Stebėtoja: karas Ukrainoje didina cheminių ginklų keliamą grėsmę

Prieš 1 metus 66

Cheminių ginklų uždraudimo organizacija (OPCW) atidžiai stebi padėtį Ukrainoje, sakė jos vadovas Fernando Ariasas per kasmetinį reguliavimo institucijos susirinkimą. „Padėtis Ukrainoje vėl didina realią grėsmę, kurią kelia masinio naikinimo ginklai, įskaitant cheminius ginklus“, – per susitikimą Hagoje sakė F. Ariasas.

Tarptautinės nusiginklavimo organizacijos, tokios kaip Nobelio taikos premiją pelniusi OPCW, „dabar tapo konfrontacijos ir nesutarimų vieta“, – apgailestavo F. Ariasas.

Grasinimai ir įtarimai dėl galimo branduolinių, cheminių ir biologinių ginklų panaudojimo skambėjo nuo pat karo Ukrainoje pradžios vasario mėnesį, tačiau nėra jokių įrodymų, kad jie būtų dislokuoti. F. Ariasas priminė Rusijai ir Ukrainai, kad jos yra tarp 193 šalių, „iškilmingai ir savanoriškai įsipareigojusių niekada, jokiomis aplinkybėmis (...) nenaudoti cheminių ginklų“. Jis sakė, kad OPCW „toliau atidžiai stebi šią rimtą situaciją ir palaiko ryšius su nuolatinėmis Rusijos Federacijos ir Ukrainos atstovybėmis“.

Ukrainos prašymu, OPCW surengė mokymus, kaip reaguoti į chemines atakas ir aptikti cheminių medžiagų nuotėkius, sakė F. Ariasas.

Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.

Skaityti visą pranešimą