eurolygoje žaidžiantiems. Visai neblogai viskas pasidėliojo, lyderiai pailsėjo, jėgų prikaupę. Šiandien jau pradėjome ruoštis „Žalgiriui“. Tačiau viskas panašiai, kaip ir sezono metu. Aišku, dėmesį didelį skirsime atkrintamosioms.

– Su „Žalgiriu“ žaisite jau trečią kartą sezone. Kaip kito „Žalgirio“ veidas?

– Manau, kad visi galime sutikti, kad „Žalgiris“ nekeitė savo veido ir buvo kovingiausia komanda visoje Eurolygoje. Jie mus apžaidė ir daug grandų dar nugalėjo. Buvo daug traumų, palyginus su spalio, kovo mėnesio dvikovomis, tai pasikeitimai rotacijoje buvo. Tos rungtynės buvo skirtingos ir faktas, kad trečiadienį dvikova bus dar kitokia. Abi komandos bandys nustebinti kažkuo. Atkrintamosiose reikia pamiršti, kas buvo prieš tai, viskas bus kitaip ir nauja istorija. Abi ekipos bandys kažką paruošti, ko nebuvo reguliariajame sezone.

– Pastarieji sezonai „Barcelona“ ekipai klostėsi sunkiai būtent atkrintamųjų etape.

– Praėjusius sezonus viskas gerai sekėsi iki atkrintamųjų o tada prasidėdavo bangavimai. Apie tai garsiai nešnekame, bet visi puikiai supranta, kad reikia tą darbą padaryti užtikrinčiau. Reikia pasimokyti iš savo klaidų ir išvengti to, juk galėjome pasimokyti iš dviejų prieš tai buvusių sezonų. Visi viduje patys suprantame, ką turime padaryti geriau.

– Kokios formos „Barcelona“ pasitinka atkrintamąsias?

– Palyginus su praeitu sezonu, tai šiais metais visai jis kitoks. Lyga žymiai daugiau įtampos turi, galvoju, kad sezono eigoje buvo pabangavimo, galėjome iššokti ir į pirmą vietą, bet vis pralaimėdavome antros pusės komandoms. Nieko nenoriu sakyti, bet praėjusį sezoną tokių bangavimo nebuvo. Šiais metais buvo ir daug gero krepšinio, ir blogo. Manau, kad tokie pralaimėjimai mus sustiprino. Dabar artėja tokia stadija, kur visos komandos turi būti geriausios formos. Galėsime daugiau atsakyti po pirmų rungtynių.

– Kaip jūsų pačio sveikata? Kiek esate pasiruošęs žaisti?

– Buvau atkritęs. Kažkoks virusas buvo įsimetęs, porą dienų buvo temperatūra, išprakaitavau ir pagulėjau. Po ligos sunku įsivažiuoti, padariau vieną treniruotę, tada jau prasidėjo rungtynių maratonas. Dabar jau gerai jaučiuosi ir esu pasiruošęs.

– Koks buvo jausmas, kai sužinojote, kad ketvirtfinalyje teks kautis su „Žalgiriu“?

– Buvo įdomus jausmas. Su draugais, su šeima, kai bendravome, tai dėliojomės, skaičiavome tuos galimus variantus, bet kai bandai pasirinkti varžovą, tai dažnai nudegi. Bet nesvarbu, abi komandos atkrintamosiose ir smagu už „Žalgirį“. Po rungtynių su „Valencia“ pamenu, kad supuolėme žiūrėti kaip baigsis Miunchene „Žalgirio“ rungtynės. Buvo smagu ir dėl sirgalių, ir dėl trenerio K. Maksvyčio. Vėliau jau prasidėjo mintys dėl atkrintamųjų, bet čia varžovo nepasirinksi, visi verti čia būti.

– „Žalgiriui“ jų arenoje pralaimėjote du sezonus iš eilės.

– Du sezonus iš eilės pralaimėjome svečiuose, namie abi laimėjome. Faktas, kad „Žalgirio“ ir „Partizan“ arenose sudėtingiausia žaisti. Tikrai prie tokių sirgalių duodamas stimulas žaisti ir jie gali žaisti prieš bet ką. „Žalgirio“ arenoje man asmeniški ir malonu žaisti, ir toks jauduliukas yra. Žinau, kas laukia, visi tą supranta. Kauno arena turi kažką ypatingo. Laukiu, kad galėsiu atvykti ir visada malonu sugrįžti.

– Su treneriu K. Maksvyčiu teko darbuotis ir Lietuvos rinktinėje. Kokie atsiliepimai apie jį?

