Su COVID-19 banga susiduriančios Šiaurės Korėjos lyderis generolo laidotuvėse nedėvi kaukės

Prieš 1 metus 184

Šiaurės Korėja oficialiai praneša, kad šalyje fiksuojamas COVID-19 protrūkis, nors kelis metus apie nė vieną susirgimą nebuvo skelbiama. Dabar šalies lyderis Kim Jong Unas pasirodė viešumoje nedėvėdamas veido kaukės, kai nešė mirusio aukšto rango generolo palaikus karste per valstybines jo laidotuves.

Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad nenustatyta karštine susirgo 2,8 mln. šalies gyventojų, bet esą nuo balandžio pabaigos mirė vos 68 pacientai. Ekspertai mano, kad tikrasis infekcijos paplitimo mastas yra slepiamas.

Sekmadienį šalies lyderis Kim Jong Unas dalyvavo generolo Hyon Chol Hae laidotuvėse, šis karininkas buvo vienas svarbiausių jaunojo lyderio rengėjų vadovauti valstybei prieš Kim Jong Uno tėvo Kim Jong Ilo mirtį 2011-aisiais.

Šiaurės Korėjos valstybinės žiniasklaidos duomenimis, generolo laidotuvės buvo vienos didžiausių po Kim Jong Ilo laidotuvių ceremonijos. Reportažuose matyti, kaip aukšto rango Šiaurės Korėjos pareigūnai, nešdami karstą su palaikais, dėvi veido kaukes, vienintelis jos nedėvintis – Kim Jong Unas.

Kituose reportažuose matyti tūkstančiai uniformuotų karių Pjongčango aikštėje tylos minute pagerbiantys mirusį generolą, kai pro šalį važiuoja katafalkas, rašo „South China Morning Post“.

Ekspertai mano, kad dauguma iš 26 mln. šalies gyventojų nėra paskiepyti nuo COVID-19 ir kitų ligų, apie 40 proc. gali kęsti maisto stygių, sveikatos apsaugos sistema yra beveik netinkama, trūksta medikamentų, kitų priemonių. Pietų Korėjos žvalgybos tarnyba pranešė, kad dalis Šiaurės Korėjos fiksuotų susirgimų gali būti susiję su tymais, šiltine, kokliušu, o ne vien COVID-19.

Mums svarbus tikslumas ir sklandi tekstų kalba. Jei pastebėjote klaidų, praneškite portalas@lrt.lt

Skaityti visą pranešimą