Su pavasario pradžia įsigaliojo sezoniniai KET pokyčiai – teks vairuoti atidžiau

Prieš 1 metus 58

Nuo trečiadienio, kovo 1-osios, įsigaliojo sezoniniai Kelių eismo taisyklių (KET) pokyčiai. Tiesa, kol kas jie liečia tik motociklininkus, kurie, esant tinkamoms sąlygoms, nuo šiol gali išvažiuoti į gatves su vasarinėmis padangomis.

LRT.lt primena, kad nuo 2017 m. šalyje galioja atnaujintos KET, jos leidžia motociklininkams anksčiau pradėti savo sezoną.

Taisyklės numato, kad jei kelio danga nėra apsnigta ar apledėjusi, nuo kovo 1-osios motociklus galima eksploatuoti su vasarinėmis padangomis. Šis KET punktas taip pat galioja ir mopedams, triračiams, visų rūšių keturračiams bei priekaboms.

Kartu galima priminti, kad motociklai su vasarinėmis padangomis mėnesiu ilgiau nei automobiliai gali būti eksploatuojami ir rudenį, t. y. iki lapkričio 30 d.

Savo ruožtu automobilių vairuotojams įprastų sezoninių pokyčių teks palaukti – jie savo transporto priemonių apavą galės keisti dar po mėnesio. Kaip nurodo KET, nuo balandžio 1-osios automobilių vairuotojai turi naudoti vasarines padangas.

Taip pat KET primena, kad iki balandžio 9 d. padangas vasarinėmis privalo pasikeisti tie, kurie važinėja su žieminėmis dygliuotomis padangomis.

Be padangų reikalavimų, nuo balandžio 1-osios keisis ir greičio ribojimai. Lengvaisiais automobiliais, krovininiais automobiliais, kurių didžiausia leidžiamoji masė – ne didesnė kaip 3,5 t, motociklais ir triračiais automagistralėse balandžio–spalio mėnesiais galima važiuoti ne didesniu kaip 130 km/h greičiu, greitkeliuose – ne didesniu kaip 120 km/h greičiu.

Keliuose su asfalto ar betono danga numatytas ne didesnis kaip 90 km/h greitis, kituose keliuose – ne didesnis kaip 70 km/h greitis.

Svarbu ir automobilių vairuotojams

Kad būtų išvengta žūčių keliuose, Kelių direkcija atkreipia dėmesį, ką turėtų prisiminti motociklų vairuotojai, pradėdami sezoną. Važiuodamas motociklu, vairuotojas ir keleiviai privalo naudoti motociklininkų apsaugas (motociklininkų šalmus, akių apsaugos nuo sužeidimo priemones). Labai svarbi apranga. Ji turi būti ryški, kad motociklininkas būtų matomas iš tolo.

Pradedant sezoną, svarbu prisiminti, kad po ilgesnės pertraukos vairavimo įgūdžiai taip pat gali būti suprastėję, reakcijos laikas gali būti lėtesnis, todėl svarbu pasirinkti saugų greitį ir nepervertinti savo galimybių.

Visada svarbu įvertinti oro ir eismo sąlygas, nes važiuojant rytais asfaltas vis dar šaltas, todėl padangų sukibimas su kelio danga nėra geras, vadinasi reikia išlaikyti didesnį atstumą iki kitų transporto priemonių ir laikytis ramaus važiavimo stiliaus.

Po žiemos sezono ant asfalto būna likę nemažai smėlio, todėl išlieka pavojus ant jo paslysti. Taip pat reikia atkreipti dėmesį ir į duobes ant kelio – po žiemos jų tikrai yra daugiau, todėl, ypač važiuojant anksti ryte arba vėlai vakare, kai vyrauja prieblanda, reikia žiūrėti labai atidžiai – įvažiavimas į gilią duobę gali baigtis rimtu kritimu.

Taip pat kiekvienas eismo dalyvis, dalyvaudamas eisme, turi būti atidus, stebėti eismo aplinką. Ne išimtis ir motociklų vairuotojai, prieš darydami bet kokį manevrą motociklininkai visuomet privalo įsitikinti, ar yra matomi, ar kiti vairuotojai juos praleidžia. Tai itin svarbu, kai motociklas įvažiuoja iš šalutinio kelio į pagrindinį.

Prie į eismą grįžtančių motociklų vairuotojų turi įprasti ir automobilių vairuotojai – jie privalo būti dar atidesni, dažniau pasižiūrėti į dešiniojo vaizdo veidrodėlius – motociklininkai kartais gali pasirodyti labai netikėtai. Kad visi eismo dalyviai būtų saugūs, labai svarbi keliuose eismo kultūra. Pagarba ir dėmesys vieni kitiems yra saugaus eismo kelyje pagrindas.

Skaityti visą pranešimą