– Pirmoji patirtis rinktinėje ir jam, ir man buvo. Tikrai geri atsiliepimai, gerai sutarėme. Jis pasitiki savo žaidėjais, leidžia ir palieka vietos improvizacijai. Geras mišinys tarp laisvo ir sustyguoto krepšinio. Jis su žaidėjais turi superinį ryšį. Manau tą „Žalgiris“ šiemet ir turi. Tai jų privalumas, jie yra kaip šeima. Treneris gerai žaidėjus supranta, o jie jį. Kiekvienam žaidėjui malonu žaisti pas tokį trenerį.

– Ar jau spėjote pasikalbėti su kažkuo iš „Žalgirio“ stovyklos?

– Truputį su Karoliu Lukošiūnu persimetėme vienu kitu žodžiu juoko formoje. Dabar per daug bendravimo nėra, nes jaučiasi atkrintamųjų atmosfera. Visi šitie dalykai dabar turi nueiti į šalį ir bus po serijos. Manau, kad tą patį dalyką darys ir „Žalgiris“.

– „Barcelona“ gretose debiutavo 16-metis Kasparas Jakučionis. Kaip jis atrodo ir kada galima tikėtis jo įsitvirtinimo pagrindinėje sudėtyje?

– Su Kasparu nedaug teko kartu treniruotis. Debiutavo, pasimatė, kad pridėjo pasitikėjimo savimi treniruotėse, daro viską aktyviau, drąsiau. Visi palaiko. Patyrę žaidėjai pataria, padeda, daug paraginimų. Labai patinka, kad paprastas, lengva su juo bendrauti. Žingsnis po žingsnio ir tokiame klube įsitvirtinti gali. Sunku pasakyti kada, bet gali.

– Nemažai diskusijų sulaukė tema apie tai, kad tik nedidelė dalis „Žalgirio“ sirgalių galės atvykti į „Barcelona“ areną. Jūs pačiam maloniau būtų daugiau žaliai-baltų sirgalių išvysti?

– Tą situaciją girdėjau ir ne kartą, ir ne du. Reikia suprasti, kad mūsų ta arena Eurolygos mastais nelabai didelė, palyginus su „Žalgirio“. Tas ir gaunasi, kad jei kokie 800 atvyktų, tai būtų tarsi užgožimas mūsų arenos. „Žalgirio“ sirgaliai superiniai ir pakurtų kažką panašaus, kaip Miunchene. Pakomentuoti sunku, nes tokia situacija, o ir pats stočiau tarp abiejų pusių. Kai buvo daug „Žalgirio“ sirgalių kovo 2 dieną pas mus, tai smagu, man patiko.

– Ar teko jau bendrauti su Šarūnu Jasikevičiumi apie šitą seriją? Galbūt jis pasitinka su kitokiomis emocijomis?

– Ne, kažkokių emocijų dar nemačiau, nekalbėjome, bet vis tiek manau, kad viduje kažkas yra. Per vieną interviu minėjo, kad myli „Žalgirį“ ir jam jis numeris vienas. Bet kiekviena serija, kiekvienas varžovas jam vienodas, nesvarbu sentimentai. Mes norime nugalėti ir visus tuos dalykus reikia palikti po serijos.

– O kiek yra spaudimo dėl šios serijos pačioje Ispanijoje?

– Nelabai seku ispaniškos žiniasklaidos, nes norisi atsiriboti. Spaudimo gal nesijaučia, bet jis turėtų būti. Mes ateiname su namų pranašumu ir tas gali pakišti koją. Jeigu tu atvažiuoji ir neturi, ką prarasti, tai tikrai paprasčiau. Stengiamės į tuos išorinius dalykus nekreipti dėmesio. Dirbame savo darbą ir žiūrime į save. Pamatysime, kaip viskas dėliosis

– Pats esate iš Mažeikių ir savaitgalį dvi buvusios jūsų komandos žaidė NKL finale. Pasveikinote „Žalgirio“ jaunimo komandą su pergale ir ar apskritai turėjote progą pamatyti rungtynes?

– Pavyko pamatyti Mažeikius prieš Marijampolę pusfinalyje. Kai sužinojau, kad jie finale, tai nereikėjo nieko palaikyti. Tikrai smagu, kad abi komandos pateko finalą, Mažeikiams tai bilietas į LKL, o „Žalgirio“ dubleriams tai atpildas už visą darbą. Dėl Mažeikių laimingas, nes vaikystėje pats buvau jų sirgalius. Linkiu įsitvirtinti LKL ir gal pagaliau arena išdygs Mažeikiuose.

– Kalbant apie „Žalgirio“ dublerius, ar matote, kas galėtų jau papildyti ir pagrindinę ekipą artimiausiu metu?

– Matau Motiejų Krivą. Manau, kad visi jį mato. NKL išvis dominavo, LKL nepasimestų, Eurolyga jau didesnis žingsnis, bet didėjant minučių skaičiui galėtų įsitvirtinti komandoje. Po metų ar dviejų, sunku pasakyti. Liutauras Lelevičius tikrai aukšto lygio metikas.

Skaityti visą pranešimą